Ero sivun ”Maanjako” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  6 vuotta sitten
p
Kirjoitusvirheitä korjattu.
(selvennyspyyntö)
p (Kirjoitusvirheitä korjattu.)
== Käsitteiden määrittelyä==
 
* ''[[Isojako]]'' tarkoittaa sellaista maanjakoa, jossa jakamattoman kylän monipalstaisuus lopetaan ja kullekin talollatalolle annetaan toimitetun jyvityksen perusteella sille kuuluvat tilukset yhtenayhtenä tai mahdollisimman harvoina tiluskappaleina.
 
* ''[[Kylä]]'' tarkoittaa isojaossa vanhastaan ollutta yksinäistaloa tai muutakin lohkokuntaa, jonka alueet on tietyillä rajoilla määritelty. Siellä missä ei ollut kylää, kutsuttiin aluetta jakokunnaksi. Isojako voidaan toimittaa sellaisessa kylässä tai jakokunnassa, jossa sitä ei ole aikaisemmin toimitettu. Isojako on lain mukaan toimitettava, mikäli yleinen etu tai joku talon omistaja sitä vaati.
*''Isojaon täydentämisessä'' käydään läpi uudelleen rajoja ja [[Rajamerkki|pyykityksiä]]. Monipalstaisuuden vähentämiseksi voidaan tiluksia ja kylänmäkiä vaihtaa tai muuten muuttaa.
 
*''[[Lohkominen (maanmittaus)|Lohkominen]]'' on rajoilleen määrätyn alueen erottaminen tilasta uudeksi itsenäiseksi tilaksi, jolla on oma reksiterinumreorekisterinumero ja manttaali, jos sellainen oli emätilalla.<ref name="pieni tietosanakirja" />
 
*''[[Palstatila]]n erottaminen'' on ositusmuoto, jossa määrätty alue erotettiin omaksi itsenäiseksi yksityisoikeudelliseksi tilakseen, mutta se ei saanut omaa manttaalia ja veroa. [[Emätila]] vastasi sen kruunulle menevistä veroista ja muista velvoitteista.<ref name="metla">{{Verkkoviite
55

muokkausta

Navigointivalikko