Walter Matthau

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Walter Matthau vuonna 1963.
Walter Matthau ja Audrey Hepburn

Walter John Matthau (1. lokakuuta 1920 New York Yhdysvallat1. heinäkuuta 2000 Santa Monica) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, joka sai Oscar-palkinnon elokuvasta The Fortune Cookie. Hänen tunnetuin roolinsa oli ”Oscar Madison” elokuvassa The Odd Couple (Parittomat kaverukset). Muita elokuvia muun muassa Ville Vallaton ja Earthquake. Ystävänsä Jack Lemmonin kanssa hän teki useita elokuvia kuten Etusivu uusiks', Äksyt vanhat herrat ja Äksymmät vanhat herrat.

Matthau syntyi New Yorkin Manhattanilla venäjänjuutalaisten siirtolaisten lapsena.

Matthau tunnettiin ohjaajien parissa järkähtämättömän ammattitaitoisena: kunhan käsikirjoitus oli kunnollinen, sai ohjaaja rauhassa vaikka torkkua. Matthau kehitteli tilanteita virtuoosimaisesti improvisoiden, eikä hänen ottojaan tarvinnut yleensä uusia. Vain hänen pitkäaikaisen ystävänsä Jack Lemmonin mukana olo samassa filmissä vaati kriitikoiden mukaan tarkkaavaisuutta: Markku Tuulen ja Antti Alasen mielestä Lemmonin hysteerisyys saattoi ajoittain olla niin päälle tunkevaa, että Matthaunkin normaalisti järkkymätön käynti saattoi horjahdella.

Matthau sai 1970-luvulla sydänkohtauksen ja tämän seurauksena lopetti ketjutupakoinnin ja alkoi kävellä viisi mailia päivässä. Hän kuoli sydänkohtaukseen sairaalassa Santa Monicassa 79-vuotiaana 1. heinäkuuta 2000.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Walter Matthau.