Siperiantiikeri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amurintiikeri
Panthera tigris altaica (Amurtiger straekker sig).jpg
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Suku: Suurkissat Panthera
Laji: Tiikeri tigris
Alalaji: altaica
Kolmiosainen nimi

Panthera tigris altaica
Temminck, 1844

Siperiantiikerin levinneisyys
Siperiantiikerin levinneisyys
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Siperiantiikeri Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Siperiantiikeri Commonsissa

Siperiantiikeri eli amurintiikeri (Panthera tigris altaica) on suurin kaikista luonnonvaraisista tiikereistä ja kissaeläimistä. Urokset painavat tavallisesti 180–306 kilogrammaa ja pituutta niille kertyy kuononpäästä hännänpäähän 2,70–3,30 metriä. Naaraat ovat yleensä pienempiä, sillä paino jää 100–167 kilogrammaan[2] ja pituuskin 2,40–2,75 metriin. Suurin tavattu yksilö on painanut 464 kilogrammaa ja pisin on ollut 3,96 metriä pitkä. Suurimpien urosten pituus kuononpäästä hännänjuureen voi olla 2,2 metriä. Korkeudessa siperiantiikeri häviää leijonille, siperiantiikeri on kuitenkin pidempi ja painavampi.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siperiantiikeri elää Amurjoen lähistöllä itäisessä Siperiassa. Sillä on muita tiikereitä pidempi turkki. Se on erittäin uhanalainen ja vuonna 1940 arvioitiin, että niitä oli jäljellä enää vain noin 40 yksilöä,[3] jotka vaelsivat laajoilla alueilla. Viimeisten arvioiden mukaan tiikereitä elää vapaana 480–520 yksilöä[3] ja kanta on vahvistumassa hiljalleen. Siperiantiikerin reviiri voi olla tuhannen neliökilometrin laajuinen, ja niiden on usein vaikea löytää toisiaan paritteluaikana. Lajin yksilöitä elää vankeudessa paljon enemmän kuin luonnossa.

Suojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amur Leopard and Tiger Alliance eli ALTA on Amurin kissapetojen suojeluun osallistuvien yhteisöjen kattojärjestö, johon myös Korkeasaari kuuluu. ALTA:n suojelupartiot valvovat kissapetojen elinalueita metsästäjien ja metsäpalojen varalta. Alueen kylissä ja kouluissa tehdään ympäristökasvatusta ja karjanomistajille korvataan kissapetojen aiheuttamat karjanmenetykset.[4]

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siperiantiikerin kiima-aika ajoittuu talveen. Silloin uros haeskelee kumppania elinpiiriltään. Ellei kukaan huomaa sen pistävää hajua, se alkaa karjua tullakseen havaituksi. Uros ja naaras saattavat paritella jopa sata kertaa muutaman päivän aikana ja eroavat sitten.

Naaras kantaa pentuja runsaat kolme kuukautta, ja poikii 2–5 poikasta suojaiseen piiloon. Poikasten varttuminen aikuisiksi on kaikkea muuta kuin varmaa ja taistelu olemassaolosta on epätoivoista. Poikaset nahistelevat emonsa nisistä ja lihovat maidolla. Jos emo joutuu siirtämään pentunsa uuteen paikkaan, se aloittaa vahvimmasta, sillä aina se ei ehdi kantaa kaikkia poikasiaan turvaan. Pentujen suurin uhka on vieras uros. Vallatessaan kilpailijan elinpiirin se tappaa kaikki löytämänsä pennut, jotta voisi paritella emon kanssa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siperiantiikeri syö mieluiten kookkaita nisäkkäitä, kuten villisikoja, myskihirviä, metsäkauriita ja japaninhirviä. Siperiantiikerin saaliista 5–8 prosenttia on kauluskarhuja ja ruskeakarhuja. Lukumäärä voi nousta kavioeläinkannan vähentyessä. Tiikeri hiipii vaivihkaa saaliinsa perässä ja ryntää tai loikkaa sitten uhrinsa kimppuun. Purema niskaan murskaa tavallisesti selkärangan ja selkäytimen, mutta tiikeri voi myös tukahduttaa kamppailevan uhrin kurkusta puremalla. Tiikeri pitää saaliinsa kiinni upottamalla kyntensä sen kylkiin tai selkään. Vaikeammissa kamppailuissa siperiantiikeri voi käyttää voimakkaita takaraajojaan saaliin tappamiseen. Siperiantiikerin kynnet voivat kasvaa jopa 10 senttimetrin pituisiksi.

Tappamansa eläimen tiikeri raahaa suojaan saadakseen aterioida rauhassa. Se saattaa syödä jopa 40 kiloa lihaa kerralla. Tiikeri peittää saaliinsa maahan, pysyttelee noin sadan metrin säteellä paikasta ja voi käydä aterioimassa jopa viikon ajan haaskallaan.

Siperiantiikeri Korkeasaaressa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Miquelle, D., Darman, Y. & Seryodkin, I: Panthera tigris ssp. altaica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.7.2014. (englanniksi)
  2. Mazák, V.: Panthera tigris. Mammalian Species, , 1981. vsk, s. 1-8. (englanniksi)
  3. a b Siperiantiikeri elpyi sukupuuton partaalta Yle Uutiset. 12.4.2007. Viitattu 10.10.2015.
  4. Amurintiikeri Korkeasaari.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]