Putki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metallista valmistettuja putkia.

Putki on pitkänomainen, poikkileikkaukseltaan tavallisimmin pyöreä, yleensä muovista tai metallista valmistettu ontto esine. Putkia tarvitaan niin rakennusteollisuudessa kuin lääketeollisuudessakin. Matematiikassa putki on kappaleena lieriö. Putkien halkaisijat ja pituudet vaihtelevat.

Käyttökohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LVI-tekniikassa putkia käytetään erityisesti vesijohtoina, viemäreinä ja kaukolämmitykseen. Putkia käytetään myös lattialämmityksessä tai lämpöpattereiden välillä veden kuljettamiseen. Putkia käytetään kantavina rakenteina erityisesti halleissa. Lisäksi putki voi toimia esimerkiksi pöydän jalkana. Putkia käytetään myös öljyn, maakaasun ja ammoniakin kuljettamiseen pitkilläkin etäisyyksillä, joten putkikuljetus on yksi liikennemuodoista.

Valmistusmateriaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Putkia valmistetaan lukemattomista eri materiaaleista. Yleisiä putkien materiaaleja ovat useat metallit ja muovit. Näistä esimerkkeinä ovat teräsputket, kupariputket, alumiiniputket, PVC-putket ja lasikuituputket. Lisäksi putkia valmistetaan betonista. Nykyään muoviputkia suositaan vesijohtoina ja viemäriputkina. Historiassa on käytetty puuta ja lyijyä putkien valmistamiseen, mutta ne ovat väistyneet parempien materiaalien tieltä.