Tampereen yhteiskoulun lukio
Tampereen yhteiskoulun lukio (lyh. TYK) on tamperelainen yksityinen lukio. Koulu perustettiin vuonna 1895 oppikouluksi, mutta peruskoulu-uudistuksen jälkeen se on jatkanut vain lukiona. Koulun rakennukset sijaitsevat Hallituskadun varrella Tampereen keskustassa.
Tampereen yhteiskoulun lukiolla on ollut ilmaisutaidon erityistehtävä 1990-luvun alusta. Nykyisin koulua ylläpitää Tampereen yhteiskoulun säätiö.
Historiaa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Koulun perustamislupa saatiin 29. toukokuuta 1895, ja E. A. Kranckin suunnittelema koulurakennus valmistui kuusi vuotta myöhemmin. Rakennus toimi sisällissodassa yhtenä punaisten viimeisistä linnakkeista, ja sen kellari (nykyinen ruokala) toimi vankityrmänä. Vuosien 1904 ja 1939 välillä koulu sai niin oikeuden päästää oppilaita korkeakouluun, antaa peruskoulunlähde? päättötodistuksen, kuin oikeuden koulun kahdentamiseenkin, sekä peruskoulun että lukion osalta. Jaakko Tähtisen suunnittelema koulun lisärakennus valmistui vuonna 1959[2].
Toimintamuoto muutettiin yksityiseksi lukioksi vuonna 1976. Tätä ennen koulu toimi yksityisenä oppikouluna. Valtakunnallisen ilmaisutaidon erityistehtävän koulu sai vuonna 1991 ja oman opetussuunnitelmansa 1993.
Vuonna 2009 Tampereen yhteiskoulun säätiö osti lukiolle lisärakennukseksi vastapäätä olevan vanhan reaalilyseon rakennuksen.
Kirjallisuutta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Koulun ensimmäisen rehtorin Kaarlo Tiililän päiväkirjoista on julkaistu hänen pojanpoikansa Paul Tiililän kokoama teos Rehtorin päiväkirjat, joka käsittelee koulun historiaa vuosilta 1899–1936.
Musikaalit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Keväällä 2011 koulu osallistui televisiokanava Nelosen Stage-ohjelmaan, jossa etsittiin Suomen parasta koulumusikaalia. Tuomas Uusitalon valmentama lukion oppilaista koottu ryhmä voitti kilpailun ja pääsi esiintymään elokuussa Linnanmäen Peacock-teatteriin.[3]
Kevääseen 2017 mennessä koululle oli tullut jo tavaksi tuottaa musikaaliproduktio ensisijaisesti toisen vuoden opiskelijoiden sekä ilmaisutaito-opettajien johdolla. Vuosien aikana nuoret olivat toteuttaneet muun muassa musikaalit #FEIMI – Ihan liekeissä sekä oman näkemyksensä William Shakespearen Romeosta ja Juliasta. Suomen juhlavuonna opiskelijat ottivat käsittelyynsä tamperelaisen näytelmäkirjailija Sirkku Peltolan teoksen Suruttomat, joka on Peltolan musikaalisovitus Minna Canthin Työmiehen vaimosta Tampereen Työväen Teatterille vuonna 2004[4]. Produktiossa oli mukana noin sata nuorta niin näyttämötyön, tanssin, musiikin, tuotannon kuin puvustuksen ja lavastuksenkin osalta, sekä viisi opettajaa. Kuusi esitystä Hällä-näyttämöllä olivat menestys, joka pian johti yhteistyöhön Tampereen Teatterin kanssa: Suruttomat teki viisi esitystä teatterin Frenckell-näyttämöllä huhtikuussa 2018.
Vuonna 2018 Tampereen Yhteiskoulun lukio teki yhteistyössä Tampereen Teatterin kanssa musikaalin nimeltä Kahdeksantoista. Näytelmässä sisällissodan tapahtumia tarkasteltiin nuorten naisten näkökulmasta, rinnastaen vuodet 1918 ja 2018. Lavalla nähtiin 17 tykkiläistä naisnäyttelijää ja esityksissä soitti 10 muusikkoa. Käsikirjoitus oli opiskelijoiden käsialaa sekä musikaalin kappaleet olivat pääosin opiskelijoista koostuvan bändin sanoittamia ja säveltämiä. Maskeerauksen ja sen toteutuksen sekä puvustuksen suunnittelun hoitivat myös koulun opiskelijat. Myös tuotantotiimi koostui pääosin tykkiläisistä. Näytelmä sai ensi-iltansa 24. tammikuuta 2018 Frenckell-näyttämöllä. Esityksiä oli kahdeksan, joista kaikki olivat loppuunmyytyjä. Näytelmän vastaanotto oli erinomainen, ja se keräsi paljon kiitosta niin yleisöltä kuin myös paikallisilta kriitikoilta.
Tunnettuja koulussa opiskelleita
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Tampereen yhteiskoulun lukiosta on valmistunut useita tunnettuja suomalaisia.
- Eva Adamson, näyttelijä
- Ronja Alatalo, näyttelijä
- Noora Hautakangas, juontaja, malli, Miss Suomi
- Timo Hellenberg, tohtori, kriisinhallinnan asiantuntija
- Vilja-Tuulia Huotarinen, kirjailija
- Emmi Itäranta, kirjailija
- Markus Järvenpää, näyttelijä
- Leevi Kauppi, yritysjohtaja, maanviljelysneuvos
- Risto Korhonen, näyttelijä
- Eemu Korpela, näyttelijä
- Anna Lipponen, näyttelijä
- Tiina Lymi, näyttelijä-käsikirjoittaja
- Toni Nikka, näyttelijä
- Sinikka Nopola, kirjailija
- Tiina Nopola, kirjailija
- Joonas Nordman, näyttelijä-käsikirjoittaja
- Riikka Purra, ministeri[5]
- Atte Reunanen, näyttelijä
- Salla Simukka, kirjailija
- Arttu Soilumo, näyttelijä, tanssija
- Teija Sopanen, tv-kuuluttaja, Miss Suomi
- Mandimai Sundberg, sisällöntuottaja ja somevaikuttaja
- Waltteri Torikka, oopperalaulaja
- Tiia Vanhatapio, vaatesuunnittelija
- Erika Vikman, laulaja, vuoden 2016 tangokuningatar
- Maria Ylipää, näyttelijä ja laulaja
Numerotietoja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
- Opettajia: yli 50[6]
- Opiskelijoita: Yli 900[6]
- Ensisijaisesti pyrkineitä: 362
- Vuosittain kouluun otettavia: 250
- Ylioppilaita: 250
- Laudatur-arvosanoja: 140 (13,7 % kaikista arvosanoista)
- Lakitettujen keskimääräinen kurssimäärä: 79
- Järjestettyjen kurssien määrä: 834
- Valmistuneita lukiodiplomeita: n. 30
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998, s. 13, 102. Tampere: Tampereen kaupungin kaavoitusyksikkö, 1998. ISBN 951-609-076-1.
- ↑ Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998, s. 102.
- ↑ Tampereen yhteiskoulun lukio voitti Stagen!
- ↑ Suurmusikaali Suruttomat avaa TTT:n syyskauden Kaleva.fi. 31.8.2004. Viitattu 26.8.2017.
- ↑ Äijälä, Satu: Katso uusien ministerien päättötodistukset – ”Toivottavasti tämä antaa toivoa kaikille, joilla kirjoitukset menivät huonosti” 28.6.2023. Ilta-Sanomat. Viitattu 1.8.2024.
- ↑ a b TYK TYK. Viitattu 12.12.2021.