Theo Bos

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Theo Bos

Theo Bos (s. 22. elokuuta 1983 Hierden, Alankomaat) on alankomaalainen maantie- ja ratapyöräilijä. Bos voitti olympiahopeaa ratapyöräilyn eräajossa vuoden 2004 kesäolympialaisissa Ateenassa. Lisäksi Bos on voittanut yhteensä viisi maailmanmestaruutta ratapyöräilyssä. Hän on pikaluistelija Jan Bosin veli ja asuu Alkmaarissa. Bos kilpailee Blanco Pro Cycling Team -joukkueessa.

Bos voitti ensimmäisen ratapyöräilyn maailmanmestaruutensa 18-vuotiaana junioreiden maailmanmestaruuskilpailuissa 1 000 metrillä. Samana vuonna hän aloitti uransa ammattilaispyöräilijänä.

Ammattilaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratapyöräily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bos voitti hopeaa ratapyöräilyn eräajossa Ateenan olympialaisissa. Hän voitti henkilökohtaisen kultamitalin vuoden 2004 ratapyöräilyn maailmanmestaruuskilpailuissa. Seuraavana vuonna hän voitti henkilökohtaisen eräajon ja hopeaa joukkue-eräajossa.

Vuoden 2006 maailmanmestaruuskilpailuissa Bos voitti keirin-kilpailun.

16. joulukuuta 2006 Bos teki 200 metrin maailmanennätyksen maailmancupin osakilpailussa Moskovassa. Hänen aikansa oli 9,772 s (tietokone antoi aluksi virheellisesti ajaksi 9,086 s) ja hän rikkoi kanadalaisen Curt Harnettin nimissä 11 vuotta olleen maailmanennätyksen. 5 päivää tämän jälkeen Bos valittiin Alankomaiden vuoden urheilijaksi. Ranskalainen Kévin Sireau rikkoi Bosin ennätyksen 29. toukokuuta 2009 ajalla 9,65 s.

Maantiepyöräily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19. huhtikuuta 2009 Bos joutui osalliseksi huomiota herättäneeseen kolariin Turkin ympäriajon viimeisellä etapilla. Kolari tapahtui alle 800 metrin päässä maalista kun Bos ilmeisesti tarttui kilpailun lopulta voittanutta Daryl Impeytä vasemmasta olkapäästä. Impey kaatui vasemmalle reitin varrella olleisiin aitoihin. Bos myönsi työntäneensä Impeytä, mutta sanoi syyksi sen, että Impey ajoi häntä kohti ja hän oli jo lähellä aitaa. Bos hylättiin ja hän sai sakon. 1. toukokuuta 2009 kansainvälinen pyöräilyliitto katsoi Bosin tehneen haittaa pyöräilyn maineelle ja eduille. Bos joutui UCI:n kurinpitotoimikunnan kuultavaksi, joka totesi hänet syylliseksi sääntörikkomukseen. Bos sai rangaistuksen kilpailukiellon ajalle 15. elokuuta – 1. syyskuuta 2009.

Kaudelle 2010 Bos siirtyi Cervélo TestTeam -joukkueeseen, jossa kilpaili samaan aikaan myös Ranskan ympäriajon voittaja Carlos Sastre. Bosia pidettiin lisäyksenä joukkueen kiriajajiin. Hän kilpaili useissa pienemmissä kilpailuissa, ja osallistui lisäksi Pariisi-Roubaix-kilpailuun ja Espanjan ympäriajoon. Kauden 2011 ensimmäisen voittonsa Bos sai Omanin ympäriajon ensimmäisellä etapilla.

Kaudella 2012 Bos voitti Turkin ympäriajon ensimmäisen ja viimeisen etapin. Molemmilla etapeilla tapahtui kolareita jotka karsivat loppukiriin osallistuneita ajajia. UCI World Tour 2012:n ensimmäisen voittonsa Bos saavutti Eneco Tourin kolmannella etapilla.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Theo Bos