Flanderin ympäriajo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flanderin ympäriajo
Vuoden 2006 naisten Flanderin ympäriajo
Vuoden 2006 naisten Flanderin ympäriajo
Tiedot
Ajankohta huhtikuun alku
Alue Belgia Flanderi
Paikalliset nimet Ronde van Vlaanderen (hollanniksi)
Lempinimi De Ronde (hollanniksi)
Vlaanderens mooiste (hollanniksi)
Laji maantie
Kilpailu UCI World Tour
Tyyppi yksipäiväinen monumentti
Järjestäjä Flanders Classic
Kilpailun johtaja Wim Van Herreweghe
Historia
Ensimmäinen 1913
Kilpailuja yht. 107 (2023)
Ensimmäinen voittaja Belgia Paul Deman
Eniten voittoja 3 kertaa:
Belgia Achiel Buysse
Italia Fiorenzo Magni
Belgia Eric Leman
Belgia Johan Museeuw
Belgia Tom Boonen
Sveitsi Fabian Cancellara
Viimeisin voittaja Slovenia Tadej Pogačar

Flanderin ympäriajo (myös Flanderin kierros, holl. Ronde van Vlaanderen) on Flanderissa Belgiassa ajettava pyöräilykilpailu. Kilpailu ajetaan viikkoa ennen Pariisi–Roubaix-kilpailua ja se kuuluu UCI World Touriin. Aiemmin se kuului maailmancupiin ja UCI ProTouriin. Kilpailua pidetään yhtenä eurooppalaisen maantiepyöräilyn monumenteista.

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1913, jolloin järjestäjänä toimi entinen pyöräilijä Karel Van Wijnendaele. Kilpailu ei ollut heti alkuvuosistaan lähtien suuri menestys, sillä kilpailua ei järjestetty ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta heti vuonna 1919 kilpailu oli ohjelmassa jälleen. 1920- ja 1930-luvuilla kilpailun suosio kasvoi ja nykyään sitä pidetään merkittävimpänä alueella järjestettävistä pyöräilykilpailuista Flanderissa, jossa maantiepyöräily on hyvin suosittua. Yksi kilpailun lempinimistä on Vlaanderens mooiste, joka tarkoittaa Flanderin kaunein. Kilpailun reitille sijoittuvassa Oudenaarden kaupungissa on Flanderin ympäriajolle omistettu museo Centrum Ronde van Vlaanderen. Vuodesta 2004 lähtien on järjestetty myös naisten kilpailu.

Kilpailun reitillä on monia jyrkkiä mukulakivipäällysteisiä nousuja. Kilpailua verrataan usein toiseen pyöräilyklassikkoon Pariisi–Roubaix'hin, joka on tunnettu mukulakiviosuuksistaan. Flanderin ympäriajo kuitenkin poikkeaa Pariisi–Roubaix'sta reitin mäkisyydessä. Kilpailun tarkka reitti vaihteli pitkään vain vähän, esimerkiksi 2003 mukaan otettiin nousu Koppenberg-mäelle. Vuonna 2012 reitti muuttui merkittävästi, kun maalipaikka vaihtui Meerbekestä Oudenaardeen[1]. Muun muassa kuuluisa Muur van Geraardsbergenin nousu jäi tällöin reitiltä pois[1]. Sen sijaan Oude Kwaremontin ja Paterbergin nousut ajetaan uudistuksen jälkeen useamman kerran kilpailun loppupuolella[1][2]. Vuonna 2017 kilpailun lähtöpaikka siirtyi Antwerpeniin ja Muur van Geraardsbergenin nousu palasi kilpailureitille[3].

Miesten voittajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten voittajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. a b c New route for the Tour of Flanders unveiled cyclingnews.com. 16.9.2011. Viitattu 12.4.2012. (englanniksi)
  2. 100th Ronde van Vlaanderen / Tour des Flandres (1.UWT) procyclingstats.com. Viitattu 3.4.2016. (englanniksi)
  3. Muur van Geraardsbergen returns for 2017 Tour of Flanders cyclingnews.com. 17.6. 2016. Viitattu 17.6.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]