Psykoaktiivinen aine

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suklaan sisältämä teobromiini on psykoaktiivinen yhdiste. Suklaa sisältää myös fenyylietyyliamiinia, joka on psykoaktiivinen yhdiste.

Psykoaktiivinen aine, psykotrooppinen aine, psykoaktiivinen kemikaali tai psykoaktiivinen yhdiste tarkoittaa sellaista kemiallista yhdistettä, joka ylittää veri-aivoesteen ja vaikuttaa ihmisen keskushermostoon muuttaen aivotoimintaa tavanomaisesta.[1] Psykoaktiivisia yhdisteitä sisältävät muiden muassa kahvi (kofeiini), tupakka (nikotiini), alkoholi (etanoli) ja huumeet sekä monet lääkkeet. Monet psykoaktiiviset yhdisteet ovat alkaloideja, mutta psykoaktiivisia yhdisteitä valmistetaan myös synteettisesti.

Psykoaktiivisten vaikutusten vuoksi psykoaktiivisia aineita käytetään myös päihtymistarkoituksessa, jolloin kyseisiä psykoaktiivisia aineita nimitetään päihteiksi. Laissa kiellettyjä päihteitä kutsutaan huumausaineiksi. Huume on päihteen alakäsite eli huumeet kuuluvat päihteisiin, ja nämä ovat huumausaineita tai niihin rinnastettavissa olevia aineita. Huumeen käsite sisältää sellaiset päihteet, jotka muistuttavat huumausaineita, mutta joita ei ole vielä ehditty tehdä laittomiksi (tavallisesti muuntohuumeita). Suklaa sisältää psykoaktiivista ainetta (teobromiini) ja suklaa luokitellaan nautintoaineeksi.

Kaavio psykoaktiivisista aineista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki psyykeen vaikuttavat aineet eivät ole päihteitä, eikä niitä voi käyttää päihtymistarkoitukseen. Kaaviossa mainittavista mm. antipsykootteja (psykoosilääkkeitä), MAO-estäjiä (Parkinsonin taudin ja masennuksen lääkkeitä) ja SSRI-lääkkeitä (masennuslääkkeitä) ei yleensä voi käyttää päihtymiseen, edes yliannoksia ottamalla.


NewBlankDrugChart.png
STIMULANTIT
Sympatomimeettiset amiinit
Psykomotoriset stimulantit
Amfetamiinit
Katinoni (Khat)
Metyylifenidaatti
Kokaiini
Aminoketonit
Bupropioni
Dietyylipropioni
SSRI:t
Fluoksetiini
Fluvoksamiini
Paroksetiini
Sertraliini
MAOI:t
TCA:t
TeCA:t
Maprotiliini
Mirtatsapiini
Tratsodoni
Efedriini
Pseudoefedriini
Metyyliksantiinit
Kofeiini
Teofylliini
Teobromiini
ANTIPSYKOOTIT
Epätyypilliset antipsykootit
Klotsapiini
Risperidoni
Olantsapiini
Ketiapiini
Sulpiridi
Tsiprasidoni
Tyypilliset antipsykootit
Haloperidoli
Flupentiksoli
Tioridatsiini
Klooripromatsiini
Pimotsidi
Perfenatsiini
CBD
Kolinergit
Nikotiini
Betelpähkinä
Muskariini
Atomoksetiini
DEPRESSANTIT
Sedatiivit Hypnootit
Etanoli
Eetteri
Barbituraatit
Kloroformi
Kloraalihydraatti
Metakvaloni
GHB
Bentsodiatsepiinit
Alpratsolaami
Diatsepaami
Flunitratsepaami
Tematsepaami
Loratsepaami
Narkoottiset analgeetit
Oopiumi
Kodeiini
Morfiini
Heroiini
Oksikodoni
Hydrokodoni
Metadoni
Fentanyyli
Psykedeelit
Kannabis
THC
MDMA
MDA
MDEA
Meskaliini
DOM
LSD
Psilosybiini
AMT
DMT
Ibogaiini
Dissosiatiivit
Typpioksiduuli
Ketamiini
DXM
Tiletamiini
PCP
Salvinoriini A
Iboteenihappo
Muskimoli
Deliriantit
Dimenhydrinaatti
Difenhydramiini
Skopolamiini
Atropiini
HALLUSINOGEENIT


Selitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Primääriset ryhmät
 • Sininen: Stimulanttivaikutus korostuu vasempaan yläkulmaan päin mentäessä.
 • Punainen: Depressanttivaikutus eli masentava vaikutus korostuu oikeaan alakulmaan päin mentäessä.
 • Vihreä: Hallusinogeenit ovat psykedeelisiä vasemmalla, dissosiatiivisia oikealla, huonommin vaikutuksiltaan ennakoitavissa alhaalla ja oikealla, ja voimakkaampia vaikutuksiltaan alhaalla.
 • Vaaleanpunainen: Antipsykoottiset eli psykoosia estävät/korjaavat aineet ovat rauhoittavampia ja väsyttävämpiä oikealla.
Sekundaariset ryhmät
 • Syaani (Vaaleansininen): Stimulanttien (Sininen) ja psykedeelisten hallusinogeenien (Vihreä) limittyminen — Primäärisillä psykedeeleillä on stimuloiva vaikutus.
 • Keltainen : Depressanttien (Punainen) ja dissosiatiivisten hallusinogeenien (Vihreä) — Primäärisillä dissosiatiiveillä on depressantti-vaikutus.
 • Laventelinsininen: Stimulanttien (Sininen) ja antipsykoottien (Vaaleanpunainen) limittyminen - Modernit, ei-väsyttävät masennuslääkkeet.
 • Lohenpunainen: Depressanttien (Punainen) ja antipsykoottien (Vaaleanpunainen) limittyminen - Vanhemmat, väsyttävät masennuslääkkeet ja anksiolyytit.
Tertiääriset ryhmät
 • Magenta (Purppuranpunainen): Stimulanttien (Sininen) ja depressanttien (Punainen) limittyminen — Esimerkki: nikotiini omaa molempien vaikutuksia.
 • Valkoinen: Stimulanttien, depressanttien ja hallusinogeenien limittyminen — Esimerkki: THC omaa kaikkien kolmen ryhmän vaikutuksia.
 • Taivaansininen: Stimulanttien, psykedeelien, hallusinogeenien ja antipsykoottien limittyminen - empatogeenit / entaktogeenit.
 • Persikankeltainen: Depressanttien, dissosiatiivisten hallusinogeenien ja antipsykoottien limittyminen
Kvartääriryhmä
 • Valkoisen vaaleanpunainen: Keskellä kaikkien neljän luokan limittyminen (Stimulantit, depressantit, hallusinogeenit ja antipsykootit) - Kannabis, joka sisältää sekä THC:ta että CBD:ta omaa kaikkien luokkien vaikutuksia, kallistuen hallusinogeeni-luokkaan koska THC on kannabiksen pääainesosa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. CHAPTER 1 Alcohol and Other Drugs
 2. William A. McKim. Drugs and Behavior: An Introduction to Behavioral Pharmacology. Prentice Hall, 2002, 5th edition. ISBN 0130481181.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.