SS-Verfügungstruppe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SS-VT joukkoja tarkastetaan Berliinissä marraskuussa 1938.

SS-Verfügungstruppe (SS-VT tai V-Truppe) (suomennettuna SS-käyttöjoukko) oli natsi-Saksan aikainen puolisotilaallinen järjestö, jonka juuret olivat erilaisissa oikeistolaisissa saksalaisissa maanpuolustusjärjestöissä kuten Freikorps ja kansallissosialistisen puolueen SA. Nämä järjestöt sulautettiin vuonna 1934 SS-Verfügungstruppeksi eli taistelutukijoukoiksi. Tällöin muodostettiin kaksi rykmenttiä: pohjoiseen Saksaan SS-Standarte ”Germania” ja eteläiseen SS-Standarte ”Deutschland”. SS-Verfügungstruppesta tuli SS-joukkojen aseistettu siipi ja osa kansallissosialistista puoluetta (Wehrmachtin asemasta).

Hitler julisti SS-Verfügungstruppen olemassaolon julkisesti 16.3.1935 puheessaan Reichstagissa. SS-VT:n oli riippuvainen Saksan armeijasta aseiden toimittamisessa ja sotilaskoulutuksessa.

Vuonna 1936 Heinrich Himmler valitsi entisen kenraaliluutnantti Paul Hausserin SS-VT:n tarkastajaksi prikaatiführerin arvonimellä. Hausser pyrki muuttamaan SS-VT:n uskottavaksi sotilasjoukoksi, joka sopisi Saksan armeijalle Wehrmachtille. SS-VT harjoitteli Hitlerin henkilökohtaisen eliittiturvamiesjoukon Leibstandarte SS Adolf Hitlerin (LSSAH) rinnalla, joka oli myös muodostettu SS-Stabswachesta ja SS-Sonderkommando Berlinistä. Josef "Sepp" Dietrichin johtama LSSAH toimi yksinomaan Hitlerin henkilökohtaisena suojeluyksikkönä ja kunniavartiona tänä aikana.

Vuonna 1936 SS-VT:n joukkoja osallistui Reininmaan valtaukseen ja 1938 Itävallan miehittämiseen. Tällöin perustettiin myös Itävaltaan SS-rykmentti ”Der Führer”. Vuoden 1938 loppupuolella SS-VT alistettiin Oberkommando der Wehrmachtille ja 10. lokakuuta SS-Brigadeführer Paul Hausserin alaisuuteen.

Vuoteen 1937 mennessä SS jaettiin kolmeen haaraan: Allgemeine-SS (General SS), SS-Verfügungstruppe ja SS-Totenkopfverbände (SS-TV), jotka hallinnoivat natsi-Saksan keskitysleirejä. 17. elokuuta 1938 Adolf Hitler määräsi, että kaikki SS-joukot on asetettava armeijan käyttöön sodan aikana.

Toisen maailmansodan aikana Saksan joukkojen uudelleenorganisoinnin yhteydessä SS-VT:stä tuli osa Waffen-SS:ää.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.