Ero sivun ”Liikenne” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Belkin (keskustelu | muokkaukset)
Belkin (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 43: Rivi 43:
Liikenne vaikuttaa ympäristöön monin tavoin. Se on tutkitusti yksi suurimmista ilmansaastuttajista, energiankuluttajista, maankäyttäjistä, tapaturmien aiheuttajista ja jätteiden tuottajista.
Liikenne vaikuttaa ympäristöön monin tavoin. Se on tutkitusti yksi suurimmista ilmansaastuttajista, energiankuluttajista, maankäyttäjistä, tapaturmien aiheuttajista ja jätteiden tuottajista.


Liikenne on energian merkittävä käyttäjä. Suurin osa liikennevälineistä polttaa hiilivetyjä. Jos nämä palavat vain osittain, syntyy saasteita. Vaikka kulkuneuvot läntisessä maailmassa ovat tulleet puhtaammiksi [[ympäristösäädös]]ten takia, tämä on nollautunut autojen määrän kasvaessa.
Liikenne on [[energia]]n merkittävä käyttäjä. Suurin osa liikennevälineistä polttaa [[hiilivety]]jä. Jos nämä palavat vain osittain, syntyy saasteita. Vaikka kulkuneuvot läntisessä maailmassa ovat tulleet puhtaammiksi [[ympäristösäädös]]ten takia, tämä on nollautunut autojen määrän kasvaessa.


Puhtaammat polttoaineet voivat vähentää saasteita. Suosituin vähäsaasteinen polttoaine tällä hetkellä on öljynporauksen sivutuotteena saatava maakaasu. [[Vety]] on vieläkin vähäsaasteisempaa, ainakin paikallisesti.
Puhtaammat polttoaineet voivat vähentää saasteita. Suosituin vähäsaasteinen polttoaine tällä hetkellä on öljynporauksen sivutuotteena saatava [[maakaasu]]. [[Vety]] on vieläkin vähäsaasteisempaa, ainakin paikallisesti.


Toinen keino on tehdä kulkuvälineistä tehokkaampia, joka vähentää saasteita ja jätteitä vähentämällä energiankulutusta. Jos sähköä voidaan käyttää, se on kaikkein tehokkain energiamuoto. Toinen keino on luoda energiaa käyttämällä [[polttokenno]]ja, jotka ovat kahdesta viiteen kertaa yhtä tehokkaita kuin perinteisesti käytetyt [[polttomoottori]]t. Yksinkertainen, mutta erittäin tehokas keino on tehdä maalla kulkevat autot virtaviivaisiksi, koska jopa 75 % energiasta menee ilmanvastuksen voittamiseen. Toinen keino on kierrättää energiaa joka normaalisti menee jarrutukseen, mutta tämä johtaa monimutkaisempaan [[hybridi]]tekniikkaan.
Toinen keino on tehdä kulkuvälineistä tehokkaampia, joka vähentää saasteita ja jätteitä vähentämällä energiankulutusta. Jos [[sähkö]]ä voidaan käyttää, se on kaikkein tehokkain energiamuoto. Toinen keino on luoda energiaa käyttämällä [[polttokenno]]ja, jotka ovat kahdesta viiteen kertaa yhtä tehokkaita kuin perinteisesti käytetyt [[polttomoottori]]t. Yksinkertainen, mutta erittäin tehokas keino on tehdä maalla kulkevat autot virtaviivaisiksi, koska jopa 75 % energiasta menee [[ilmanvastus|ilmanvastuksen]] voittamiseen. Toinen keino on [[kierrätys|kierrättää]] energiaa joka normaalisti menee jarrutukseen, mutta tämä johtaa monimutkaisempaan [[hybridi]]tekniikkaan.


== Liikennevälineitä ==
== Liikennevälineitä ==

Versio 22. tammikuuta 2005 kello 17.25

Liikenne on ihmisten ja tavaroiden liikkumista paikasta toiseen. Termin englanninkielinen vastine transportation tulee latinan kielestä, sanoista trans (läpi) ja portare (kuljettaa).

Liikennemuotoja

Muodot ovat yhdistelmä verkkoja, kulkuneuvoja ja operaatioita, ja sisältävät kävelyn, autot, rautatiet, vesiliikenteen (laivat, vesireitit ja satamat) ja lentoliikenteen (lentokoneet, lentoasemat ja lennonjohdon).

Liikenteen kentällä on useita asioita: löyhästi ne voidaan jakaa infrastruktuuriin, kulkuvälineihin ja operaatioihin. Infrastruktuuri sisältää liikenneverkot (tiet, rautatiet, lentoreitit, kanaalit, putket, jne.) joita käytetään, kuten myös terminaalit ja asemat (kuten lentoasemat, juna-asemat, bussiasemat ja satamat). Kulkuvälineet kulkevat yleensä verkoissa, kuten autot, junat ja lentokoneet. Operaatiot liittyvät järjestelmän hallintaan, niitä ovat mm. liikennevalot, ramppimittarit, junavaihteet, lennonjohto, jne. kuten myös säännöt, kuten kuinka rahoittaa järjestelmää (esim. tietullit tai polttoaineverot moottoriteiden tapauksessa).

