Etelä-Intia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etelä-Intiaan mielletyt osavaltiot.

Etelä-Intia on Intian kielellinen ja kulttuurinen alue, johon kuuluu Intian viisi eteläisintä osavaltiota, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh ja Pondicherry. Alueen asukkaita sanotaan eteläintialaisiksi.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etelä-Intia on dravidakieliä puhuvien kansojen kanta-aluetta; kieliä puhutaan muuallakin, ja Etelä-Intiassa on muitakin kansoja. Alueen virallisia kieliä ovat kannada Karnatakassa, malajalam Keralassa ja Pondicherryssä, tamil Tamil Nadussa, telugu Andra Pradeshissa sekä urdu, englanti ja ranska.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deccanin ylänkö.

Alueeseen kuuluu kaksi vuoristoa Länsi-Ghatit ja Itä-Ghatit sekä niiden välinen Deccanin ylänkö. Suuret joet laskevat Bengalinlahteen: Godavari, Mahanadi, Krishna, ja Kaveri. Länsi-Ghateilla on useita pienempiä jokia, joita käytetään vesivoiman tuotantoon.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta vuodelta 1500. Vijayanagara kellanvihreällä etelässä, sulttaanikunnat sen pohjoispuolella.

Chola-dynastia oli tamilidynastia, joka hallitsi Etelä-Intiaa 1200-luvulle saakka. Valtakunta sai alkunsa Kaveri-joen hedelmällisestä laaksosta.

Vijayanagara oli mahtava eteläintialainen valtakunta, joka hallitsi Deccanin ylänköä ympäristöineen yli kahdensadan vuoden ajan, noin 1336–1565. Vijayanagaran valtakaudella hindulaisuus nousi keskeiseksi Etelä-Intian eri heimoja ja kansoja yhdistäväksi tekijäksi.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Etelä-Intia.
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.