Rik Mayall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rik Mayall (7. maaliskuuta 1958 Harlow, Essex9. kesäkuuta 2014 Lontoo[1]) oli englantilainen koomikko. Mayall lukeutui Englannin vaihtoehtoisten komediapiirien pioneereihin 1980-luvun alkupuolella. Hän teki paljon yhteistyötä Adrian Edmondsonin kanssa.

Ollessaan kolmivuotias Mayall muutti teatteriopettajavanhempiensa kanssa Droitwich Spahan Worcestershirelle, missä hän vietti koko lapsuutensa esiintyen vanhempiensa näytelmissä. Sittemmin hän opiskeli teatteritaidetta Manchesterin yliopistossa ja saavutti 1980-luvulla suosiota esiintymällä The Comedy Storessa yhdessä Adrian Edmonsonin kanssa nimellä ”20th Century Coyote”.

Ensiesiintymisensä televisiossa Mayall teki sarjassa A Kick Up the Eighties. Lopullisen läpimurtonsa hän teki vuonna 1982 komediasarjassa Älypäät, jossa hänen roolinsa oli yhteiskunnallisesti aktiivinen Cliff Richardia ihaileva sosiologian opiskelija Rick. Hän myös käsikirjoitti sarjan yhdessä Ben Eltonin ja tyttöystävänsä Lise Mayerin kanssa. Hän myös esiintyi The Comic Strip -koomikkorymän esityksissä. Edmonsonin kanssa hän esiintyi myös Saturday Live -ohjelmassa nimellä ”The Dangerous Brothers”, jotka tekivät stunt-temppuja mm. sytyttämällä toisiaan tuleen. Yhdessä Edmondsonin ja Älypäissä myös esiintyneen Nigel Planerin kanssa hän esiintyi vuonna 1986 sarjassa Filthy Rich & Catflap ja Edmondsonin kanssa sarjassa Bottom (1991–92, 1995), jossa heidän roolihahmonsa muistuttivat hyvin paljon heidän Älypäissä esittämiään hahmoja. Hän esiintyi myös sarjassa Musta kyy sekä joissakin elokuvissa.

Vuonna 1998 Mayall joutui vakavaan mönkijäonnettomuuteen[2], minkä jälkeen hänen kuntonsa ja muistinsa heikkenivät[3]. Samoihin aikoihin hän teki Edmondsonin kanssa elokuvan Hotelli Paradiso ja esiintyi pääosassa komediasarjassa Believe Nothing. Sittemmin hän esiintyi myös sivurooleissa monissa muissa elokuvissa.

Mayall kuoli 9. kesäkuuta 2014.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.