Konttori (brittiläinen televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konttori
The Office
Tyyli komedia
Kestoaika 30 minuuttia
Luoja(t) Ricky Gervais & Stephen Merchant
Pääosissa Ricky Gervais
Martin Freeman
Lucy Davis
Mackenzie Crook
Alkuperämaa Yhdistynyt kuningaskunta
Alkuperäiskieli englanti
Verkko BBC Two
Esitetty 9. heinäkuuta 2001 – 27. joulukuuta 2003
Jaksoja 14
Aiheesta muualla
IMDb

Konttori (The Office) on brittiläinen Emmy-, Golden Globe- ja Bafta-palkittu televisiosarja, jota tehtiin vuosina 2001–2003 BBC Twolle. Suomessa sarjaa on esittänyt Yleisradio. Konttorin ovat käsikirjoittaneet Ricky Gervais ja Stephen Merchant. Se kertoo työntekijöiden jokapäiväisestä arjesta Slough’n teollisuuskaupungissa toimivassa kuvitteellisessa Wernham-Hogg-paperiyrityksessä. Sarja vaikuttaa päälle päin dokumentilta, mutta itse asiassa se on pseudodokumentti, joka parodioi dokumenttiohjelmia koomisin keinoin. Sarjassa käytetään muiden komedian tyylien ohella paljon mustaa huumoria.[1]

Sarjaa tehtiin kaksi tuotantokautta ja lisäksi kaksi joulunajan erikoisjaksoa, jotka sitoivat tarinan roikkumaan jääneet juonikuviot yhteen. Konttorin esitysoikeudet on myyty yli 80 maahan.[2] Lisäksi sarjan menestyksen siivittämänä siitä on laadittu myös amerikkalainen, ranskalainen, ruotsalainen, suomalainen, saksalainen sekä kanadanranskalainen versio.[2][3][4][5]

Suomalaista Konttori-sarjaa esitettiin vuodesta 2017 vuoteen 2019.[6][7]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa kuvataan eri ihmistyyppejä edustavia konttorityöntekijöitä, jotka joutuvat sietämään puuduttavaa työtään ja työtovereidensa tempauksia. Epäempaattinen aluejohtaja David Brent (Gervais) on vakuuttunut olevansa työntekijöilleen unelmapomo ja isähahmo. Pyrkiessään miellyttämään alaisiaan hän lähinnä nolaa itsensä ja muut ympärillään. Tärkeässä roolissa on myös työpaikalla jatkuvasti asemaansa parantamaan pyrkivä Gareth Keenan (Mackenzie Crook), joka harrastaa vapaa-ajallaan vapaaehtoista maanpuolustustoimintaa ja on myös työaikana avoimen militantti ja tarkka reviiristään. Tim Canterbury (Martin Freeman) on toimiston ”jokamies”, suhteellisen normaali ja työnsä merkityksettömyyden liiankin hyvin tiedostava hahmo, joka on tuskastunut työpaikkansa ilmapiiriin ja varsinkin naapuripöydän Garethiin. Vastaanottovirkailija Dawn Tinsley (Lucy Davis) on Timin työpäivässä ainoa piristysruiske, ja yksi sarjan kehittyvistä teemoista onkin näiden kahden orastava romanssi, jonka toteutumista tosin vaikeuttaa Dawnin kihlattu.

Henkilöhahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • David Brent (Ricky Gervais) – Brent on Slough’n toimipisteen pomo, joka uskoo olevansa yksi maailman lahjakkaimmista koomikoista ja kaikkien paras ystävä. Itse asiassa itseriittoinen Brent on usein työntekijöidensä vitsailun ja ihmettelyn kohde.
 • Tim Canterbury (Martin Freeman) – Kolmekymppinen Tim on kyllästynyt työhönsä ja tylsään elämäänsä. Hän on jämähtänyt Wernham-Hoggiin eikä voi sietää kollegaansa Garethia, jolle hän tekeekin usein käytännön piloja piristääkseen päiväänsä. Tim on rakastunut Dawn Tinsleyyn, mutta suhteen eteneminen osoittautuu vaikeaksi.
 • Gareth Keenan (Mackenzie Crook) – Gareth on muita kontrolloimaan pyrkivä ja neuroottinen kauhukollega, jonka huumorintaju ei uppoa muihin työntekijöihin. Hän pyrkii etenemään urallaan ja myötäilee David Brentia miellyttääkseen tätä. Garethin arkkivihollinen toimistossa on Tim.
 • Dawn Tinsley (Lucy Davis) – Dawn on Wernham-Hoggin vastaanottovirkailija, joka haaveilee lastenkirjojen kuvittajan urasta, mutta on Timin tavoin jämähtänyt nykyiseen työhönsä. Dawn on kihloissa varastotyöntekijä Leen kanssa, joka on kehottanut tätä lopettamaan haihattelunsa kuvittajana toimimisesta. Kihlauksestaan huolimatta Dawn osoittaa vastakaikua Timin tunteisiin.
 • Neil Godwin (Patrick Baladi) – Neil on Wernham-Hoggin toisaalla sijaitsevan toimipisteen johtaja, josta tulee toisella tuotantokaudella David Brentin pomo kahden toimipisteen yhdistyessä. Neil on nuori, menestyvä, komea ja alaistensa keskuudessa suosittu, eli kaikkea mitä David ei ole – tämä onkin hyvin vastahakoinen toimimaan Neilin alaisuudessa.
 • Jennifer Taylor-Clarke (Stirling Gallacher) – Jennifer on Neilin ja Davidin ylempi pomo.
 • Lee (Joel Beckett) – Lee on Wernham-Hoggin varastoilla työskentelevä Dawnin poikaystävä, joka on seurustellut Dawnin kanssa tavan vuoksi jo teinivuosista lähtien. Hän on väritön ja huumorintajuton hahmo, jolla on kitkaa Timin kanssa.
 • Keith Bishop (Ewen Macintosh) – Isokokoinen Keith työskentelee toimistossa tilipuolella. Hän on useimmiten hiljaa, mutta suunsa avatessaan täräyttää ilmoille tavalla tai toisella outoja kommentteja.
 • Rachel (Stacey Roca) – Rachel liittyy työntekijöihin toisella tuotantokaudella toimistohaarojen yhdistyessä ja alkaa seurustella Timin kanssa Dawnin harmiksi.
 • Chris Finch (Ralph Ineson) – Finch on Wernham-Hoggin perverssi myyntiedustaja ja David Brentin hyvä ystävä. Hänen lempipuuhaansa on seksististen juttujen kertominen.
 • Trudy (Rachel Isaac)
 • Oliver (Howard Saddler)
 • Brenda (Julie Fernandez)
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2004 Konttori sai yllättäjänä Golden Globe -palkinnon parhaan musikaali- tai komediasarjan kategoriassa vastaehdokkainaan muun muassa Monk, Will & Grace ja Sinkkuelämää. Kyseessä oli ensimmäinen brittiläisen komediasarjan Golden Globe -voitto palkinnon historiassa. Lisäksi Ricky Gervais palkittiin parhaasta näyttelijänsuorituksesta musikaali- tai komediasarjassa.[8]

Konttori voitti British Comedy Awards -kilpailussa parhaan komediasarjan palkinnon ja Ricky Gervais parhaan komediasarjanäyttelijän palkinnon vuonna 2002. Parhaan tilannekomedian Bafta-palkinnon Konttori sai kolmena vuotena peräkkäin vuosina 2002–2004.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Emily St James: The enduring appeal of The Office in a crumbling world Vox. 15.7.2020. Viitattu 30.1.2024. (englanniksi)
 2. a b Laura Turner Garrison: Exploring the International Franchises of The Office Vulture. 4.5.2011. Viitattu 30.1.2024. (englanniksi)
 3. Dave Thier: 'The Office': Why the American Remake Beats the British Original The Atlantic. 28.4.2011. Viitattu 30.1.2024. (englanniksi)
 4. Kontoret www.tv4.se. Viitattu 30.1.2024. (ruotsiksi)
 5. Konttori-sarjan Suomi-versio saa jatkoa - katso hulvaton traileri kakkoskaudesta! www.iltalehti.fi. Viitattu 30.1.2024.
 6. The Office -hittisarja Suomeen! Kuka on Suomen Konttorin Ricky Gervais? (Lehdistötiedote) Nelonen.fi. 5.8.2016. Nelonen Media. Arkistoitu 9.10.2016. Viitattu 7.10.2016.
 7. Sami Hedberg on Suomen Konttorin Ricky Gervais – (Lehdistötiedote) Nelonen.fi. 15.8.2016. Nelonen Media. Arkistoitu 22.9.2016. Viitattu 7.10.2016.
 8. Gervais’ surprise at Globes win BBC News. 26.1.2004. Viitattu 6.9.2016. (englanniksi)
 9. Bafta Awards Search. Bafta Awards awards.bafta.org. Viitattu 25.8.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]