Tampereen yhteiskoulun lukio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tampereen yhteiskoulun lukion koulurakennus Koulukadun puolelta kuvattuna.

Tampereen yhteiskoulun lukio – Ilmaisutaidon erityislukio (TYK, Tampereen yhteiskoulun lukio) on tamperelainen yksityinen lukio. Koulu perustettiin vuonna 1895 oppikouluksi, mutta peruskoulu-uudistuksen jälkeen koulu on jatkanut vain lukiona. Koulun rehtorina toimii Tuija Flinck. Koulu on yksityinen ja sen rakennukset sijaitsevat keskeisellä paikalla Hallituskadun varrella Tampereen keskustan tuntumassa. Ilmaisutaidon erityistehtävä lukiolla on ollut 1990-luvun alusta.

Lukion lisärakennuksena on myös viereinen Tylli, jossa on aiemmin toiminut mm. Tampereen lyseo.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulun perustamislupa saatiin 29. toukokuuta 1895 ja koulurakennus valmistui kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 1901. Koulurakennus toimi sisällissodassa yhtenä punaisten viimeisistä linnakkeista ja sen kellari (nykyinen ruokala) toimi vankityrmänä. Vuosien 1904 ja 1939 välillä koulu sai niin oikeuden päästää oppilaita korkeakouluun, antaa peruskoulunlähde? päättötodistuksen, kuin oikeuden koulun kahdentamiseenkin, sekä peruskoulun että lukion osalta. Koulun lisärakennus valmistui vuonna 1959 ja sen toimintamuoto muutettiin yksityiseksi lukioksi vuonna 1976. Tätä ennen koulu toimi yksityisenä oppikouluna. Valtakunnallisen ilmaisutaidon erityistehtävän koulu sai vuonna 1991 ja oman opetussuunnitelmansa 1993. Nykyisin koulua ylläpitää Tampereen yhteiskoulun säätiö.

Koulun ensimmäisen rehtorin, Kaarlo Tiililän, päiväkirjoista on koottu koulun taannoisen 110-vuotisjuhlan aikoihin julkaistu Rehtorin päiväkirjat. Tiililän pojanpoika Paul Tiililä kokosi aineiston 40 vuoden ajalta kirjaksi, jota painettiin 1500 kappaletta, ja jota myytiin heti ilmestymispäivänään n. 200 kappaletta. Kirja käsittelee juuri koulun historiaa vuosilta 1899-1936.

Vuonna 2009 Tampereen Yhteiskoulun säätiö osti lukiolle lisärakennukseksi vastapäätä olevan vanhan reaalilyseon rakennuksen.

Keväällä 2011 koulu osallistui Nelosen Stage-ohjelmaan, jossa etsittiin Suomen parasta koulumusikaalia. Tuomas Uusitalon valmentama lukion oppilaista koottu ryhmä voitti kilpailun ja pääsi esiintymään elokuussa Linnanmäen Peacock-teatteriin.[1]

Kevääseen 2017 mennessä koululle oli tullut jo ominaiseksi tuottaa musikaaliproduktio ensisijaisesti toisen vuoden opiskelijoiden sekä ilmaisutaito-opettajien johdolla. Vuosien aikana nuoret olivat toteuttaneet muun muassa musikaalit #FEIMI - Ihan liekeissä sekä oman näkemyksensä William Shakespearen Romeosta ja Juliasta. Suomen juhlavuonna opiskelijat ottivat käsittelyynsä tamperelaisen näytelmäkirjailija Sirkku Peltolan teoksen Suruttomat, joka on Peltolan musikaalisovitus Minna Canthin Työmiehen vaimosta Tampereen Työväen Teatterille vuonna 2004[2]. Produktiossa oli mukana noin sata nuorta niin näyttämötyön, tanssin, musiikin, tuotannon kuin puvustuksen ja lavastuksenkin osalta, sekä viisi opettajaa. Kuusi esitystä Hällä-näyttämöllä olivat menestys, joka pian johti yhteistyöhön Tampereen Teatterin kanssa: Suruttomat tekee viisi esitystä teatterin Frenckell-näyttämöllä huhtikuussa 2018.

Vuonna 2018 Tampereen Yhteiskoulun lukio teki yhteistyössä Tampereen Teatterin kanssa musikaalin nimeltä Kahdeksantoista. Näytelmässä sisällissodan tapahtumia tarkasteltiin nuorten naisten näkökulmasta, rinnastaen vuodet 1918 ja 2018. Lavalla nähtiin 17 tykkiläistä naisnäyttelijää ja esityksissä soitti 10 muusikkoa. Käsikirjoitus oli opiskelijoiden käsialaa sekä musikaalin kappaleet olivat pääosin opiskelijoista koostuvan bändin sanoittamia ja säveltämiä. Maskeerauksen ja sen toteutuksen sekä puvustuksen suunnittelun hoitivat myös koulun opiskelijat. Myös tuotantotiimi koostui pääosin tykkiläisistä.

Näytelmä sai ensi-iltansa 24. tammikuuta 2018 Frenckell-näyttämöllä. Esityksiä oli yhteensä 8, joista kaikki olivat loppuunmyytyjä. Näytelmän vastaanotto oli erinomainen ja se keräsi paljon kiitosta niin yleisöltä kuin myös paikallisilta kriitikoilta.

Tunnettuja koulussa opiskelleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen yhteiskoulun lukiosta on valmistunut useita tunnettuja suomalaisia.

Numerotietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Opettajia: 60
  • Opiskelijoita: 850
  • Ensisijaisesti pyrkineitä: 362
  • Vuosittain kouluun otettavia: n. 270
  • Ylioppilaita: 250
  • Laudatur-arvosanoja: 140 (13,7 % kaikista arvosanoista)
  • Lakitettujen keskimääräinen kurssimäärä: 79
  • Järjestettyjen kurssien määrä: 834
  • Valmistuneita lukiodiplomeita: n. 30

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]