Luettelo äärimmäisen uhanalaisista selkärankaisista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo niistä selkärankaisista eläinlajeista, jotka Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokittelee äärimmäisen uhanalaisiksi. Näihin eläimiin kohdistuu äärimmäisen suuri välitön uhka kuolla sukupuuttoon luonnosta.

Nisäkkäät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vajaahampaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kavioeläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suippohuulisarvikuonoja

Sorkkaeläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punakaulagaselli

Valaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalifornianpyöriäinen

Petoeläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saariharmaakettu

Lepakot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodriquezinlentäväkoira

Kädelliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sumatranoranki

Jäniseläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyrsijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chinchilla

Pussieläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harjashäntäkaniinikenguru

Hylkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyönteissyöjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokkaeläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kärsänokkasiili

Matelijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krokotiilieläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaviaali

Suomumatelijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Abronia montecristoi
  • Acanthodactylus beershebensis eräs ripsusisiliskolaji eli hapsuvarvaslisko
  • Acanthodactylus mechriguensis eräs ripsusisiliskolaji eli hapsuvarvaslisko
  • Acanthodactylus spinicauda eräs ripsusisiliskolaji eli hapsuvarvaslisko
  • Alsophis antiguae
  • Alsophis ater
  • Anolis roosevelti eräs anolislisko
  • Bothrops alcatraz eräs keihäskäärme
  • Bothrops insularis keltakeihäskäärme
  • Brachylophus vitiensis
  • Bradypodion taeniabronchum
  • Celestus anelpistus eräs isokokoinen liskolaji
  • Celestus warreni eräs isokokoinen liskolaji
  • Chalcides ebneri eräs skinkkilaji (lisko)
  • Chironius vincenti eräs käärmelaji Karibialta
  • Arubankalkkarokäärme (Crotalus unicolor/Crotalus durissus unicolor)
  • 5 Ctenosaura-suvun lajia
  • Cyclura collei ja Cyclura lewisi sekä 3 muuta Cyclura-suvun lajia eli sarvikuonoleguaania
  • Diploglossus montisserrati eräs liskolaji
  • Echinotriton chinhaiensis eräs salamanterilaji
  • Eumeces longirostris eräs skinkkilaji (lisko)
  • isopalmansisilisko (Gallotia auaritae)
  • Gallotia bravoana eräs liskolaji
  • Gallotia gomerana eräs liskolaji
  • Gallotia intermedia eräs liskolaji
  • Kanarianjättilisko (Gallotia simonyi)
  • Iberolacerta aranica eräs liskolaji
  • Iberolacerta martinezricai eräs liskolaji
  • Lepidoblepharis montecanoensis
  • Lerista allanae
  • Liophis cursor
  • Opisthotropis kikuzatoi
  • Philochortus zolii
  • Podarcis raffonei
  • Vipera bulgardaghica eräs kyylaji
  • Vipera darevskii eräs kyylaji
  • Vipera pontica eräs kyylaji

Kilpikonnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karettikilpikonna

Sammakkoeläimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aksolotli
  • Adenomus dasi
  • Agalychnis moreletii
  • Albericus siegfriedi
  • Alexteroon jynx
  • 3 Alsodes-suvun lajia
  • Aksolotli (Ambystoma mexicanum) ja 8 muuta Ambystoma-suvun lajia
  • Ameiva polops
  • Andinophryne colomai
  • Kiinanjättisalamanteri (Andrias davidianus)
  • Aromobates nocturnus
  • Arthroleptella ngongoniensis
  • Arthroleptides dutoiti
  • Arthroleptis troglodytes
  • Astylosternus nganhanus
  • 61 Atelopus-suvun lajia
  • Atopophrynus syntomopus
  • Batrachuperus gorganensis
  • Batrachuperus mustersi
  • Bokermannohyla izecksohni
  • 9 Bolitoglossa-suvun lajia
  • Boophis williamsi
  • Boulengerula niedeni
  • Bradytriton silus
  • Bromeliohyla dendroscarta
  • 10 Bufo-suvun lajia
  • Cardioglossa alsco
  • Cardioglossa trifasciata
  • 4 Centrolene-suvun lajia
  • Charadrahyla altipotens
  • Charadrahyla trux
  • 3 Chiropterotriton -suvun lajia
  • Churamiti maridadi
  • Cochranella anomala
  • 9 Colostethus-suvun lajia
  • Conraua derooi
  • Cophixalus concinnus
  • 25 Craugastor-suvun lajia
  • Cryptotriton monzoni
  • 3 Dendrobates-suvun lajia
  • Dendropsophus amicorum
  • Dendrotriton cuchumatanus
  • Duellmanohyla salvavida
  • 3 Ecnomiohyla-suvun lajia
  • 77 Eleutherodactylus-suvun lajia
  • Epipedobates ingeri
  • Epipedobates planipaleae
  • Eupsophus insularis
  • Exerodonta perkinsi
  • Fejervarya murthii
  • Gastrotheca lauzuricae
  • Gastrotheca zeugocystis
  • Geocrinia alba
  • Heleophryne hewitti
  • Heleophryne rosei
  • Holoaden bradei
  • Hyalinobatrachium crybetes
  • Hyla bocourti
  • Hyla chlorostea
  • Hylomyscus grandis
  • Hyloscirtus ptychodactylus
  • 3 Hynobius-suvun lajia
  • Hypsiboas cymbalum
  • Indirana gundia
  • Indirana phrynoderma
  • Insuetophrynus acarpicus
  • 9 Isthomohyla-suvun lajia
  • Ixalotriton niger
  • Ixalotriton parva
  • Leiopelma archeyi
  • Leptobrachella palmata
  • Leptodactylodon erythrogaster
  • 3 Leptodactylus-suvun lajia
  • Leptophryne cruentata
  • 6 Litoria-suvun lajia
  • Lyciasalamandra billae
  • 4 Mandibularca-suvun lajia
  • 5 Mantella-suvun lajia
  • Mantidactylus pauliani
  • Megastomatohyla mixe
  • Megastomatohyla pellita
  • Micrixalus kottigeharensis
  • Microbatrachella capensis
  • Microhyla karunaratnei
  • Nannophrys marmorata
  • 3 Nectophrynoides-suvun lajia
  • Nephelobates meridensis
  • Neurergus kaiseri
  • Nimbaphrynoides liberiensis
  • Nimbaphrynoides occidentalis
  • Nototriton lignicola
  • Odontophrynus moratoi
  • 3 Oedipina-suvun laija
  • Oreolalax liangbeiensis
  • Parhoplophryne usambarica
  • Parvimolge townsendi
  • 13 Philautus-suvun lajia
  • Philoria frosti
  • 12 Phrynopus-suvun lajia
  • Phyllodytes auratus
  • Phyllomedusa ayeaye
  • Platymantis insulata
  • 26 Plectrohyla-suvun lajia
  • Polypedates fastigo
  • 9 Pseudoeurycea-suvun lajia
  • Corroboreenkonna (Pseudophryne corroboree)
  • 4 Ptychohyla-suvun lajia
  • 11 Rana-suvun lajia
  • Rhacophorus pseudomalabaricus
  • Rhamphophryne rostrata
  • Rhinoderma rufum
  • Scaphiophryne gottlebei
  • Scinax alcatraz
  • Scutiger maculatus
  • Somuncuria somuncurensis
  • Stumpffia helenae
  • 4 Taudactylus-suvun lajia
  • 8 Telmatobius-suvun lajia
  • Telmatobufo bullocki
  • 9 Thorius-suvun lajia
  • Werneria iboundji
  • Wolterstorffina chirioi
  • Xenopus longipes

Kalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leuattomat kalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rustokalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saharausku

Varsieväiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latimeria

Viuhkaeväiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jättihylkyahven

Linnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tikkalinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisaritulikärki

Pelikaanilinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehrääjälinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käkilinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säihkylinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Visayasinsarvinokka

Sorsalinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dentintavi

Rantalinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arohyyppä

Haikaralinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Töyhtöiibis

Kyyhkylinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväpetolinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Madagaskarinmerikotka

Kanalinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sininokkahokko

Kurkilinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumikurki

Varpuslinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rasonkiuru
Balinkottarainen
Töyhtöpeippo

Uikkulinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulappalinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amsterdamsaarenalbatrossi

Papukaijalinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinikurkkuara

Pöllölinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hindustaninpöllö

Kiitäjälinnut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hondurasintimanttikolibri

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimistölähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nisäkkäät
Linnut
Matelijat, sammakkoeläimet ja kalat
  • Maailman luonto: Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat. Porvoo: WSOY, 1998.
  • Varjo Markku, Koli Lauri, Dahlström Harri: Maailman kalojen nimet. Suomen Biologian Seura Vanamo ry., 2004. ISBN 951-9108-13-0.
  • Fishbase.org Fishbase.org. Viitattu 6. elokuuta 2007.