Pitkän Jussin majatalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitkän Jussin majatalo
Fawlty Towers
Sarjan alkutunnus ensimmäiseltä tuotantokaudelta
Sarjan alkutunnus ensimmäiseltä tuotantokaudelta
Tyyli tilannekomedia
Kestoaika n. 30 min
Luoja(t) John Cleese, Connie Booth
Pääosissa John Cleese, Prunella Scales, Andrew Sachs, Connie Booth
Alkuperämaa Englanti
Alkuperäiskieli englanti
Verkko BBC
Esitetty 19. syyskuuta 1975 – 25. lokakuuta 1979
Jaksoja 12
Aiheesta muualla
IMDb

Pitkän Jussin majatalo (Fawlty Towers) on englantilainen BBC:lle tehty brittikomedia, josta ilmestyi kuusi jaksoa vuonna 1975 ja toiset kuusi vuonna 1979. Lyhyydestään huolimatta sarja on yhä yksi suosituimpia lajityypissään. Vuonna 2000 British Film Instituten kyselyssä ammattilaiset valitsivat sarjan kaikkien aikojen parhaaksi brittiläiseksi TV-ohjelmaksi[1].

Sarja sijoittuu kuvitteelliseen John Cleesen esittämän kummallisen Basil Fawltyn johtamaan Fawlty Towers -hotelliin Torquayn lomailukaupungissa Englannin lounaisrannikolla. Cleese käsikirjoitti sarjan yhdessä silloisen vaimonsa Connie Boothin kanssa. Myös Boothilla oli sarjassa rooli tarjoilija Pollyna.

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden (1975) tuotti ja ohjasi John Howard Davies ja toisen (1979) tuotti Douglas Argent ja ohjasi Bob Spiers.

Sarja on julkaistu VHS-[2] ja DVD-tallenteina.

Pääosissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • John Cleese – Basil Fawlty, touhottava, ylimielinen, sadistinen ja hieman vinksahtanut hotellinjohtaja, joka yrittää järjestää kaiken mutta ei loppujen lopuksi saakaan järjestetyksi mitään. Hän mielistelee yläluokkaisia vieraita ja halveksii työväenluokan väkeä.
 • Prunella Scales – Sybil Fawlty, Basilin puhelias, tätä määräilevä ja kritisoiva vaimo.
 • Andrew Sachs – Manuel, espanjalainen tarjoilija ja yleisapumies, joka Basilin kanssa yleensä saa aikaan katastrofeja ja etenkin niiden huipennukset jakson lopussa.
 • Connie Booth – tarjoilija Polly, joka usein tahtomattaan joutuu pelastamaan Basilin pulasta.

Jokaisessa jaksossa nähdään myös satunnaisissa kohtauksissa Ballard Berkeleyn esittämä majuri Gowen, vanha, hidasälyinen ja höperö herrasmies joka tuntuu aina pitävän Basilin puolia, mutta saattaa joskus tietämättään lisätä omat mausteensa katastrofeihin. Hän on pisimpään hotellissa majaillut asukas. Jaksojen ensimmäinen kohtaus, jossa hänet nähdään, sisältää lähes aina saman kaavan; majuri tiedustelee Basililta, onko hänen tilaamansa sanomalehti jo tullut, ja vastaus on yleensä ei.

Toisella kaudella vakiohenkilöiden joukkoon tuli mukaan kokki Terry jota esitti Brian Hall. Ensimmäisellä kaudella kokkia näytettiin vain yhdessä jaksossa ja hän oli tuolloin kreikkalainen Kurt.

Sarjan jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1975[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Hienostelua (A Touch Of Class)

 • Hotelliin saapuu vieraaksi lordi Melbury, jota Basil alkaa mielistellä. Pian kuitenkin selviää, että Melbury onkin huijari. Basil ei myöskään millään ehdi ripustaa taulua seinälle.

2. Remonttimiehet (The Builders)

 • Hotellin aula on remontoitava ja vastoin vaimonsa vaatimuksia, päättää Basil turvautua halvimpaan mahdolliseen ratkaisuun.

3. Hääjuhlat (The Wedding Party)

 • Siveellinen Basil epäilee joidenkin vieraiden viettävän seksiorgioita hotellissa.

4. Hotellitarkastaja (The Hotel Inspectors)

 • Basil saa kuulla hotellitarkastajien saapuneen kaupunkiin, ja niinpä hän alkaa mielistellä hotelliin juuri saapuneita asukkaita.

5. Gourmet-ilta (Gourmet Night)

 • Basil kutsuu joukon yläluokan vieraita hienoon gourmet-iltaan, mutta juuri silloin kokki ryyppää ja sammuu. Basilin on improvisoitava pitääkseen erikoisvieraat tyytyväisinä.

6. Saksalaiset (The Germans)

 • Sybil joutuu sairaalaan leikkaukseen ja Basilin on hoidettava hotellia yksin. Paloharjoitus ja saksalaisten vierailu ajavat hänet hermoromahduksen partaalle.

1979[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7. Kommunikaatio-ongelmia (Communication Problems)

 • Kuuron herrasrouvan kanssa kommunikointi aiheuttaa päänvaivaa niin Basilille kuin Pollylle, Sybilille ja Manuelillekin. Samaan aikaan Basil veikkaa raveissa Sybilin selän takana.

8. Psykiatri (The Psychiarist)

 • Basil epäilee yhden vieraan pitävän salaa naisystäväänsä huoneessaan ja hän aikoo todistaa sen Sybilille. Hotelliin saapuu myös viehättävä aussi, joka aiheuttaa Basilille kiusallisia väärinkäsityksiä, jotka hänen on myös oikaistava.

9. Waldorfin salaatti (Waldorf Salad)

 • Myöhään illalla saapuu hotelliin pariskunta Yhdysvalloista. Basil joutuu kokkaamaan heille illallisen kokin lähdettyä, vaikka osaa tuskin valmistaa salaattia perusaineksista.

10. Savusilli ja ruumis (The Kipper And The Corpse)

 • Eräs vieras löytyy kuolleena sängystä, ja Basil koettaa pitää ruumiin piilossa, kunnes hautaustoimisto hoitaa sen pois.

11. Hääpäivä (The Anniversary)

 • Sybil lähtee pois luultuaan Basilin unohtaneen heidän hääpäivänsä, ja Basil joutuu keksimään vieraille läjän valheita Sybilin poissaololle, mikä johtaa todella kiusallisiin tilanteisiin.

12. Basil-rotta (Basil The Rat)

 • Hotellitarkastaja vaatii muutoksia Fawlty Towersin keittiöön lopetuksen uhalla. Kaikki sujuu hyvin, kunnes Manuelin lemmikkirotta pääsee karkuun.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Just don't tell the Major, Fawlty is our favourite 2000. Birmingham Post & Mail Ltd, Gale Corporation. Viitattu 29.10.2018. (englanniksi)
 2. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]