Sweet Child O’ Mine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Sweet Child O’ Mine”
Guns N’ Roses
Singlen ”Sweet Child O’ Mine” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Appetite for Destruction
 Julkaistu 1988
 Tuottaja(t) Mike Clink
 Tyylilaji hard rock
 Kesto 05.55
 Levy-yhtiö Geffen
Listasijoitukset

Suomi Suomen virallinen lista: 23.[1]

Guns N’ Rosesin muut singlet
Welcome to the Jungle
1988
”Sweet Child O’ Mine”
1988
Nightrain
1988

Sweet Child O’ Mine on Guns N’ Rosesin säveltämä ja sovittama kappale, joka on albumilla Appetite for Destruction. Kappale on myös julkaistu singlenä, ja siitä on tehty musiikkivideo. Kappale oli yhtyeen toinen singlelohkaisu albumilta Appetite for Destruction ja se on yksi yhtyeen tunnetuimmista ja suosituimmista kappaleista.

Guns N’ Rosesin varhainen tuottaja Mike Clink on kertonut "Sweet Childin" avaava kitarakuvio lähti liikkelle vitsinä, Slash soitteli sirkusmusiikkiin viittaavaa riffiä hassuna lämmittelyjuttuna studiossa, mutta Clink keksi ottaa sen nauhalle ja Axl Rose rakastui siihen oitis. Axl muisti yhden umpikujaan ajautuneen runonsa: "Slash ja Izzy alkoivat työstämään biisiä yhdessä ja sitten minä tulin sisään". "Izzy soitti komppia ja yhtä äkkiä runo pullahti mieleeni". Axlin ensimmäisen myönteisen rakkauslaulun siemen oli näin kylvetty. Tähän asti hän oli tehnyt vain "Back Off Bitchin" kaltaisia naisvihaa uhkuvia purkauksia. Slash on sittemmin muistellut miten hänen lonkaltaan vedetty kuvio iski Axliin: "Jokin, mitä minä pidin valtavana herjana, oli Axlin mielestä upea hymni... koskien vieläpä suhdetta, jossa hän vielä sillä hetkellä oli. Tiedän, että se oli hänen elämänsä herkimpiä hetkiä." Axl Rosen tuntevat ihmiset uskoivat, että Erin Everlyn oli ensimmäinen ihminen, jota laulaja oli rakastanut ehdoitta. Ja niistä tuntemuksista syntyi "Sweet Child O’ Mine". "Olen Idianasta", Axl kertoi tuohon aikaan englantilaiselle rocktoimittajalle, "missä Lynyrd Skynyrdiä pidettiin jumalasta seuraavana. Mikä taas tietenkin johti siihen, että Skynyrdiä alkoi inhota, eikö niin? Mutta silti, Sweet Child O’ Minea varten menin ostamaan jotain vanhoja Skynyrdin kasetteja. Halusin ihan vain varmistaa, että me olimme onnistuneet sen tietynlaisen koitoisan, vilpittömän tunnelman tavoittamisessa." Child O’ Mine on alun perin julkaistu Guns N’ Rosesin kesällä 1987 ilmestyneellä debyyttialbumilta Appetite For Destruction. Kappaleen tyylilaji on hard rock, mutta se on silti albumin "kevyintä" rockia. Sitä pidetään yleisesti yhtenä Guns N’ Rosesin parhaista kappaleista.

Kappaleen julkaisu singlenä ja musiikkivideon esittäminen televisiossa sai aikaisemmin hyvin vähän myyneen albumin listoille. Kappaleen myötä yhtyeen ensimmäinen kaupallisesti epäonnistunut single "Welcome to the Jungle" julkaistiin uudelleen, ja tällä kertaa sitä myytiin hyvin. Sweet Child O’ Mine on ainoa Billboard Hot 100 -listan ensimmäiseksi yltänyt Guns N’ Roses -kappale. Se oli kärkipaikalla kolme viikkoa kesällä 1988.

Albumiversion kesto on 5 minuuttia ja 54 sekuntia. Kokoelma-albumi Greatest Hitsillä se on sekunnin pidempi. Liveversio Live Era 87’-93’ -levyllä se kestää 7 minuuttia ja 25 sekuntia. Yhtyeen uusi kokoonpano äänitti laulun kaksitoista vuotta myöhemmin Big Daddy (1999) -elokuvaan, mutta sitä ei ole elokuvan soundtrackillä. Kappaleen alkupuoli on kuitenkin vanhan kokoonpanon live-taltioinnista ja vain loppupuoli uuden kokoonpanon esittämää. Tämän yhdistelmäversion pituus on 4 minuuttia 41 sekuntia.

Linkin Park -yhtye ja Sheryl Crow ovat tehneet Sweet Child O’ Mine -kappaleesta omat coverversionsa.

Kappale on ylittänyt miljardin kuuntelun rajan sekä Youtubessa että Spotifyssa.[2]

Kappaleen musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

GN’R tekemässä Sweet Child O’ Minen musiikkivideota.
Axl Rose "Sweet Child O’ Minen" musiikkivideolla

Kappaleen musiikkivideo on perusrockvideo, joka on kuvattu isossa hallissa, jossa Guns N’ Rosesin muusikot soittavat. Videoon on lisätty jonkin verran lyhyitä videopätkiä muusta toiminnasta. Videon alussa ei heti soiteta vaan järjestellään kuvausryhmää. Taustalla näkyy myös yhtyeen jäsenten senaikaisia tyttöystäviä. Izzy Stradlinin koira vilahtaa videolla pariin otteeseen.

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]