Kyynärä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo pituusmitasta. Kyynärä on myös kylä Perniössä. Lisäksi Suomessa on muutamia Kyynäräjärvi-nimisiä järviä.
Kyynärän mitta.

Kyynärä on vanha pituusmitta, joka osapuilleen vastaa kyynärpään ja keskisormen pään välistä etäisyyttä. Kyynärän tarkka määritelmä on vaihdellut eri kulttuureissa ja sen pituus on vastannut yleensä 45–70 senttimetriä.

Kyynärän pituuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha suomalainen, alkujaan ruotsalainen Tukholman kyynärä (ruots. aln) on 59,34 cm = 13 syltä = 2 jalkaa = 4 korttelia = 24 (Ruotsin) tuumaa.[1]

Autonomian aikaan Suomessa käytettiin venäläiseen kyynärään eli arssinaan perustuvaa pituusmittajärjestelmää. Arssina on 71,12 cm eli 28 (Venäjän tai Englannin) tuumaa.[1]

Egyptissä kyynärä vastasi etäisyyttä kyynärpäästä keskisormen päähän. Kyynärän jakautui seitsemään kämmeneen, ja kukin kämmen vielä neljään sormeen. Mittojen vakioimiseksi Egyptissä otettiin käyttöön kaksi standardikyynärää: kuninkaallinen kyynärä oli 52,30 cm ja lyhyt kyynärä 45,01 cm.[2] Raamatussa puolestaan mainitaan kyynärä, johon sisältyi kyynärän pituuden lisäksi kämmenen leveys (Hesekiel 40:5[3]).

Kreikkalainen kyynärä oli noin 46,28 cm pitkä.[2]

Roomalainen kyynärä oli noin 44,37 cm pitkä.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vanhat mitat rakentamisessa. Museovirasto.
  2. a b c Theoni Pappas: Lisää matematiikan iloja, s. 39. Suomentanut Juha Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita, 1991. ISBN 952-5202-46-1.
  3. [1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kyynärä.