Oberkommando der Wehrmacht

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oberkommando der Wehrmachtin lippu vuosina 1941 - 1945.

Oberkommando der Wehrmacht eli OKW (”Wehrmachtin pääesikunta”) oli Saksan asevoimien ylin johto toisen maailmansodan aikana. Se muodostettiin vuonna 1938 korvaamaan Reichswehrministerium ja hajotettiin vuonna 1946 yhdessä Wehrmachtin kanssa. OKW johti maavoimia (saks. Heer), ilmavoimia (saks. Luftwaffe) sekä laivastoa (saks. Kriegsmarine), sekä koordinoi niiden yhteistoimintaa ja toimi yleisenä sotilasasioiden toimistona.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 1938 Oberkommando der Wehrmacht muodostui seuraavista osastoista:

  • Wehrmachtführungsamt (WFA), joka hoiti operatiiviset käskyt
    • Abteilung Landesverteidigungsführungsamt (WFA/L) joka oli Wehrmachtführungsamtin aliosasto jonka kautta operatiivisten suunnitelmien yksityiskohdat kulkivat ja josta tiedot kulkivat ilmavoimien, maavoimien ja laivaston sodanjohtoon.
  • Amt Ausland/Abwehr joka hoiti ulkomaantiedustelun
  • Wirtshafts und Rüstungsamt joka valvoi ja hoiti huoltoa
  • Amtsgruppe Allgemeine Wehrmachtangelegenheiten joka vastasi sekalaisista asioista

WFA korvasi aikaisemman Wehrmachtsamt (Sotaministeriö), joka oli ollut toiminnassa vuosien 1935 ja 1938 välillä. Wilhelm Keitel oli johtanut Wehrmachtsamtia ja Adolf Hitler ylensikin hänet OKW:n johtoon tittelillä Chef OKW, eli OKW:n johtaja. Keitel nimitti WFA:n johtajaksi Max von Viebahnin, joka kuitenkin poistettiin asemastaan kahden kuukauden kuluttua. Myöhemmin Alfred Jodl, WFA/L:n johtaja, ylennettiin WFA:n johtajaksi ja hänen tilalleen nousi Walther Warlimont.

Elokuussa 1940 WFA:n nimi muutettiin Wehrmachführungsstabiksi (Wfst). Joulukuussa 1941 suoritettiin lisää muutoksia ja Abteilung Landesverteidiführungsamnt (WFA/L) liitettiin pysyvästi osaksi Wfst:tä. Muutokset olivat kuitenkin pääasiassa kosmeettisia, sillä henkilökunta pysyi enimmäkseen samana ja entisissä tehtävissään.

Edellä kuvailtu mekanismi ohjasi Saksan asevoimia sodan aikana. OKW:stä oli aina läsnä päivittäisissä tilannekatsauksissa (Lagevortrag) Jodl, Keitel sekä Wehrmachtin adjutanttina toiminut upseeri. Näissä kokouksissa WFA/L:n valmistamat tilanneraportit esiteltiin Hitlerille ja keskustelun jälkeen Hitler antoi seuraavat toimintakäskyt. Jodl toimitti Hitlerin käskyt minuuttien sisällä WFA/L:lle, joka muodosti niistä uudet komennot ja toimitti ne oikeille viranomaisille.

Nürnbergin oikeudenkäynnissä OKW:ta syytettiin rikollisjärjestöksi, mutta syytteet hylättiin. Keitel ja Jodl kuitenkin tuomittiin kuolemaan hirttämällä.