Sotahuuto (tapahtuma)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kenttätaistelu Sotahuudossa 2007

Sotahuuto on kerran vuodessa järjestettävä Suomen suurin boffaustapahtuma, jossa sadat osallistujat taistelevat keskenään boffereilla eli pehmoaseilla. Tapahtuma kestää yhden viikonlopun verran ja se on järjestetty tyypillisesti kesä- tai heinäkuussa.

Sotahuudossa vastakkain taistelee yleensä kaksi, kolme tai neljä armeijaa, jotka koostuvat monista noin parinkymmenen hengen ryhmistä. Tapahtuma on jaettu peräkkäin taisteltaviin skenaarioihin. Sotahuudossa on joka vuosi vaihtuva historiallinen teema, johon armeijajako ja pelattavat skenaariot löyhästi pohjautuvat.

Vuoden 2006 Sotahuudon jälkeen perustettiin Sotahuuto-yhdistys ry edistämään toimintaa ja toimimaan vuosittaisin vaihtuville järjestäjätahoille yhtenäisenä tiedotuskanavana ja päättämään mm. tapahtuman säännöistä. Ennen Sotahuuto-tapahtumia kotimaiset taistelutapahtumat olivat selvästi pienempiä osanottajaluvultaan, eikä niitä järjestetty yhtä säännöllisesti.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armeijat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotahuudon väki koostuu siihen ilmoittautuneista ryhmistä, joiden koko vaihtelee alle kymmenestä useisiin kymmeniin taistelijoihin. Ryhmien sisällä jokaisella on yhtenäinen vaatetus ja varustus josta ryhmäläinen voidaan tunnistaa. Jokaisella ryhmällä on lisäksi lippu, jota lipunkantaja kantaa ryhmän mukana.

Tavallisimpia varusteita ovat miekka ja kilpi sekä keihäs, mutta myös hilpareita, jousia ja heittokeihäitä on runsaasti käytössä. Sotahuudossa voidaan käyttää myös haarniskoita, jotka suojaavat peittämäänsä osumakohtaa yhdeltä osumalta. Tavallisimpia haarniskoita ovat kypärä ja rengaspanssari. Haarniskoiden ulkonäöltä ja materiaalilta vaaditaan kohtalaista autenttisuutta panssaripisteen saamiseksi. Erilaisen varustuksen, kokemuksen ja taistelutyylin perusteella eri ryhmillä on erilaisia rooleja linjataistelusta tiedusteluun.

Osallistuvat ryhmät jaetaan etukäteen neljästä kuuteen armeijaan, jotka taistelevat vuorollaan toistensa kanssa ja harvoissa tapauksissa jopa kaikki keskenään.

Skenaariot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armeijat taistelevat keskenään kunnes toinen armeija on tuhottu, skenaarion tavoitteet on saavutettu tai aika loppuu. Pelatuista skenaarioista lasketaan jokaiselle ryhmällä pisteet. Tavallisimpia skenaarioita ovat

  • Kenttätaistelu. Armeijat taistelevat pienehköllä alueella. Voittaja on se, joka saa tuhottua vastustajan armeijan.
  • Kohtaaminen metsässä. Armeijat sijoitetaan metsään ja taistellaan kunnes toinen armeija on tuhottu.
  • Saatto. Toinen armeija saattaa tärkeää henkilöä ennaltamäärättyyn paikkaan metsässä ja toinen armeijan tehtävänä on kaapata tai tappaa saatettava.
  • RISK. Maastoon on sijoitettu hallintapisteitä ja tavoitteena on pitää mahdollisimman monta pistettä hallussa mahdollisimman kauan.
  • Arkku. Armeijat yrittävät saada haltuunsa arkun ja viedä se omalle voittopisteelleen.
  • Linna. Linna on toisen armeijan puolustama rakennelma (esim. heinäpaaleista kasattu). Toinen armeija yrittää vallata linnan viemällä lippunsa osoitettuun paikkaan voitonmerkiksi tai tuhoamalla toinen armeija.

Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotahuudolta on tullut jo muutaman järjestyskerran jälkeen järjestäytyneempi ja sen osallistujamäärä on kasvanut reippaasti. Vuoden 2005 reilusta kahdesta sadasta osallistujasta noustiin muutamassa vuodessa yli viiden sadan ja vuonna 2016 päästiin jo noin 650:een osallistujaan.[13]. Osallistujien ikähaitari on laaja ja kokemus vaihtelee ensikertalaisista yli kymmenen Sotahuudon veteraaneihin. Tapahtuman ikäraja on 15 vuotta.

Sotahuuto on synnyttänyt lukuisia aktiivisia boffausryhmiä ympäri Suomea. Tapahtumien myötä harrastus on lisääntynyt, verkottunut ja yhtenäistynyt sääntöjen ja varusteiden osalta. Sotahuuto on tuonut boffaukseen historiallista yleisilmettä fantasiateeman sijaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]