Ero sivun ”Mark Knopfler” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Usm (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
HiW-Bot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti lisäsi: lt:Mark Knopfler
Rivi 144: Rivi 144:
[[he:מארק נופלר]]
[[he:מארק נופלר]]
[[ka:მარკ ნოპფლერი]]
[[ka:მარკ ნოპფლერი]]
[[lt:Mark Knopfler]]
[[hu:Mark Knopfler]]
[[hu:Mark Knopfler]]
[[mk:Марк Нопфлер]]
[[mk:Марк Нопфлер]]

Versio 14. syyskuuta 2012 kello 21.58

Mark Freuder Knopfler
[[Tiedosto:|250px|]]
Henkilötiedot
Syntynyt12. elokuuta 1949
Ammatti muusikko, musiikkikriitikko (koulutus: englanninopettaja)
Muusikko
Aktiivisena 1977
Tyylilajit rock, country, blues
Soittimet kitara
Yhtyeet Dire Straits, The Notting Hillbillies
Levy-yhtiöt Warner Bros. Records, Mercury
Aiheesta muualla
www.markknopfler.com

Mark Freuder Knopfler (s. 12. elokuuta 1949 Glasgow, Skotlanti) tunnetaan Dire Straits -yhtyeen lauluntekijänä, laulajana ja kitaristina. Mark Knopflerin musiikki on saanut vaikutteita muun muassa Chet Atkinsilta, J. J. Calelta ja Bob Dylanilta.

Knopflerin perheen isä oli unkarinjuutalainen arkkitehti, joka joutui pakenemaan maasta fasistihallinnon aikana kommunistisympatioidensa vuoksi. Mark opiskeli kirjallisuutta Leedsin yliopistossa ja valmistui englanninopettajaksi. Opintojensa aikana hän toimi musiikkikriitikkona paikallislehdessä. Muusikon uransa alkuvaiheessa Mark Knopfler oli Brewer's Droop -yhtyeen jäsen.

Mark Knopfler perusti yhdessä veljensä kitaristi David Knopflerin, basisti John Illsleyn ja rumpali Pick Withersin kanssa Dire Straits -yhtyeen vuonna 1977 Lontoossa. Dire Straits -yhtyeen rinnalla ja sen jälkeen Mark Knopfler on levyttänyt elokuvamusiikkia ja tehnyt omaa soolouraa. Vuonna 1983 Mark Knopfler julkaisi ensimmäisen soundtrack -levynsä, joka sisälsi musiikkia elokuvaan Local Hero. Mark Knopflerin soolouran ensimmäinen levy on Golden Heart vuodelta 1996.

Knopfler esiintyi perjantaina 25. huhtikuuta 2008 Helsingin Hartwall Areenalla. Edellisen kerran hän esiintyi Suomessa toukokuussa 2005.

Dire Straits

Yhtyeen ensimmäiset kokoontumiset tehtiin Markin aiemman yhtyeen, Cafe Racersin nimellä. Kuitenkin uuden rumpalin ja basistin liittymisen jälkeen he muuttivat nimensä Dire Straitsiksi, viitaten tällä bändin senhetkiseen huonoon rahatilanteeseen.

Dire Straits nauhoitti ja julkaisi samannimisen esikoisalbuminsa vuonna 1978 ilman suuria odotuksia. Viittä kuukautta myöhemmin julkaistusta singlestä Sultans Of Swing tuli yllättävästi listahitti ja se myytiin loppuun. Toinen albumi, Communiqué, seurasi sitä vuonna 1979. Yhtyeen kolmas albumi, Making Movies julkaistiin 1980.

1982 Dire Straits julkaisi neljännen albuminsa Love Over Gold. Näihin aikoihin Knopfler keskittyi myös 1983 julkaistun Local Hero -elokuvan musiikin kirjoittamiseen. Tätä seurasi "Cal"- elokuva vuonna 1984. Love Over Goldin julkaisun yhteydessä Dire Straits oli tekemässä Alchemy-maailmankiertuetta. Kaksi live-nauhoitusta Lontoon Hammersmith Odeonissa sisältänyt tuplalevy myi yli 500 000 kappaletta. Suurimman suosion sai heidän viides albuminsa, Brothers In Arms, josta tuli kansainvälinen hitti julkaisuvuotenaan 1985. Albumin kappale "Money For Nothing" oli ensimmäinen kappale, joka soitettiin Britannian Music Televisionilla. Yhtyeen maailmankiertue vuosina 1985–86 oli valtavan suosittu.

