Christie’s

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Christie’sin Amsterdamin huutokauppakamari.

Christie’s on brittiläinen taidehuutokauppakamari.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Gillray Tutkailua Christie’sillä, (1796). Taiteilija piirsi karikatyyrin näyttelijä Elizabeth Farrenista seurassaan Lordi Derby tutkimassa heidän arvolleen ja makuunsa sopivia maalauksia.

Christie’sin perusti yrityksen virallisten lähteiden mukaan Lontoossa 5. joulukuuta 1766 James Christie, ja vanhin jäljellä oleva huutokauppaluettelo on joulukuulta 1766. Eräiden muiden lähteiden mukaan James Christie vuokrasi huutokauppahuoneiston vuonna 1762, ja on löytynyt myös lehti-ilmoitus Christie’sin huutokauppatilaisuudesta vuodelta 1759. Yritys vakiinnutti pian maineensa johtavana huutokauppakamarina ja hyödynsi Lontoon tuoretta asemaa merkittävänä taidekaupan keskuksena Ranskan vallankumouksen jälkeen.

Christie’s oli aiemmin julkinen osakeyhtiö ja oli listattuna Lontoon pörssiin 1973–1999, minkä jälkeen se siirtyi yksityisomistukseen ranskalaiselle François Pinaultille. Sen markkinaosuus on ollut useita vuosia suurempi kuin sen kilpailijan Sotheby’sin.lähde?

Toiminta ja toimipisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christie’sin myynti oli vuonna 2007 yhteensä 6,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria (4,6 miljardia euroa). Christie’s järjestää yli 600 myyntitapahtumaa vuodessa yli 80:ssa myyntikategoriassa, joihin kuuluvat kaikki kauno- ja koristetaiteiden alat, muun muassa jalokivet, valokuvat, keräilyesineet, viini ja autot. Hinnat vaihtelevat kahdesta sadasta dollarista kahdeksaankymmeneen miljoonaan dollariin.

Yhtiöllä on 85 toimistoa 43 maassa ja 14 huutokauppakamaria Amsterdamissa, Dubaissa, Genevessä, Hongkongissa, Lontoossa King Streetillä ja South Kensingtonissa, Los Angelesissa, Madridissa, Milanossa, New Yorkissa, Pariisissa, Tel Avivissa ja Zürichissa. Yhtiö ilmoittaa johtaneensa viime aikoina markkinoita laajenevilla ja esiintulevilla markkinoilla, kuten Kiinassa, Intiassa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, sekä menestyneissä myynneissä ja näyttelyissä Pekingissä, Dubaissa, Mumbaissa ja Venäjällä. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Who we are, Christie’s. Viitattu 2.11.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]