Etelä-Intia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etelä-Intiaan mielletyt osavaltiot.

Etelä-Intia on Intian kielellinen ja kulttuurinen alue, johon kuuluu Intian kuusi eteläisintä osavaltiota, Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu ja Telangana sekä liittovaltion alueet Andamaanit ja Nikobaarit, Lakshadweep ja Puducherry. Alueen asukkaita sanotaan eteläintialaisiksi.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Intia on dravidakieliä puhuvien kansojen kanta-aluetta; kieliä puhutaan muuallakin, ja Etelä-Intiassa on muitakin kansoja. Alueen virallisia kieliä ovat kannada Karnatakassa, malajalam Keralassa ja Pondicherryssä, tamili Tamil Nadussa, telugu Andra Pradeshissa sekä urdu, englanti ja ranska.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deccanin ylänkö.

Alueeseen kuuluu kaksi vuoristoa Länsi-Ghatit ja Itä-Ghatit sekä niiden välinen Deccanin ylänkö. Suuret joet laskevat Bengalinlahteen: Godavari, Mahanadi, Krishna, ja Kaveri. Länsi-Ghateilla on useita pienempiä jokia, joita käytetään vesivoiman tuotantoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta vuodelta 1500. Vijayanagara kellanvihreällä etelässä, sulttaanikunnat sen pohjoispuolella.

Chola-dynastia oli tamilidynastia, joka hallitsi Etelä-Intiaa 1200-luvulle saakka. Valtakunta sai alkunsa Kaveri-joen hedelmällisestä laaksosta.

Vijayanagara oli mahtava eteläintialainen valtakunta, joka hallitsi Deccanin ylänköä ympäristöineen yli kahdensadan vuoden ajan, noin 1336–1565. Vijayanagaran valtakaudella hindulaisuus nousi keskeiseksi Etelä-Intian eri heimoja ja kansoja yhdistäväksi tekijäksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.