SS-divisioona Das Reich

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SS-divisioona Das Reich
Divisioonan tunnusriimu Wolfsangel eli susikoukku
Divisioonan tunnusriimu Wolfsangel eli susikoukku
Toiminnassa 1939–1945
Valtio  Saksa
Puolustushaarat Waffen-SS
Aselajit Panssarijoukot
Komentajat
Tunnettuja komentajia Paul Hausser
(1939–1941)
Das Reichin raskaita Tiger -panssarivaunuja Kurskin taistelussa.
Oberstgruppenführer Paul Hausser, joka komensi divisioonaa vuosina 1939–1941.

SS-divisioona Das Reich oli Waffen-SS:n 2. panssaridivisioona ja sotilasorganisaation tunnetuimpia joukko-osastoja. Se perustettiin vuonna 1939, ja toisen maailmansodan aikana se osoittautui tehokkaaksi ja taistelukykyiseksi divisioonaksi. Sodan lopulla 1945 suurin osa sen miehistöstä antautui yhdysvaltalaisille.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 1939 Adolf Hitler määräsi, että SS-Verfügungstruppeen kuuluneista rykmenteistä muodostetaan yksi yhtymä, SS-Verfügungs-divisioona. Siihen kuuluivat jalkaväkirykmentit Deutschland, Germania ja Der Führer sekä tykistörykmentti ja viesti-, pioneeri-, tiedustelu-, panssarintorjunta- ja ilmatorjuntakonekivääripataljoonat. Samalla hän antoi määräyksen kahden uuden yhtymän muodostamisesta eli Totenkopf- ja Polizei-divisioonat.

Ranskan taisteluiden päätyttyä SS-Verfügungs-divisioona oli hetken valvomassa Ranskan länsirannikkoa lähellä Pyreneitä ennen kuin se siirrettiin Alankomaihin heinäkuun alussa valvomaan maan asevoimien aseista riisuntaa. Alankomaissa divisioonan tykistörykmentti vastaanotti uusia patteristoja ja uutta kalustoa, mutta saman aikaisesti yhtymästä siirrettiin upseereita ja yksiköitä perustettavaan SS-divisioona Wikingiin.

Vuoden 1940 lopulla divisioona palasi Etelä-Ranskaan Visouliin. Reichsführer-esikunta muutti yhtymän nimen joulukuussa SS-Deutschland-divisioonaksi ja vain kuukautta myöhemmin nimi muutettiin SS-Reich motorisoiduksi divisioonaksi. Saman aikaisesti yhtymä vastaanotti uusia joukkoja, moottoripyöräpataljoonan sekä divisioonan taktiset tunnukset.

Das Reichin merkittävimmät taistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Divisioonan komentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Divisioonankomentajina olivat[1]

Sotarikokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SS-divisioona Das Reich syyllistyi sodan aikana sotarikoksiin murhaamalla siviilejä ja sotavankeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]