David Hockney

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

David Hockney (9. heinäkuuta 1937 Bradford, Englanti) on brittiläinen taiteilija ja valokuvaaja. Taidekoulutuksen Hockney sai lontoolaisessa Royal College of Art -koulussa, josta hän valmistui vuonna 1962. Hän työskentelee Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Hockneyn työt ovat usein varsin henkilökohtaisia ja omaelämäkerrallisia. Hockneyta pidetään pop-taiteilijana, vaikka hän itse kieltää olevansa pop-taiteilija. Popin lisäksi hänen töissään on ekspressionistisiä elementtejä. Taidemaalauksen lisäksi Hockney on tehnyt grafiikkaa, valokuvakollaaseja ja tehnyt myös lavastuksia teattereille, esimerkiksi New Yorkin Metropolitan -oopperasaliin

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hockneyn opiskeluaikana modernit taiteenalat kuten amerikkalainen abstrakti ekspressionismi alkoi syrjäyttää vanhoja tyylejä. Hockney itse ei ollut kovin innostunut abstraktista taiteesta, hän piti abstrakteja teoksia usein tylsinä ja sisällöttöminä, muttei ollut myöskään innostunut vanhan ajan realistisista kuvauksista. Hockney ei uskonut taiteilijan objektiivisuuteen vaan toi minuuttaan esille töidensä kautta.

Asetuttuaan Kaliforniaan Hockney keskittyi liikkuvan veden, lasipintaan heijastuvan valon ja alastoman ihon kuvaamiseen sekä maalasi sarjan uima-altaita Los Angelesissa. Näissä maalauksissa Hockney käytti voimakkaita ja säväyttäviä värejä. Tuona aikana kehittyi Hockneyn luonnonläheinen ja realistinen tyyli josta hänet tunnetaan yhä. Monet hänen maalaukset viittaavat myös Hockneyn homoseksuaalisuuteen jota hän ei yhteiskunnan suhtautumisesta huolimatta piilotellut.

Hockney opiskeli myös litografiaa Bradfordissa. Hänen ensimmäinen painotuote on Myself and My Heroes (1961), missä Hockney esiintyy yhdessä Mahatma Gandhin ja Walt Whitmanin kanssa. Hänen ensimmäinen iso vedostyö oli kuudentoista etsauksen sarja, joissa hän esittää William Hogarthin Rake's Progress -teoksen omaelämäkerrallisesti. 1960-luvulla Hockney teki Ken Tylerin kanssa vedossarjan A Hollywood Collection. Useat Hockneyn litografiatöistä ja maalauksista esittävät hänen monia ystäviä.

Valokuvatyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hockney on eräs niistä kuvataiteilijoista, jotka 1970-luvulla kiinnostuivat valokuvauksesta ja hän teki paljon valokuvataidetta, useimmiten kuvakollaaseja. Kollaasit koostuvat useista kymmenistä Polaroid-kuvista. Hockney saattoi kuvata esimerkiksi ranskalaisen kujaristeyksen pieniin, valokuvan kokoisiin osiin ja koota näistä kymmenistä kuvista ison kollaasin. Kuvat on otettu hieman eri kuvakulmista ja eri aikaan ja näin kollaasi antaa vahvan vaikutelman kubismista. Hockney on kiinnostunut siitä miten ihmisen silmä ja kuvanmuodostus toimii ja kuvakollaasit ovat hyvä tapa tutkia tätä. Kuvakollaaseja Hockney teki pääosin vuosien 1970 ja 1986 välillä.

Myöhempi ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1985 Hockney sai toimeksiannon suunnitella ja tehdä kannen ja sarjan sisäsivuja ranskalaisen Voguen joulukuun numeroon. Kubismista kiinnostuneena ja Pablo Picassoa ihailevana hän maalasi kuvia Celia Birtwellin kasvonpiirteistä. Toinen merkittävä toimeksianto oli samana vuonna kun Hockney sai tehtäväkseen piirtää Quantel Paintboxia käyttäen. Quantel Paintbox oli tietokoneohjelma jolla pystyi piirtämään ja näkemään tuloksen suoraan tietokoneen monitorilla. Kokeilu onnistui varsin hyvin, sillä Hockneysta ja hänen kokeilustaan tehtiin myös opetusvideo jota esitettiin BBC:llä.

1990-luvulla Hockney jatkoi kokeilua ja työskentelyä eri tekniikoiden kanssa, mm. värilaserkopiokoneen. Hän innostui faksaamaan töitään ystävilleen. Näin hän saattoi tehdä piirustuksensa rahallisesti arvottomiksi, jakaa ilmaiseksi taidettaan ihmisille. Tämäntyyppisen taiteen jakamisen Hockney koki aidoksi välittämiseksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]