Germania

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee maantieteellistä aluetta. Muista merkityksistä katso Germania (täsmennyssivu).
Rooman alueet punaisella, Magna Germania vihreällä.

Germania oli roomalaisten käyttämä latinankielinen nimitys alueelle, joka ulottui Tonavalta Pohjanmereen ja Itämereen.[1] Lännessä raja oli Reinin länsipuolella, idässä rajaa ei ollut tarkasti määritelty. Sen asukkaita olivat germaanit. Germaniasta itään asui sarmaatteja ja muita paimentolaiskansoja.lähde? Suurin osa Germanian väestöstä asui hajallaan sijaitsevissa kylissä. Maasto oli metsäistä ja soista.[2]

Roomalaisten valloittama osa jakautui kahteen provinssiin: Germania Inferioriin ja Germania Superioriin. Roomalaiset kutsuivat Reinin itäpuolista osaa Suureksi Germaniaksi (lat. Magna Germania). Roomalaiset yrittivät ajanlaskun alun tienoilla valloittaa Suurta Germaniaa keisari Augustuksen aikana. Germaanit kuitenkin väijyttivät keruskipäällikkö Arminiuksen johdolla kolme roomalaista legioonaa Teutoburgin taistelussa vuonna 9 jaa. tuhoten ne miltei kokonaan. Tämän jälkeen Augustus hylkäsi aikeensa liittää Suuri Germania Rooman provinssiksi. Hän myös kehotti seuraajiaan tekemään samoin.[3]

Saksan nimi viittaa nykyisin Germaniaan useilla kielillä, muun muassa italiaksi Germania ja englanniksi Germany. Kansallisromanttisessa kuvastossa Germania voi tarkoittaa myös Saksaa naiseksi olennoituna. Germaniasta ovat saaneet nimensä myös germaaniset kielet.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Germania YSA. Arkistoitu 26.9.2015. Viitattu 2.3.2021.
  2. Goldsworthy, Adrian: Rooman puolesta. Sotilaat, jotka loivat Rooman valtakunnan, s. 301. Ajatus Kirjat, 2006. ISBN 951-20-6951-2.
  3. Liberati, Anna Maria & Fabio Bourbon: ”Valtakunnan kulmakivet, Gallia ja Germania”, Historialliset kulttuurit, Rooma, s. 214. Suomentanut Tuija Vertainen. Weilin+Göös, 2004. ISBN 978-951-0-32991-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]