Synestesia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee neurologista ilmiötä. Synestesia on myös musiikkiyhtye.
Esimerkki siitä, millaisia synestesia-aistimuksia merkit voivat aiheuttaa.

Synestesia tarkoittaa aistien sekoittumista yksilön kokemana.[1] Aistiärsyke aiheuttaa synesteetikolle toisen aistin alaan kuuluvan aistimuksen. Synesteetikko saattaa esimerkiksi nähdä kuulemiaan säveliä väreinä, tuntea äänteitä makuina tai tehdä tietoisia päättelyjä kuten luokitella ja sijoittaa käsitteitä tai tehdä laskutoimituksia kokemassaan kolmiulotteisessa tilassa.

Ilmeneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Synesteettiset yhteydet liittyvät usein, joskaan eivät aina, opittujen, luokiteltavien asioiden yhteyksiin todellisiksi koettujen aistimusten kanssa. Tyypillisin synestesian muoto on kirjainten, numeroiden, viikonpäivien, sointujen tai sävelkorkeuksien liittyminen väriaistimuksiin. Esimerkiksi numerosarjat, matematiikka, aikajanat ja -syklit, musiikki ja kieli voivat assosioitua myös vaikkapa kolmiulotteisina tilakokemuksina ja näköaistimuksina. Synesteettisiä aistimuksia voi ilmetä myös sellaisen aistin alueella, joka henkilöllä ei normaalisti toimi. On esimerkiksi mahdollista, että sokea synesteetikko näkee kuulemiaan säveliä väreinä.

Äänisynestesian kokemus voi vaihdella äänenvoimakkuuden, suunnan, ääniaineksen sisällön, äänenkorkeuden tai rytmisten muutosten mukaan. Myös esimerkiksi nukkujaan saattaa kova ääni vaikuttaa synesteettisesti.[2] Tilasynesteetikko voi kokea informaation kolmiulotteisesti vaikkapa suhteessa rakentamiinsa konteksteihin tai oppimiinsa tapoihin toimia tai päätellä.

Yleisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkimustulokset synestesian yleisyydestä vaihtelevat suuresti: 0,05 prosentista[3] seitsemään prosenttiin[4] väestöstä. Autismin kirjon oireyhtymän ihmisistä 20 prosentilla on synestesia.[4]

Syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Synestesia johtuu siitä, ettei aivojen hermoverkko ole karsiutunut normaalilla tavalla yksilönkehityksen aikana. Kaikilla vastasyntyneillä esiintyy synestesiaa, mutta synesteettisiä kokemuksia tuottavat hermoyhteydet karsiutuvat yleensä pois lapsen aivojen kehittyessä.[3] Aivotutkimuksessa on saatu näyttöä siitä, että värisynesteetikoilla on ylimääräisiä yhteyksiä värejä tunnistavan ja jotakin muuta ilmiötä (numero, kirjain, ääni tms.) tunnistavan aivoalueen välillä.[5] Nämä aivoalueet sijaitsevat yleensä fyysisestikin aivoissa lähellä toisiaan. Erityisesti pihtipoimussa olevien ylimääräisten yhteyksien oletetaan liittyvän synestesiaan.

Synestesian on todettu periytyvän.[3]

Hetkellinen vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Synestesiakokemus voi esiintyä myös esimerkiksi jonkin lääkkeen sivuvaikutuksena tai psykoaktiivisen huumausaineen kuten LSD:n tavoiteltuna vaikutuksena. LSD palauttaa käyttäjänsä aivot samanlaiseen tilaan kuin vauvana. Tavallisesti näkötiedon käsittely kuuluu näköaivokuorelle pään takaosassa. LSD:n aiheuttamien hallusinaatioiden aikana monet muut aivoalueet osallistuvat näkötiedon käsittelyyn. Hermoverkostojen tavanomainen erillisyys lakkaa ja aivot toimivat yhtenäisemmin.[6] Myös 25I-NBOMe-muuntohuumeen on kerrottu aiheuttavan synestesiaa joillekin käyttäjille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Akuutti | yle.fi | Arkistoitu yle.fi. Viitattu 15.4.2016.
  2. Critchley, MacDonald: Music and the brain : Studies in the neurology of music, s. 220. London: Heinemann, 1980. 0-433-06703-9. (englanniksi)
  3. a b c Synaesthesia. Your amazing brain -sivusto. Wellcome Trust. http://www.youramazingbrain.org/brainchanges/synesthesia.htm
  4. a b Study links synaesthesia to autism - BBC News BBC News. Viitattu 15.4.2016. en-GB
  5. Nunn, Gregory, Brammer, et all: Functional magnetic resonance imaging of synesthesia: activation of V4/V8 by spoken words, s. 371–375. Nature Neuroscience, 2002.
  6. Lsd palauttaa aivot samanlaiseen tilaan kuin vauvana HS.fi. Viitattu 15.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.