Winterthur

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Winterthur
vaakuna
vaakuna
Valtio Sveitsi
Kantoni Zürich
Piirikunta Winterthur
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 68,05 km²
Korkeus 439 m
Väkiluku (31.12.2017)  (vakinaiset asukkaat) 110 912[1]
 – Tiheys 1 630 as./km²

Aukio Winterthurin vanhassakaupungissa.
Winterthurin taidemuseo.

Winterthur on kaupunki Zürichin kantonissa Sveitsissä. Asukkaita Winterthurissa on runsaat 110 000.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winterthurin kaupunki sijaitsee Pohjois-Sveitsissä Tössjoen itäpuolella, noin 20 kilometriä Zürichistä koilliseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rooman valtakunnan aikoihin Winterthur tunnettiin nimellä Vitudurum. Kaupungin perustivat Kyburgin herttuat vuonna 1175. Winterthurin perustuskirja antoi kaupungille suuria etuja verrattuna muihin läheisiin kaupunkeihin. Vuonna 1264 Habsburg-suku peri kaupungin ja myi sen Zürichin kaupungille vuonna 1467.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Winterthurin vanhin kirkko St. Laurentz, joka sijaitsee kaupungin keskustassa, rakennettiin vuonna 1264, kunnanhalli vuonna 1791 ja kokoussali vuonna 1865.

Kaupunki tunnetaan lukuisista korkean tason museoistaan ja taidegallerioistaan, joita on kaupungin kokoon nähden paljon. Winterthurin Zürcher Hochschule Winterthur on Sveitsin suurin tekniikan opetuslaitos. Kaupungissa järjestetään myös syksyllä musiikkifestivaali Musikfesthofen.

Sveitsin ainoa tiedekeskus Technorama on Wintherturissa. Puisto on yksi Sveitsin suosituimpia nähtävyyksiä, jossa yli 250 000 ihmistä vierailee vuosittain.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Winterthur oli Sveitsin juna- ja raskasteollisuuden keskus, mutta suurin osa kummastakin teollisuuden alasta on kadonnut kaupungista. Kaupungin tekstiiliteollisuus lähti laskuun jo aiemmin. Nykyään Winterthurin suurimmat valtit ovat sen läheisyys Zürichin kaupunkiin ja suuri merkitys palvelukeskuksena. Kaupungin tärkeimpiin yhtiöihin kuuluu Winterthur Group, joka myy vakuutuksia. Sveitsin suurin pankki Union Bank of Switzerland (UBS) on perustettu Winterthurissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bilanz der ständigen Wohnbevölkerung nach Bezirken und Gemeinden, 1991-2017 (Excel) 31.8.2018. Neuchâtel: Bundesamt für Statistik (BFS). Viitattu 9.9.2018. (saksaksi)