Gent–Wevelgem

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gent–Wevelgem
Vuoden 2014 reitti
Vuoden 2014 reitti
Tiedot
Ajankohta maaliskuun loppu, huhtikuun alku
Alue Flanderi,  Belgia
Paikalliset nimet Gent–Wevelgem (hollanniksi)
Laji maantie
Tyyppi yksipäiväinen klassikko
Historia
Ensimmäinen 1934
Kilpailuja yht. 85 (vuoden 2023 jälkeen)
Ensimmäinen voittaja Belgia Gustave Van Bell
Eniten voittoja 3 kertaa:
Belgia Robert Van Eenaeme
Belgia Rik Van Looy
Belgia Eddy Merckx
Italia Mario Cipollini
Belgia Tom Boonen
Slovakia Peter Sagan
Viimeisin voittaja Ranska Christophe Laporte

Gent–Wevelgem on Belgiassa vuosittain järjestettävä yksipäiväinen maantiepyöräilyn ammattilaiskilpailu. Kilpailu kuuluu kevään klassikoihin. Se on ajettu perinteisesti huhtikuun alussa Flanderin ympäriajon ja Pariisi–Roubaix-kilpailun välissä. Vuodesta 2010 ajankohta on ollut kuitenkin maaliskuun lopulla, viikko ennen Flanderin ympäriajoa.[1] Gent–Wevelgem järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1934, ja sitä nimitetään usein sprinttereiden klassikoksi kilpailun tasaisen lopun johdosta.

Nimestään huolimatta kilpailu ei ole alkanut Gentistä vuoden 2004 jälkeen. Lähtö tapahtuu yleensä Deinzen torilta, josta reitti kulkee länteen kohti Belgian rannikkoa. Tämän jälkeen reitti kääntyy etelään kohti Ranskan rajaa ja Montebergiä ja Kemmelbergiä, ennen kuin reitti kääntyy kohti Wevelgemiä.

Gent–Wevelgemin sijoittuminen alkukauteen tarkoittaa usein ajajien kannalta vaativia olosuhteita, ja kilpailun aikaan onkin usein sateinen ja tuulinen sää. Kilpailu kuuluu UCI World Touriin.

Eniten voittoja kilpailussa on belgialaisilla ajajilla, yhteensä 47. Eniten voittoja yksittäisistä ajajista ovat saaneet Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Mario Cipollini, Tom Boonen ja Peter Sagan, jotka kukin ovat voittaneet kilpailun kolmesti.

Vuodesta 2012 alkaen on ajettu myös naisten Gent–Wevelgem samana päivänä miesten kilpailun kanssa. Kilpailu ajetaan noin 115 kilometrin reitillä Ieperistä Wevelgemiin. Se on kuulunut naisten World Touriin vuodesta 2016 alkaen. Suomen Lotta Lepistö voitti kilpailun 2017.[2]

Reitin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1934, ja se oli aluksi tarkoitettu junioreille. Myös seuraavana vuonna kilpailu oli nuorille, ja sen reitti kulki Flaamin Ardennien läpi Kwaremontin, Kluisbergin ja Tiegembergin nousujen kautta. Vuosina 1936–1939 kilpailu avattiin amatööreille, ja se kulki Gentistä Kortrijkiin ja kierteli paikallisia teitä.

Toisen maailmansodan jälkeen, vuonna 1945, Gent–Wevelgemistä tuli ammattilaiskilpailu. Kilpailun reitti uudistettiin täysin, ja se kulki Flaamin Arddennien läpi Vewelgemiin, jonka jälkeen se teki lenkin Flaamin mäkien kautta. Edelareberg, Hoppenberg, Kwaremont, Zwarteberg ja Rodeberg olivat reitin varrella sijainneita nousuja. Vuosina 1947 ja 1948 reitti seurasi rannikkoa.

Vuosina 1949–1954 Flaamin Ardennit (Calvarieberg ja Kwaremont) olivat jälleen mukana reitillä. Lisäksi reittiin kuuluivat Hevellandin nousut (Rodeberg, Vidaigneberg ja Mesenin nousu). Vuonna 1955 reitille lisättiin Kluisberg ja Kemmelberg. Tie Kemmelbergille oli vielä päällystämätön. Vuonna 1956 lisättiin Eikenberg.

Vuonna 1957 Flanderin ympäriajo, Omloop Het Nieuwsblad ja Gent–Wevelgem yhdistettiin, ja kilpailijat kamppailivat kokonaiskilpailusta. Reitille lisättiin Ranskan Flanderin nousut (Musta vuori, Catsberg, Kite Mountain ja Kasselberg) Kemmelbergin nousun edelle. Vuonna 1958 Ranskan puoleisia nousuja ei ollut mukana, sillä rajan ylittämiseen liittyi liian paljon hallinnollista työtä.

Yhdistelmäkilpailu lopetettiin vuonna 1960 kilpailujen ajoittamista koskevien erimielisyyksien vuoksi. Seuraavana vuonna kilpailu järjestettiin kaksipäiväisenä.

Vuosina 1962–1976 reitti kulki pitkin rannikkoa kohti mäkisempää aluetta. Kilpailun reitti vaihteli hieman vuosittain, mutta Rodenbergin, Vidaignebergin ja Kemmelbergin nousut olivat aina mukana.

Vuonna 1977 kilpailun reitti muuttui jälleen merkittävästi, ja siihen sisällytettiin yhteensä 11 isoa nousua. Vuonna 1996 kilpailun reitti palautettiin vuotta 1977 edeltäneeksi.

Miesten kilpailun voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten kilpailun voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde: Cycling Archives[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gent–Wevelgem 2011 cyclingnews.com. 27.3.2011. Arkistoitu 16.9.2011. Viitattu 25.3.2012. (englanniksi)(Arkistoitu linkki)
  2. a b Gent - Wevelgem (F) cyclingarchives.com. Viitattu 28.3.2016. (englanniksi)