Dire Straitsin jälkeen

Mark Knopfler vuonna 2005

1996, vuosi sen jälkeen kun Dire Straits oli virallisesti hajotettu, Knopfler julkisti ensimmäisen sooloalbuminsa Golden Heart. Levyn teossa muotoutunut kokoonpano (tunnetaan myös nimellä "The 96'ers") kesti pitempään kuin mikään Dire Straits -kokoonpano. Saman vuoden lokakuussa Brothers In Arms oli myynyt yhdeksänkertaisesti platinaa.

Vuonna 1997 Rolling Stone -lehti julkisti kyselyn "Rock N' Roll Hall Of Fame's 500 Songs That Shaped Rock And Roll", joka sisälsi Dire Straitsin ensimmäisen hitin, "Sultans Of Swing", joka on ehkä parhaiten tunnettu kappale koko yhtyeen uran ajalta.

Samana vuonna 1997 Knopfler nauhoitti soundtrackin elokuvaan "Wag The Dog". Saman vuoden lokakuussa julkaistiin Dire Straitsin kokoelmalevy "Sultans Of Swing: The Best of Dire Straits".

Knopflerin musiikki

Mark Knopfler on vasenkätinen, mutta soittaa oikeakätisesti. Hän myös soittaa yleensä sormillaan plektran käytön sijasta. Sormityyli on tavallisempaa akustisen kitaran soittajilla, mutta Knopfler soittaa useimmiten sähkökitaraa. Knopfler on itse sanonut että hänen soittotyylinsä on hyvin alkeellinen, eikä hän koskaan opetellut soittamaan "oikeaoppisesti". Soittaessaan hänen oikean kätensä nimetön ja pikkusormi ottavat yleensä tukea kitaran rungosta, jota yleensä yritetään välttää sen soittoa hidastavien vaikutuksien takia. Knopfler omistaa noin 70 kitaraa;

Yksityiselämä

Knopfler asui aiemmin Lontoossa, Notting Hillin kaupunginosassa. Siellä asuessaan hän perusti yhtyeen nimeltä ”The Notting Hillbillies”.

Knopfler on ollut naimisissa kolme kertaa. Hänellä on toisesta avioliitostaan kaksi poikaa, Benji ja Joseph (s. 1987), ja kolmannesta avioliitostaan Kitty Aldridgen kanssa kaksi tytärtä, Isabella (s. 1998) ja Katya Rose (s. 2003). Perhe asuu tällä hetkellä Chelseassa.

Knopfler on innokas moottoripyöräilijä. Hän joutui maaliskuussa 2003 moottoripyöräkolariin, jossa häneltä murtui solisluu ja kuusi kylkiluuta. Hän toipui vammoistaan ja palasi lavalle seuraavana vuonna.

Vuonna 1993 Newcastlen yliopisto myönsi Knopflerille musiikin kunniatohtorin arvonimen[1].

Levytykset Dire Straits -yhtyeen kanssa

Elokuvamusiikki

Soololevyt

Mark Knopflerin muut "omat" levytykset

  • 1990 Neck and Neck (yhdessä Chet Atkinsin kanssa)
  • 1990 Missing... Presumed Having a Good Time (The Notting Hillbillies)
  • 2005 One Take Radio Sessions (soolouran ensimmäinen live studio albumi)
  • 2005 The Trawlerman's Song EP
  • 2006 All the Roadrunning (yhdessä Emmylou Harrisin kanssa)

Lisäksi Mark Knopfler on toiminut kitaristina eri artistien levyillä ja tehnyt musiikkia mm. Bob Dylanin ja Willy DeVillen kanssa.

Katso myös

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. Knopfler opens students' studios BBC News. 1997. Viitattu 8.10.2011. (englanniksi)