Robert Shaw

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Robert Shaw
Robert Shaw - Radio TV Mirror, July 1957.jpg
Syntymäaika 9. elokuuta 1927
Syntymäpaikka Flag of the United Kingdom.svg Westhoughton, Lancashire, Yhdistynyt kuningaskunta
Aktiivisena 1951–1978
Kuolinaika 28. elokuuta 1978 (51 vuotta)
Kuolinpaikka Flag of Ireland.svg Tourmakeady, Mayon kreivikunta, Irlanti
Merkittävät roolit Tappajahai,
Puhallus,
Salainen agentti 007 Istanbulissa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Ehdokkuudet

Oscar,
Golden Globe

Robert Shaw (9. elokuuta 1927 Westhoughton, Lancashire, Yhdistynyt kuningaskunta28. elokuuta 1978 Tourmakeady, Mayon kreivikunta, Irlanti) oli brittiläinen näyttelijä ja kirjailija.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Shaw syntyi Westhoughtonissa, Lancashiressa. Hänen äitinsä oli entinen sairaanhoitaja ja isä lääkäri. Shawilla oli myös kolme siskoa ja yksi veli. Perhe muutti Stromnessiin, Orkneyyn Shaw'n ollessa 7-vuotias. Isä kärsi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja alkoholismista, ja kun tuleva näyttelijä oli 12 vuoden ikäinen, hänen isänsä kuoli oman kätensä kautta. Shaw muutti sitten perheineen Cornwalliin, missä alkoi käydä yksityiskoulua. Shaw opiskeli myöhemmin näyttelemistä Lontoon Royal Academy of Dramatic Artsissa.

Näyttelijän ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisenä Shaw'n tunnettuna roolina voidaan pitää agentti Donovan Grantia toisessa James Bond -elokuvassa Salainen agentti 007 Istanbulissa (1963). Vuonna 1966 hän esitti Henrik VIII:n roolin elokuvassa Kunnian mies, mikä toi hänelle parhaan miessivuosan Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuudet. Hän esiintyi lisäksi muun muassa elokuvissa Taistelu Ardenneilla (1965), Kenraali Custer – Lännen suuri taistelija (1967), Taistelu Englannista (1969) ja Nuori seikkailija (1972).

Vuonna 1973 Shaw teki yhden uransa parhaista rooleista useita Oscareita voittaneessa elokuvassa Puhallus. Hän esitti suuren huiputuksen kohteeksi joutuvaa mafiapomoa, vastanäyttelijöinään Paul Newman ja Robert Redford. Seuraavana vuonna hän tähditti Walter Matthaun kanssa trilleriä Pelham 1-2-3 kaapattu (1974).

Shaw nähtiin yhdessä kaikkien aikojen menetyneimmässä kauhuelokuvassa, Steven Spielbergin vuoden 1975 klassikossa Tappajahai, jossa hän näytteli kalastaja Sam Quintia; kyseinen rooli on Shaw'n kenties tunnetuin. Hän toimi yhtenä vuoden 1976 Oscar-gaalan isännistä. Vuonna 1977 hän esiintyi elokuvassa Syvyyden saalistajat, joka Tappajahain tapaan perustui Peter Benchleyn kirjaan. Seuraavana vuonna ilmestynyt Navaronen tykit -filmin jatko-osa Navaronen haukat jäi hänen toiseksi viimeiseksi elokuvakseen.

Kirjailijan ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Shaw'n maine perustuu pääasiassa elokuvarooleihin, hän oli myös romaani- ja näytelmäkirjailija. Hänen teoksistaan on suomennettu ainakin Piilopaikka vuodelta 1960. Shaw osallistui myös Tappajahain käsikirjoitukseen; monologi, jossa Quint kertoo kokemuksistaan USS Indianapoliksella, on osittain hänen käsialaansa.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert Shaw'n muistokivi hänen kuolinpaikkansa lähettyvillä

Shaw'n elämä päättyi 51-vuotiaana sydänkohtaukseen vuonna 1978, jolloin hän oli juuri saanut elokuvan Atlantin pikajuna kuvaukset valmiiksi.

Elokuussa 2008 hänen kuolinpaikkansa lähettyville perustettiin muistokivi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]