Äärimmäisen uhanalainen laji

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luokka Äärimmäisen uhanalainen laji suhteessa muihin IUCN:n Punaisen listan tasoihin.

Äärimmäisen uhanalainen laji on eliölaji, jonka kannan on arvioitu vähenevän 80 prosentilla seuraavan kolmen sukupolven tai kymmenen vuoden aikana.[1] Kriteereistä valitaan se, joka on pidempi.[2]

Vuonna 2000 Suomessa oli 249 äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltavaa eliölajia. Niihin kuului yksi nisäkäs- ja yksi kalalaji, kuusi lintulajia, 99 selkärangatonta, 52 kasvilajia ja 90 sienilajia.[3]

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n uhanalaisuusluokituksessa ”äärimmäisen uhanalainen” (CR, Critically Endangered) on yksi uhanalaisuuden tasoista. Äärimmäisen uhanalaista hiukan paremmin voi erittäin uhanalainen laji.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IUCN criteria Suomen ympäristökeskus. Viitattu 25.4.2010. (englanniksi)
  2. Lahti, Kimmo & Rönkä, Antti: Biologia: Ympäristöekologia, s. 204. Helsinki: WSOY oppimateriaalit, 2006. ISBN 951-0-29702-X.
  3. Rassi, P., Alanen, A., Kanerva, T. & Mannerkoski, I. (toim.).: ”Uhanalaisten ja silmälläpidettävien lajien lukumäärät uhanalaisluokittain”, Suomen lajien uhanalaisuus 2000. Helsinki: Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, 2001. Taulukon verkkoversio (arkistoitu) (viitattu 5.10.2008).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.