Älypäät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henkilöhahmot vasemmalta oikealle: Jerzei Balowski (Alexei Sayle), Neil (Nigel Planer), Rick (Rik Mayall), Mike (Christopher Ryan) ja Vyvyan (Adrian Edmondson).

Älypäät (The Young Ones) on BBC:n vuosina 1982 ja 1984 tuottama brittikomediasarja, joka kertoo neljästä saman katon alla asuvasta miespuolisesta nuoresta opiskelijasta. Sarjan käsikirjoittivat Ben Elton, Rik Mayall, Lise Mayer ja Alexei Sayle. Sarjaa ohjasivat Paul Jackson, Geoff Posner ja Ed Bye. Tuottajana toimivat Paul Jackson ja Geoff Posner.[1]

Sarjan jaksojen tapahtumat sijoittuvat neljän yliopisto-opiskelijan jakamaan yhteisasuntoon. Hahmot kuvaavat stereotyyppisesti 1980-luvun Britannian nuorisoalakulttuureita sekä luokkaeroja. Sarjalle tyypillistä olivat yllättävät ja surrealistiset juonenkäänteet ja tilanteet, kuten paholaiskääpiöt ja jokaisessa jaksossa esiintyvät sekavia puhuvat käsinukke-eläimet, sekä hyvin väkivaltainen slapstick-komiikka, jossa päähenkilöt hakkaavat toisiaan erilaisilla esineillä.[2]

Sarjasta tehtiin kaksi tuotantokautta, joista kumpikin sisältää kuusi jaksoa. Yhtä lukuun ottamatta jokaisessa jaksossa esiintyy jokin suosittu brittiläinen yhtye.[1] Musiikkiesitysten johdosta ohjelma voitiin luokitella light entertainment -kategoriaan, minkä johdosta se sai käytettäväkseen suuremman budjetin kuin tavallinen tilannekomedia (sitcom).[3] Sarjassa esiintyneitä yhtyeitä ovat muun muassa Madness (ainoana kahdessa jaksossa), Motörhead (harvinaisessa neljän muusikon kokoonpanossa), The Damned ja Dexys Midnight Runners.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan juuret ovat peräisin 1970-luvun ja 1980-luvun alun Lontoon koomikkopiireistä. Suurin osa näyttelijöistä saavutti suosiota esiintymällä The Comedy Store -klubilla, tunnetuimpana Alexei Sayle. Yliopistotoverit Rik Mayall ja Adrian Edmonson työskentelivät yhdessä 20th Century Coyote -näytelmässä, joka sisälsi jo enteitä Älypäille ja heidän myöhemmille teoksilleen tyypillisestä väkivaltaisesta slapstick-komediasta. Nigel Planer esiintyi yhdessä Peter Richardsonin kanssa esityksestä The Outer Limits, jossa hänen hahmonsa toisinaan oli hippi, vastaavasti kuin Neil Älypäissä.

Kun Comedy Storen suosio kasvoi, Sayle perusti yhdessä French & Saundersin sekä Arnold Brownin kanssa oman komediaklubin nimeltään The Comic Strip Sohoon, striptease-klubin läheisyyteen. Siitä tuli pian eräs Lontoon suosituimmista paikoista, ja Channel 4 -kanavan Jeremy Isaacs kiinnitti huomiota toimintaan. Pian Richardson sai hänen kanssaan aikaan sopimuksen kuudesta puolen tunnin mittaisesta komediaohjelmasta, joissa käytettiin komedianäyttelijöitä stand up -koomikoiden sijasta.

