Kylkiluu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmisen kylkiluut
Yksityiskohta yksittäisestä ihmisen kylkiluusta

Kylkiluut (lat. costa, monikossa costae) ovat luita, jotka osallistuvat rintakehän muodostamiseen. Kylkiluiden tehtävä on suojella rintaontelon elimiä.

Kylkiluiden kiinnittyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylkiluut niveltyvät selän puolella aina kahteen rintanikamaan. Poikkeuksena on ensimmäisen kylkiluu, jonka päässä on vain yksi nivelpinta, jolla se on kiinni ensimmäisessä rintanikamassa. Rintakehän puolella kylkiluut liittyvät kylkiluuruston välityksellä rintalastaan. Ihmisellä kaksi alinta paria ja koiralla kaudaalisin kylkiluupari ei ole liittynyt rintalastaan eikä kylkikaareen; näitä kutsutaankin vapaiksi kylkiluiksi.

Kylkiluiden lukumäärä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylkiluuparien lukumäärä vastaa kaikilla lajeilla rintanikamien määrää.

Laji Kylkiluut
Ihminen 24
Hevonen 18
Märehtijä 13
Sika 13-16
Lihansyöjä 12-14

[1]

Kylkiluiden lukumäärästä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joskus kuulee mainittavan, että miehellä olisi yksi kylkiluu vähemmän kuin naisella. Tämä on kuitenkin Raamatun sanoman tulkintaa, jonka mukaan nainen on luotu miehen kylkiluusta (1. Moos. 2:21–22). Sukupuolten välistä eroa ei kylkiluiden lukumäärässä ole havaittu, mutta eräillä ihmisillä on ylimääräinen luupari, niin sanotut kaulakylkiluut.[2] Nämä voivat joskus aiheuttaa kiputiloja.[3] Toinen paikka, jossa voi olla ylimääräiset kylkiluut, on lanneranka (lannekylkiluut).[2] Eräs harvinainen poikkeama on, että kylkiluupareja onkin vain yksitoista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. König & Liebich: ”1”, Veterinary Anatomy of Domestic Mammals, s. 101. Saksa: Schattauer, 2007. ISBN 978-3-7945-2485-3. (englanniksi)
  2. a b c Hervonen, Antti: Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia, s. 93. Seitsemäs painos. Tampere: Lääketieteellinen Oppimateriaalikustantamo, 2004. ISBN 952-9635-01-X.
  3. Hervonen, Antti: Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia, s. 76. Seitsemäs painos. Tampere: Lääketieteellinen Oppimateriaalikustantamo, 2004. ISBN 952-9635-01-X.
Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.