Ero sivun ”Asetaatti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Botti poisti 1 Wikidatan sivulle d:q212527 siirrettyä kielilinkkiä
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 5: Rivi 5:
[[Orgaaninen kemia|Orgaanisessa kemiassa]] ''asetaatti-ionin'' kaava on CH<sub>3</sub>CO<sub>2</sub><sup>-</sup> (kirjoitetaan myös CH<sub>3</sub>COO<sup>-</sup>), ja se on etikkahapon [[emäs|liittoemäs]].
[[Orgaaninen kemia|Orgaanisessa kemiassa]] ''asetaatti-ionin'' kaava on CH<sub>3</sub>CO<sub>2</sub><sup>-</sup> (kirjoitetaan myös CH<sub>3</sub>COO<sup>-</sup>), ja se on etikkahapon [[emäs|liittoemäs]].


Ennen [[aktinium]]-nimisen [[alkuaine]]en keksimistä lyhennettä ''Ac'' (tai ''AC'') käytettiin [[kemiallinen kaava|kemiallisissa kaavoissa]] osoittamaan asetaatti-ionia. Esimerkiksi [[natriumasetaatti|natriumasetaatin]] merkintänä saattoi aiemmin olla "NaAc", mutta nykyisin kyseisen aineen kemiallisina kaavoina käytetään merkintöjä "CH<sub>3</sub>COONa" tai "NaC<sub>2</sub>H<sub>3</sub>O<sub>2</sub>". Ac-merkintä on yhä käytössä orgaanisessa kemiassa.
Ennen [[aktinium]]-nimisen [[alkuaine]]en löytymistä lyhennettä ''Ac'' (tai ''AC'') käytettiin [[kemiallinen kaava|kemiallisissa kaavoissa]] osoittamaan asetaatti-ionia. Esimerkiksi [[natriumasetaatti|natriumasetaatin]] merkintänä saattoi aiemmin olla "NaAc", mutta nykyisin kyseisen aineen kemiallisina kaavoina käytetään merkintöjä "CH<sub>3</sub>COONa" tai "NaC<sub>2</sub>H<sub>3</sub>O<sub>2</sub>". Ac-merkintä on yhä käytössä orgaanisessa kemiassa.


== Asetaatteja ==
== Asetaatteja ==

Versio 16. toukokuuta 2013 kello 03.02

asetaatti-anioni
asetaatti-esteri

Asetaatti eli etanaatti on etikkahapon suola tai esteri sekä asetaattisuoloissa esiintyvä anioni.

Orgaanisessa kemiassa asetaatti-ionin kaava on CH3CO2- (kirjoitetaan myös CH3COO-), ja se on etikkahapon liittoemäs.

Ennen aktinium-nimisen alkuaineen löytymistä lyhennettä Ac (tai AC) käytettiin kemiallisissa kaavoissa osoittamaan asetaatti-ionia. Esimerkiksi natriumasetaatin merkintänä saattoi aiemmin olla "NaAc", mutta nykyisin kyseisen aineen kemiallisina kaavoina käytetään merkintöjä "CH3COONa" tai "NaC2H3O2". Ac-merkintä on yhä käytössä orgaanisessa kemiassa.

Asetaatteja

Suoloja

Estereitä


Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.