Ero sivun ”Tilannekomedia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2+) (Botti muutti kielilinkin tr:Sitcom muotoon tr:Durum komedisi
HIMYMer (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 13: Rivi 13:
*[[Hannah Montana]]
*[[Hannah Montana]]
*[[Dharma ja Greg]]
*[[Dharma ja Greg]]
*[[Ensisilmäyksellä]]
*[[Frasier]]
*[[Frasier]]
*[[Frendit]]
*[[Frendit]]

Versio 28. helmikuuta 2013 kello 19.41

Tilannekomedia (engl. situation comedy tai sitcom) on komedian alalaji, jonka juuret ovat radiokuunnelmissa. Yleisin tilannekomedian muoto on nykyään kuitenkin televisio-ohjelma tai -sarja. Tilannekomedian synty ajoittuu 1920-luvun radio-ohjelmiin. Televisio popularisoi tilannekomedian 1950- ja 1960-luvuilla.

Tilannekomedialle tyypillisiä aineksia ovat henkilöhahmot (joiden elämää ja tapahtumia kuvataan joko jatkumossa tai välähdyksenomaisina ajanjaksoina) sekä yhteinen ympäristö tai yhteisö, jossa henkilöt toimivat (esimerkiksi perhe, koti tai työpaikka).

Tilannekomedian henkilöhahmot ovat tavallisesti arkkityyppejä tai rooleja, joista jokaisella on televisiosarjoissa jaksosta toiseen samantyyppinen tehtävä. Eräitä arkkityyppejä ovat "yksinkertainen hölmö" (jonka kustannuksella muut pilailevat ja joka ei ymmärrä sitä), "viisas" (joka on selvästi muita älykkäämpi tai ulkopuolinen tarkkailijahahmo valmiina esittämään ratkaisun kulloiseenkin ongelmaan) sekä "koomikko" (joka on usein tilannekomedian keskeinen henkilö, ehkä hieman eksentrinen tai joukkoon kuulumaton vitsienlaukoja). Muita sivuroolien arkkityyppejä voivat olla esimerkiksi "järkevä tai sekopäinen puoliso", "utelias naapuri" tai "ikuinen mutta rakastettava häviäjä".

Tyypillisin tilannekomedian juonirakenne perustuu useimmiten keskeisten henkilöiden väliseen juonitteluun tai petokseen, jota he yrittävät salata toisiltaan koko komedian ajan. Toisessa peruskaavassa henkilöhahmoille luodaan tilanteita tai sijoitetaan heidät paikkoihin, joissa he eivät ole lainkaan omassa elementissään.

Television tilannekomediasarjoja

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.