Ensimmäinen jakso sarjasta Pilakuvat esittää esitettiin 2. marraskuuta 1982. Samaan aikaan Britannian yleisradioyhtiö BBC havaitsi koomikkoryhmän potentiaalin ja aloitti neuvottelut Edmonsonin, Mayallin, Richardsonin, Planerin ja Saylen kanssa vastaavanlaisessa "anarkistisessa" komediasarjassa esiintymisestä. Sarjan tuottajana toimi Paul Jackson ja sen käsikirjoitti Mayall yhdessä silloisen tyttöystävänsä Lisa Mayerin kanssa. BBC pestasi käsikirjoittajaksi myös kolmannen silloisesta valtavirrasta poikenneen koomikon, Ben Eltonin, joka oli opiskellut Manchesterin yliopistossa Mayallin ja Edmondsonin kanssa. Alun perin Miken hahmoa piti esittää Peter Richadsonin, mutta sittemmin suunnitelmat muuttuivat. Syyksi on erinäisissä lähteissä tarjottu muun muassa erimielisyyttä Jacksonin kanssa. Hänet korvattiin Christopher Ryanilla, joka oli ryhmästä ainoa, jolla ei ollut koomikkotaustaa.

Sarja on saanut alkuperäisen nimensä Cliff Richardin samannimisen kappaleen mukaan. Näyttelijöiden esittämä versio kappaleesta on ohjelman tunnusmusiikkina. Ohjelman myötä Cliff Richard levytti sarjan näyttelijöiden kanssa jopa uuden version vanhasta hitistään "Living Doll". Esityksestä tehtiin myös musiikkivideo, jossa Cliff Richard lauloi ja Young Onesin hahmot ilmestyivät kuvaan vaikka väkisin. Video nähtiin myös Suomen televisiossa Yleisradion ohjelmistossa sarjan ensiesitysten aikaan.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neil[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nigel Planerin esittämä Neil on pasifisti, hippi ja kasvissyöjä. Usein muut hahmot pakottavat hänet tekemään kaikki talousaskareet kuten ruoan valmistuksen. Ruokalistalla on hyvin usein linssipapuja. Neil hautoo itsemurhaa ja on uudessa tilanteessa aina valmis uskomaan pahimman mahdollisuuden toteutumiseen.

Rick[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rik Mayallin esittämä Rick on anarkisti runoilija, joka opiskelee sosiologiaa. Hän on huomionkipeä ja innostuu herkästi ja on muun muassa poliittisesti aktiivinen nuori. Hän ihailee Cliff Richardia. Vyvyanin esittämät epäilykset Rickin seksuaalisesta suuntautumisesta saavat hänet usein suuttumaan. Rickin periaatteet pätevät vain niin kauan kuin niiden vuoksi ei tarvitse uhrautua.

Vyvyan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adrian Edmondsonin esittämä Vyvyan on punk-alakulttuurin edustaja ja lääketieteen opiskelija. Hän on usein hyvin äkäinen ja väkivaltainen, kulkee seinien läpi ja rikkoo huonekaluja, toisinaan jopa syö niitä. Joskus Vyvyan kuitenkin väläyttelee ylätyylisiä sanontoja ja huolellista kieltä.

Michael "Mike" TheCoolPerson[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christopher Ryanin esittämä Mike uskottelee olevansa porukan naistenmies ja "viileä" tyyppi. Hän sisustaa huoneensa naisten "sinne unohtamilla" alusvaatteilla ja nukkuu yönsä "pumpattavan barbaran" kanssa. Porukan kiistoissa kaikkein viimeisin sana on kuitenkin Miken ja se pätee.

Alexei Sayle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Alexei Sayle esittää sarjan jokaisessa jaksossa jonkinlaista sivuosaa, muun muassa puolalaista vuokraisäntää Jerzei Balowskia ja tämän eri sukulaisia sekä toisella tuotantokaudella muitakin hahmoja, muun muassa silmiinpistävästi Benito Mussolinia muistuttavaa poliisivoimien työhönottajaa ja eteläafrikkalaista vampyyria. Saylen osuudet ovat hyvin omintakeisia, eivätkä usein liity mitenkään jakson muihin tapahtumiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The Young Ones (1982–1984) IMDb. Viitattu 19.1.2017. (englanniksi)
  2. The Young Ones (SHTML) BBC. Viitattu 19.1.2017. (englanniksi)
  3. Andrew Wong: The Young Ones FAQ part 2 (HTML) (Alkuperäistä sivustoa ei enää ole saatavilla. Viitteen versio on Internet Archive -palveluun arkistoitu versio 15.11.2006) 4.10.1998. Andrew Wong. Viitattu 19.1.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]