Stadler Rail

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stadler Rail AG
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1989
Kotipaikka Bussnang, Thurgaun kantoni, Sveitsi
Tuotteet junakalusto: moottorijunat, raitiovaunut, veturit
Liikevaihto 2,4 mrd. Sfr (2012)
Liikevoitto ei ilmoita
Henkilöstö 5 000 (2013)
Omistaja enemmistöomistaja: Peter C. Spuhler
Kotisivu www.stadlerrail.com
Stadler Flirt- eli Sm5-junayksikkö koeajolla Riihimäellä.

Stadler Rail AG on sveitsiläinen teollisuuskonserni, jonka kotipaikka on Bussnang. Stadler valmistaa kiskokalustoa, kuten junia, raitiovaunuja ja vetureita. Konserniyhtiöillä on yhteensä 12 tuotantolaitosta Sveitsissä, Saksassa, Puolassa ja Valko-Venäjällä. Konserniyhtiöissä on yhteensä lähes 5 000 työntekijää, joista vajaat 3 000 Sveitsissä, pääosin Bussnangissa ja Thalissa.

Stadlerin junakalustoa on käytössä, tai tulossa käyttöön, 23 maassa.

Stadlerin Flirt-junat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Stadler Flirt

Stadler Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stadler on valmistanut Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n tilaamat, pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen käytössä olevat Stadler Flirt -junat, jotka ovat saaneet Suomessa kalustosarjatunnuksen Sm5.

Stadler Virossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stadlerin sähköjunia (EMU) on ollut Virossa AS Eesti Liinirongidin eli Elronin käytössä vuodesta 2013 alkaen. Junia on tilattu kaikkiaan 18 kappaletta. Elron on tilannut myös 20 kappaletta Stadlerin dieseljunia (DMU), jotka ovat olleet kaupallisessa käytössä 1.1.2014 alkaen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stadler Rail (Stadler Rail AG:n kotisivut) 2013. Bussnang: Stadler Rail AG, Marketing & Communications. Viitattu 17.11.2013. (saksaksi), (englanniksi), (ranskaksi), (italiaksi), (puolaksi), (unkariksi)

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.