Telugu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Telugun kieli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Telugu
Oma nimi తెలుగు
Tiedot
Alue Andhra Pradesh, Telangana
Virallinen kieli Intia
Puhujia 74 miljoonaa
Kirjaimisto telugulainen kirjaimisto
Kielenhuolto Telugu akatemia [1]
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta dravidakielet
Kieliryhmä eteläiset keskidravidalaiset kielet
Kielikoodit
ISO 639-1 te
ISO 639-2 tel
ISO 639-3 tel

Telugu (తెలుగు) on suurin dravidakieli. Vuonna 2001 sitä puhui noin 74 miljoonaa ihmistä pääasiassa Andhra Pradeshissa, Telanganassa ja niiden naapuriosavaltioissa Etelä-Intiassa[2]. Se on myös yksi Intian kansallisista kielistä[3]. Lisäksi sitä puhutaan Bahrainissa, Etelä-Afrikassa, Fidžillä, Kanadassa, Malesiassa, Mauritiuksella, Singaporessa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Yhdysvalloissa[2].

Telugulla on oma kirjoitusjärjestelmänsä, joka pohjautuu Intian muinaiseen braahmi-kirjoitukseen. Se muistuttaa läheisesti kannadalaista kirjoitusjärjestelmää. Vanhimmat tunnetut telugunkieliset kirjoitukset ovat peräisin 500-luvulta. Enemmän telugunkielistä runoutta ilmestyi 1000-luvulla.[4]

Telugua kirjoitettiin 1900-luvulle saakka tyylillä, joka poikkesi selvästi puhutusta telugusta. 1900-luvun puolivälissä tehtiin uusi kirjoitusstandardi, joka pohjautui puhuttuun teluguun.[4]

Kirjoitusjärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telugua kirjoitetaan telugulaisella kirjaimistolla, jossa kaikilla konsonanteilla on oletusvokaalina a. Kun tavun kuuluu jokin toinen vokaali, merkitään vokaalimuutoksesta konsonantin ylä- tai alapuolelle tai sen jälkeen erityinen merkki. Vokaalit kirjoitetaan itsenäisinä kirjaimina silloin kun ne ovat tavun alussa. Kun konsonantit esiintyvät yhdessä, niitä voidaan yhdistää erityisillä yhdistämissymboleilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. telguacademy.net Telugu Academy. Viitattu 3.3.2012.
  2. a b Lewis, M. Paul, Gary F. Simons ja Charles D. Fennig (toim.): Telugu Ethnologue: Languages of the World, Seventeenth edition. 2013. Dallas, Texas: SIL International. Viitattu 3.3.2014. (englanniksi)
  3. Yhteiskunta, kulttuuri ja media : Kielet 22.7.2010. Suomen suurlähetystö, New Delhi. Viitattu 17.7.2013.
  4. a b Telugu alphabet, pronunciation and language Omniglot. Viitattu 6.3.2014. (englanniksi)
Wikipedia
Telugunkielinen Wikipedia, vapaa tietosanakirja