Laajasti puhuen verkkojen suunnittelu on siviilisuunnittelun ja urbaanin suunnittelun aluetta, kulkuvälineiden suunnittelu mekaanista suunnitteluaja erikoistuneet alialueet kuten merisuunnittelu ja ilmasuunnittelu, ja toiminnot ovat usein erikoistuneita, vaikka ne voivat ehkä kuulua operaatiotutkimukseen tai järjestelmäsuunnitteluun.

Liikenteen kategoriat

Liikenne ja tietoliikenne

Liikenne ja tietoliikenne ovat sekä korvaajia että täydentäjiä. Vaikkakin voi olla mahdollista, että kehittynyt tietoliikenne voisi korvata liikenteen - että lennättimellä, puhelimella, faksilla tai sähköpostilla tavoitettaisiin henkilökohtaisen tapaamisen sijaan - on havaittu, että kommunikaatio itse asiassa luo lisää vuorovaikutusta joka sisältää myös henkilökohtaisen vuorovaikutuksen. Liikenteen kasvu olisi mahdotonta ilman kommunikaatiota, joka on elintärkeä kehittyneille liikennejärjestelmille; junista, jotka kulkevat kahteen suuntaan yhdellä raiteella, lennonjohtoon, joka tarvitsee lentokoneen sijainnin taivaalla. On myös havaittu, että toisen lisääntyminen lisää myös toista.

Liikenne, aktiviteetit ja maankäyttö

On tunnettu yhteys asumisen tiheyden ja liikennemuotojen kanssa. Tiheys määritellään laskemalla kerrosalan suhde maa-alaan. Sääntönä voidaan sanoa, että tiheydet 1.5 ja vähemmän sopivat hyvin henkilöautoille. Tiheydet kuusi ja ylöspäin sopivat hyvin junille. Tiheydet kahdesta neljään eivät sovellu oikein hyvin tavalliselle julkiselle tai yksityiselle liikenteelle. Monet kaupungit ovat kasvaneet näihin tiheyksiin ja ne kärsivät liikenneruuhkista. Henkilökohtainen pikaliikenne voisi täyttää tämän tyhjiön.

Maankäyttö tukee aktiviteetteja. Nämä aktiviteetit ovat avaruudellisesti erillään toisistaan. Ihmiset tarvitsevat liikennettä liikkuakseen paikasta toiseen (kotoa töihin, jonka jälkeen ostoksille ja kotiin, esimerkiksi). Liikenne on "toissijainen tarve", siinä mielessä että liikenne on itsessään tarpeetonta, mutta sitä vaaditaan matkojen päätepisteissä oleviin aktiviteetteihin.

Hyvä maankäyttö aiheuttaa sen, että yleiset tarpeet ovat lähellä toisiaan (esim. asuintalot ja ruokakauppa), ja suuren tiheyden keskukset lähellä liikennelinjoja ja -keskuksia. Huono maankäyttö sijoittaa aktiviteetit (kuten työpaikat) kauas muista kohteista (kuten asutus ja kauppa).

Liikenteen vaatimat rakennelmat käyttävät maata, ja kaupungeissa kadut (sisältäen tiet ja parkkialueet) voivat helposti ylittää 20 % kaikesta maankäytöstä. Tehokas liikennejärjestelmä vähentää tarpeetonta maankäyttöä.

Liikenne, energia ja ympäristö

Liikenne vaikuttaa ympäristöön monin tavoin. Se on tutkitusti yksi suurimmista ilmansaastuttajista, energiankuluttajista, maankäyttäjistä, tapaturmien aiheuttajista ja jätteiden tuottajista.

Liikenne on energian merkittävä käyttäjä. Suurin osa liikennevälineistä polttaa hiilivetyjä. Jos nämä palavat vain osittain, syntyy saasteita. Vaikka kulkuneuvot läntisessä maailmassa ovat tulleet puhtaammiksi ympäristösäädösten takia, tämä on nollautunut autojen määrän kasvaessa.

Puhtaammat polttoaineet voivat vähentää saasteita. Suosituin vähäsaasteinen polttoaine tällä hetkellä on öljynporauksen sivutuotteena saatava maakaasu. Vety on vieläkin vähäsaasteisempaa, ainakin paikallisesti.

Toinen keino on tehdä kulkuvälineistä tehokkaampia, joka vähentää saasteita ja jätteitä vähentämällä energiankulutusta. Jos sähköä voidaan käyttää, se on kaikkein tehokkain energiamuoto. Toinen keino on luoda energiaa käyttämällä polttokennoja, jotka ovat kahdesta viiteen kertaa yhtä tehokkaita kuin perinteisesti käytetyt polttomoottorit. Yksinkertainen, mutta erittäin tehokas keino on tehdä maalla kulkevat autot virtaviivaisiksi, koska jopa 75 % energiasta menee ilmanvastuksen voittamiseen. Toinen keino on kierrättää energiaa joka normaalisti menee jarrutukseen, mutta tämä johtaa monimutkaisempaan hybriditekniikkaan.

Liikennevälineitä

Liikenneyhtiöitä

Katso myös: Julkinen liikenne

Katso myös