Synestesia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee neurologista ilmiötä. Synestesia on myös musiikkiyhtye.
Esimerkki siitä, millaisia synestesia-aistimuksia merkit voivat aiheuttaa.

Synestesia tarkoittaa joillakin ihmisillä esiintyvää neurologista aistien sekoittumista. Aistiärsyke aiheuttaa synesteetikolle toisen aistin alaan kuuluvan aistimuksen. Synesteetikko saattaa esimerkiksi nähdä kuulemiaan säveliä väreinä tai tuntea äänteitä makuina.

Tyypillisin synestesian muoto on kirjainten, numeroiden, viikonpäivien tai nuottien liittyminen väriaistimuksiin. Synesteettisiä aistimuksia voi ilmetä myös sellaisen aistin alueella, joka henkilöllä ei normaalisti toimi; on esimerkiksi mahdollista, että sokea synesteetikko näkee kuulemiaan säveliä väreinä.

Synestesian kokemus voi vaihdella äänenvoimakkuuden, suunnan, ääniaineksen sisällön, äänenkorkeuden tai rytmisten muutosten mukaan. Myös esimerkiksi nukkujaan saattaa kova ääni vaikuttaa synesteettisesti.[1]

Synestesian esiintyvyys on 7 prosenttia[2]. Autismin kirjon oireyhtymän omaavilla ihmisillä esiintyy kaksi kertaa useammin synestesiaa kuin muilla[3].

Synestesiakokemus voi esiintyä myös esimerkiksi jonkin lääkkeen sivuvaikutuksena tai psykoaktiivisen huumausaineen kuten LSD:n tavoiteltuna vaikutuksena.

Aivotutkimuksen perusteella on saatu näyttöä siitä, että synestesia johtuisi ylimääräisistä yhteyksistä värejä tunnistavan aivoalueen ja jotakin muuta ilmiötä (numero, kirjain, ääni tms.) tunnistavan aivoalueen välillä.[4] Nämä aivoalueet sijaitsevat yleensä fyysisestikin aivoissa lähellä toisiaan. Erityisesti pihtipoimussa olevien ylimääräisten yhteyksien oletetaan liittyvän synestesiaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Critchley, MacDonald: Music and the brain : Studies in the neurology of music, s. 220. London: Heinemann, 1980. 0-433-06703-9. (englanniksi)
  2. Helen Briggs: Study links synaesthesia to autism. BBC News 20 November 2013. http://www.bbc.com/news/health-2499523
  3. Helen Briggs: Study links synaesthesia to autism. BBC News 20 November 2013. http://www.bbc.com/news/health-2499523
  4. Nunn, Gregory, Brammer, et all: Functional magnetic resonance imaging of synesthesia: activation of V4/V8 by spoken words, s. 371–375. Nature Neuroscience, 2002.
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.