Shagya-arabi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shagya-arabi
Morphotype-sh.jpg
Tyyppi: kevyt lämminverinen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa:  Unkari
Polveutuminen: paikalliset maatiaiskannat, arabianhevonen
Rodun syntyaika: 1700-luvun loppu
Kantakirja perustettu: 1789
Muita nimityksiä: Bábolnanarabi
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: ratsu, valjakkohevonen
Ominaisuudet
Korkeus: 142—152 cm
Värit: yksivärinen, yleensä kimo

Shagya-arabi on unkarilainen hevosrotu, joka polveutuu pääasiassa arabialaisesta täysiverisestä ja unkarilaisista maatiaishevosista. Shagya-arabi on nimestään huolimatta risteytetty, arabianhevosesta erillinen hevosrotu, joten sitä ei voi rekisteröidä arabianhevosten kansainväliseen rekisteriin.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shagya-arabi on rakenteeltaan arabianhevosen näköinen mutta usein kookkaampi. Sillä on korkeampi säkä ja loivemmat lavat kuin arabeilla, erinomainen runko, hyväasentoiset jalat, hyvät kaviot, häntä kiinnittyy korkealle, ja sen liikkeet ovat irtonaiset ja pitkät. Sen luonne on erinomainen ja se on oppivainen.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shagya-arabi on kotoisin Unkarista, Bábolnan siittolasta. Siittola perustettiin vuonna 1789 ja vuoden 1816 jälkeen siitokseen käytettiin ainoastaan puhdasrotuisia arabioriita. Vuosi 1836 on rodun kehitykselle tärkeä, sillä tuolloin siittolaan tuotiin Syyriasta kantaori Shagya. Nimitys shagya-arabi virallistettiin vasta vuonna 1978. Sitä ennen se tunnettiin Bábolnan arabina.

Rotua alettiin kasvattaa myös Itävalta-Unkarin muissa siittoloissa, kuten Radautzissa, Piberissä (joka nykyisin tunnetaan Wienin espanjalaisen ratsastuskoulun lipizzaoriiden kotina) ja Topolciankyssa Slovakiassa, jossa kasvatusta harjoitetaan edelleen. Rodun kantakirjaa on pidetty tarkasti sen kehittämisen alusta asti.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shagya-arabi syntyi kun sen käyttöominaisuuksia haluttiin parantaa jalostuksella. Shagyaa käytetäänkin edelleen ratsuina ja vaunuhevosina. Jotkut yksilöt ovat hyviä esteratsuja. Rotu on erityisen suosittu Keski-Euroopan maissa, kuten Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa ja entisissä Itävalta-Unkarin maissa.

Vuonna 2006 shagya-arabiruuna Hungares voitti Aachenin MM-kilpailuissa matkaratsastuksen 160 kilometrin luokan maailmanmestaruuden ratsastajanaan espanjalainen Miguel Vila Ubach. Hungares syntyi vuonna 1998 Bábolnassa nimellä Siglavy Bagdady VIII-1. Se vietiin Espanjaan vuonna 2004.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]