Ero sivun ”Arabianhevonen” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
15 merkkiä poistettu ,  6 vuotta sitten
p
Siistimistä (jonkun sotkuja pois myös, tiikerinkirjava ei todellakaan kuulu tämän rodun väreihin)
p (Botti lisäsi luokkaan Seulonnan keskeiset artikkelit)
p (Siistimistä (jonkun sotkuja pois myös, tiikerinkirjava ei todellakaan kuulu tämän rodun väreihin))
== Ominaisuudet ==
[[Tiedosto:Rustytrottwo.jpg|thumb|Arabianhevonen tunnetaan lennokkaista liikkeistään.]]
Arabianhevosella on pitkä ja kaartuva kaula, iso ja leveä pää, leveä otsa, suuret ja ilmeikkäät silmät sekä hienot, ohuet jouhet. Sen [[säkäkorkeus]] on tavallisesti 147–155 cm. Myös selvästi suurempia rodun edustajia on tavattu. Rodussa esiintyvät värit ovat [[rautias]], [[kimo]], [[ruunikko]] ja [[musta (hevosväri)|musta]]tiikerin kirjava, joista nykyään yleisin on kimo. Tummanrautias on rodun alkuperäisiä värejä. Arabianhevoset kantavat tyypillisesti häntäänsä hyvin korkealla. Rodulle [[laukka]] on ominaisin liikkumistapa, mutta myös [[ravi]] on irtonaista ja suoraa. Vauhdissa arabianhevonen näyttää liitävän eteenpäin. Rotu on hyvin kestävä ja pystyy pitämään vauhtia yllä hyvin pitkään.
 
Vanhastaan on pidetty totena uskomusta, että arabianhevosella on aina viisi lannenikamaa (muilla hevosilla kuusi), 16 häntänikamaa (muilla hevosilla 17–20) ja 17 kylkiluuta (muilla hevosilla 18). Erirotuisten hevosten luurankoja vertailemalla on kuitenkin todettu, että todellisuudessa arabianhevosilla on usein normaalit kuusi lannenikamaa ja 18 kylkiluuta, ja vastaavasti muissa roduissa esiintyy paljon arabianhevosilla tyypillisinä pidettyä viittä lannenikamaa ja 17:a kylkiluuta. Arabianhevosten häntänikamien määrä puolestaan on yleensä 17–18.
 
== Historia ==
Arabialaista täysiveristä pidetään vanhimpana ja puhtaimpana kesyhevosrotuna. Ikivanhaa ja arvostettua arabianhevosta kasvatettiin Lähi-Idän aavikoilla jo 2 500 vuotta eaa. Historijoitsijat kiistelevät kotiseudun tarkasta sijainnista, mutta olettavat rodun olevan kotoisin alueelta, jolla nykyään sijaitsevat Saudi-Arabia, Syyria, Irak, Iran, Turkki ja Egypti. [[Beduiinit]] pitävät arabianhevosta lahjana Jumalalta. Hevosen rohkeutta, kauneutta ja kestävyyttä arvostettiin suuresti, ja beduiineille kuuluukin kunnia arabianhevosen määrätietoisesta ja valikoivasta jalostuksesta; monien nykyisten arabianhevosten alkuperä on aavikolla muinoin jalostetuissa linjoissa. Arabianhevonen kulkeutui 600-700-luvuilla muslimivalloitusten mukana silloin tunnetun maailman lähes jokaiseen kolkkaan. Useimpien nykyisten hevosrotujen sukupuusta löytyy arabiverta.
 
== Käyttö ==
3 051

muokkausta

Navigointivalikko