Pariisi–Roubaix

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Pariisi-Roubaix)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roubaix’n velodromi

Pariisi–Roubaix on yksi maailman vanhimmista polkupyöräkilpailuista. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1896, kun Roubaix’n uusi polkupyörävelodromi oli avattu. Kisaa on ajettu aina nykypäivään saakka, ja vain maailmansodat ovat estäneet sen järjestämisen. Kilpailu ajetaan joka vuosi maalis- tai huhtikuussa, mutta sen lähtöpiste ei ole enää Pariisissa, vaan se siirrettiin Compiègnen kaupunkiin vuonna 1968. Kilpailun reitin pituus on yli 250 km.

Kisan historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uwe Raab Pariisi−Roubaix-kilpailussa

Kilpailun järjestäjänä toimii Amaury Sport Organisation. Kisaa nimitetään yleiskielessä ”pohjoisen helvetiksi” tai ”klassikkojen kuningattareksi”. Kilpailuun kuuluu lukuisia nupukivisiä osuuksia, kuten esimerkiksi Puun risteys (Carrefour de l’Arbre), mikä lisää kilpailijoiden kaatumisen ja loukkaantumisen riskiä melkoisesti. Myös sateisella säällä on oma osuutensa liukkauden ja vaikeakulkuisuuden syntyyn. Wallers-Arenberg-kaivanto, jonka keksijänä ja löytäjänä toimi paikkakuntalainen Jean Stablinski vuonna 1967, liki vaati osanottaja Johan Museeuwin hengen vuonna 1998. Tämä nupukiviosuus on virallisesti nimeltään ”Drève des Boules d'Hérin”. Osuus ei kuitenkaan ollut mukana vuoden 2005 kilpailussa, koska pinnan alapuoliset sortumat olivat liiaksi vaikuttaneet myös pintarakenteen kuntoon. Tästä huolimatta vuonna 2005 kilpailuun kuului 54,7 km mukulakiviosuuksia. Kaivannon kunnostus- ja restaurointityöt käynnistettiin välittömästi keväällä 2005, ja osuus oli jälleen mukana vuoden 2006 kilpailussa.

Muut osuudet, jotka kiertelevät kapeina sokerijuurikasvainioiden lomassa, on mahdollista ajaa vain tiukassa peräkkäisjonossa. Jos kilpailu tapahtuu sadesään aikana, lisää muta vielä ajamisen vaikeutta ja riskien määrä moninkertaistuu.

Kilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailun suurin keskinopeus, 45,204 km/h, on belgialaisen Greg Van Avermaetin hallussa vuodelta 2017.[1] Eniten voittoja kilpailussa ovat ottaneet belgialaiset Tom Boonen ja pyöräilylegenda Roger De Vlaeminck, jotka ovat voittaneet neljästi. De Vlaeminck voitti vuosina 19721977. Tästä syystä hänelle myönnettiin palkinnoksi yksi mukulakivi. Ranskalainen Octave Lapize, belgialaiset Gaston Rebry, Rik Van Looy, Eddy Merckx ja Johan Museeuw sekä italialainen Francesco Moser sekä sveitsiläinen Fabian Cancellara ovat kukin voittaneet kilpailun kolmasti. Italialainen Jules Rossi voitti kilpailun vuonna 1937 ja hänen maanmiehensä Fausto Coppi vuonna 1950. Vuonna 1896 ensimmäistä kertaa järjestetyn kilpailun voitti saksalainen Josef Fischer, joka oli vuoteen 2015 saakka ainoa saksalaisvoittaja kilpailussa. Eniten voittoja, 56, kilpailussa ovat saavuttaneet belgialaiset.

Merkittäviä ajajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpaa pidetään suuressa arvossa, josta todisteena ovat useiden merkittävien kilpapyöräilijöiden voitot, kuten ensimmäisen Ranskan ympäriajon voittaja Maurice Garin (1897, 1898), kuuluisat pyöräilijät Fausto Coppi (1950) ja Louison Bobet (1956), sekä viisinkertainen Tourin voittaja Eddy Merckx (1968, 1970, 1973) ja Bernard Hinault (1981).

Tämä pyöräkisojen klassikko oli aiemmin kirjattu kilpapyöräilyn maailmancupin kalenteriin ja vuosina 2005–2007 se oli osa UCI ProTour -kilpailujen organisaatiota.

Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. VeloNews.com: Paris-Roubaix: Van Avermaet sprints to victory in velodrome finish VeloNews.com. 9.4.2017. Viitattu 11.4.2017.
  2. Tales from the peloton, April 19, 2006 – The ultimate Roubaix controversy autobus.cyclingnews.com. www.cyclingnews.com.