Sweet Child O’ Mine

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
”Sweet Child O’ Mine”
Guns N’ Roses
Singlen ”Sweet Child O’ Mine” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Appetite for Destruction
 Julkaistu 1988
 Tuottaja(t) Mike Clink
 Tyylilaji Hard Rock
 Kesto 05.55
 Levy-yhtiö Geffen Records
Guns N’ Rosesin muut singlet
Welcome to the Jungle
1988
”Sweet Child O’ Mine”
1988
Nightrain
1988

Sweet Child O’ Mine on Guns N’ Rosesin säveltämä ja sovittama kappale, joka on albumilla Appetite for Destruction. Kappale on myös julkaistu singlenä, ja siitä on tehty musiikkivideo. Kappale oli yhtyeen toinen single levyltä ja se on yksi yhtyeen tunnetuimmista ja suosituimmista.

Kappaleen julkaisu singlenä ja musiikkivideon esittäminen televisiossa sai aikaisemmin hyvin vähän myyneen albumin listoille. Kappaleen myötä yhtyeen ensimmäinen kaupallisesti epäonnistunut single ”Welcome to the Jungle” julkaistiin uudelleen, ja tällä kertaa sitä myytiin hyvin. Sweet Child O' Mine on ainoa Billboard Hot 100 -listan ensimmäiseksi yltänyt Guns N’ Roses -kappale. Se oli kärkipaikalla kolme viikkoa kesällä 1988.

Albumiversion kesto on 5 minuuttia ja 54 sekuntia. Kokoelma-albumi Greatest Hitsillä se on sekunnin pidempi. Liveversio Live Era 87'-93' -levyllä se kestää 7 minuuttia ja 25 sekuntia. Yhtyeen uusi kokoonpano äänitti laulun kaksitoista vuotta myöhemmin Big Daddy (1999) -elokuvaan, mutta sitä ei ole elokuvan soundtrackillä. Kappaleen alkupuoli on kuitenkin vanhan kokoonpanon live-taltioinnista ja vain loppupuoli uuden kokoonpanon esittämää. Tämän yhdistelmäversion pituus on 4 minuuttia 41 sekuntia.

Linkin Park -yhtye ja Sheryl Crow ovat tehneet Sweet Child O’ Mine -kappaleesta omat coverversionsa.

Kappaleen musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GN'R tekemässä Sweet Child O' Minen musiikkivideota.
Axl Rose ”Sweet Child O’ Minen” musiikkivideolla

Kappaleen musiikkivideo on perusrockvideo, joka on kuvattu isossa hallissa, jossa Guns N' Rosesin muusikot soittavat. Videoon on lisätty jonkin verran lyhyitä videopätkiä muusta toiminnasta. Videon alussa ei heti soiteta vaan järjestellään kuvausryhmää. Taustalla näkyy myös yhtyeen jäsenten senaikaisia tyttöystäviä. Izzy Stradlinin koira vilahtaa videolla pariin otteeseen.

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yhdysvallat: 1.
  • Britannia: 24.
  • 37. paras kitarasoolo Guitar World -lehden 100 Greatest Guitar Solos -listalla
  • Paras riffi Total Guitar -lehden Riff of All-time -äänestyksessä
  • Sijalla 247 Radiomafian top 500:ssa

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]