Psilosybiini

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Psilosybiini
Psilosybiini
Psilosybiini
Systemaattinen (IUPAC) nimi
[3-(2-dimetyyliaminoetyyli)-1H-indol-4-yyli]divetyfosfaatti
Tunnisteet
CAS-numero 520-52-5
ATC-koodi  ?
PubChem  ?
Kemialliset tiedot
Kaava C12H17N2O4P 
Moolimassa 284,25
Fysikaaliset tiedot
Sulamispiste 220–228 °C (428–442 °F)
Farmakokineettiset tiedot
Hyötyosuus  ?
Metabolia  ?
Puoliintumisaika  ?
Ekskreetio  ?
Terapeuttiset näkökohdat
Raskauskategoria

?

Reseptiluokitus
Antotapa  ?

Psilosybiini, harvoin psilokybiini (4-fosforyylioksi-N,N-dimetyylitryptamiini, 4-PO-DMT) on päihteenä käytetty ja vaikutuksiltaan psykedeelinen sieniperäinen alkaloidi ja hermomyrkky,[1] joka on rakenteeltaan psilosiinin fosforihapon esteri.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psilosybiinin eristi ensimmäisenä Albert Hofmann kumppaneineen Psilocybe mexicana -lajista vuonna 1957. Hofmann myös syntetisoi aineen pian eristämisen jälkeen.

Rakenne ja valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psilosybiini on rakenteeltaan psilosiinin fosforihapon esteri. Psilosybiinin perustana on dimetyylitryptamiinia muistuttava rakenne. Psilosybiini muistuttaa lisäksi läheisesti aivojen omaa välittäjäainetta serotoniinia ja kuuluu tryptamiineihin.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päihdekäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psilosybiini metabolisoituu ihmiselimistössä psilosiiniksi ja on psykoaktiivisilta vaikutuksiltaan täten identtinen – molemmat muistuttavat vaikutuksiltaan muita hallusinogeenisia tryptamiineja, kuten LSD:tä. Psilosybiini aiheuttaa keskushermostovaikutuksia 2 mg annoksesta ylöspäin.[1]

Lääkekäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psilosybiinin käyttöä on tutkittu migreenin sekä Hortonin syndrooman eli itsemurhapäänsäryn hoitoon hyvinkin menestyksellisesti. Psilosybiini voi estää kohtauksen tai jopa lopettaa kohtaussarjan.[2] Tämän lisäksi psilosybiinillä on terapeuttista potentiaalia oikeassa ympäristössä ja oikealla annostuksella. Tutkimuskontekstissa nautittuna sen potentiaalisiin pitkäaikaisvaikutuksiin kuuluu mielialan ja mielenterveyden kohoaminen.[3] Isojen annosten (30mg psilosybiiniä) havaittiin aiheuttavan mystisiä ja uskonnollisia kokemuksia. Kahden kuukauden jälkeen tehdyssä kyselytutkimuksessa 55 % koehenkilöistä luokitteli kokemuksen kuuluvan elämänsä viiden merkittävimmän henkisen kokemuksen joukkoon, ja 12 % luokitteli sen kaikista merkittävimmäksi. Sitä verrattiin mm. ensimmäisen lapsen syntymään tai vanhemman kuolemaan.[4] Valvomaton käyttö voi kuitenkin aiheuttaa traumaattisia kokemuksia tai onnettomuuksia.

Esiintyminen luonnossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suippumadonlakki (Psilocybe semilanceata) sisältää psilosybiiniä
Laji  % psilosybiiniä
P. azurescens
1,78
P. serbica
1,34
P. semilanceata
0,98
P. baeocystis
0,85
P. cyanescens
0,85
P. tampanensis
0,68
P. cubensis
0,63
P. weilii
0,61
P. hoogshagenii
0,60
P. stuntzii
0,36
P. cyanofibrillosa
0,21
P. liniformans
0,16
Korkeimpia ilmoitettuja psilosybiinipitoisuuksia (% kuivapainosta) 12 eri Psilocybe-suvun lajissa[5]

Psilosybiiniä esiintyy useissa eri sienilajeissa, pääasiassa madonlakkien (Psilocybe) sukuun kuuluvissa, joista tunnetuimpia ovat huurumadonlakki (Psilocybe cubensis) ja suippumadonlakki (Psilocybe semilanceata). Suippumadonlakki on Suomen luonnossa yleisin psilosybiinisieni ja huurumadonlakki huumekaupassa yleisin. Psilocybe-sienet ovat laittomia Suomessa.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Erkki Elonen: ”Sienimyrkytykset”, Farmakologia ja toksikologia. 6. painos. Medicina Oy, 2001. ISBN 951-97316-1-X. Teoksen verkkoversio (PDF).
  2. Cluster Headache / LSD Study at Harvard Viitattu 30.9.2011. Englanti
  3. 'Magic Mushrooms' Can Improve Psychological Health Long Term TIME Healthland. 16.6.2011. Viitattu 28.9.2011.
  4. R. R. Griffiths & W. A. Richards & U. McCann & R. Jesse: Psilocybin can occasion mystical-type experiences having substantial and sustained personal meaning and spiritual significance (pdf) 27.5.2006. Englanti
  5. Stamets P.: Psilocybin Mushrooms of the World: An Identification Guide. Ten Speed Press, 1996.
  6. HuumausainelakiFINLEX - Ajantasainen lainsäädäntö

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]