Sumatrantiikeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sumatrantiikeri
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Suku: Suurkissat Panthera
Laji: Tiikeri tigris
Alalaji: sumatrae
Kolmiosainen nimi

Panthera tigris sumatrae
Pocock, 1929

Sumatrantiikerin levinneisyys
Sumatrantiikerin levinneisyys
Katso myös

  Sumatrantiikeri Wikispeciesissä
  Sumatrantiikeri Commonsissa

Sumatrantiikeri (Panthera tigris sumatrae) on pienikokoinen ja tiheäjuovainen tiikeri, jota tavataan ainoastaan Sumatran saarella Indonesiassa. Se on viimeinen suurilla saarilla asuvista tiikerin alalajeista. Sumatrantiikeri on äärimmäisen uhanalainen ja niitä arvioidaan olevan jäljellä vain noin 200–400 yksilöä luonnossa ja noin 200 yksilöä eläintarhoissa. Lajin pelätään kuolevan sukupuuttoon vielä tällä vuosisadalla. Siksi Indonesian pitäisikin ryhtyä suojelutoimiin.

Sumatrantiikeri on hyvä uimari ja viihtyy vedessä. Joskus on esitetty väitteitä, että sumatrantiikeri ei olisi tiikerin alalaji vaan aivan oma lajinsa.lähde?

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sumatrantiikerillä on tumman okranpunainen turkki ja pitkät kaulakarvat. Se on tiikereistä tummin väritykseltään. Karva on lyhyempi kuin muilla tiikerin alalajeilla. Sumatrantiikeri on pienin tiikerien alalajeista. Urospuolinen sumatrantiikeri painaa noin 120 kilogrammaa ja on keskimäärin 2,4 metriä pitkä. Naaraspuolinen painaa noin 90 kilogrammaa ja on noin 2,2 metriä pitkä.

Ravinto ja saalistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sumatrantiikerit syövät muun muassa villisikoja, hirvieläimiä (kuten muntjakkeja), kaloja, krokotiileja, kanoja ja hanhia. Saalistamisessa sumatrantiikerin tummuudesta on hyötyä, sillä se saalistaa iltahämärässä. Sen näkökyky on pimeässä jopa kuusi kertaa parempi kuin ihmisen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Linkie, M., Wibisono, H.T., Martyr, D.J. & Sunarto, S.: Panthera tigris ssp. sumatrae IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.7.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.