Kitara kainalossa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kitara kainalossa
King Creole
Ohjaaja Michael Curtiz
Käsikirjoittaja Romaani: Harold Robbins,
Herbert Baker,
Michael V. Gazzo
Tuottaja Hal B. Wallis,
Paul Nathan
Säveltäjä Walter Scharf
Kuvaaja Russell Harlan
Leikkaaja Warren Low
Tuotantosuunnittelija Hal Pereira
Pukusuunnittelija Edith Head
Pääosat Elvis Presley
Carolyn Jones
Walter Matthau
Dolores Hart
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1958
Kesto 116 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kitara kainalossa (engl. King Creole) on Michael Curtizin elokuva vuodelta 1958. Sen miespääosassa on Elvis Presley.

Työryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan unkarilaissyntyinen ohjaaja Michael Curtiz oli ohjannut muun muassa Casablancan vuonna 1940.

Käsikirjoituksesta vastasivat Herbert Baker (Loving You, Don't Give Up the Ship) ja Michael V. Gazzo (The Godfather). Käsikirjoitus pohjautui Harold Robbinsin romaaniin A Stone for Danny Fisher.

Kuvaajana toimi kuusi Oscar-ehdokkuutta saanut Russell Harlan (Rio Bravo, Hatari), tuottajina yhteistyökumppanit Hal B. Wallis ja Paul Nathan. Lavastajina toimivat yhteensä 29 Oscar-ehdokkuutta saavuttaneet Sam Comer ja Frank R. McKelvy.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan pääosaan palkattiin tiettävästi noin 150 000–200 000 dollaria roolisuorituksestaan ansainnut Elvis Presley, Walter Matthau, Dolores Hart ja Carolyn Jones.

 Elvis Presley  Danny Fisher  
 Carolyn Jones  Ronnie  
 Walter Matthau  Maxie Fields  
 Dolores Hart  Nellie  

Työvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanissa A Stone for Danny Fisher Elviksen roolihahmon Danny Fisherin ammatti oli nyrkkeilijä. Tämä ei kuitenkaan ollut tuottajien mielestä yhtä rahakas idea kuin tehdä Presleystä jälleen laulaja. Presley kyllä näytteli nyrkkeilijää, mutta vasta vuonna 1962 valmistuneessa elokuvassaan Kid Galahad, joka perustui löyhästi King Creolen ohjanneen Curtizin 1930-luvun Kid Galahad -filmaukseen.

Elokuvaa oli suunniteltu filmattavaksi jo vuosia aikaisemmin, ja Presleyn rooliin oli tuolloin ollut ehdolla, James Dean. A Stone for Danny Fisher oli vielä tuolloin projektin nimenä. Nimi muuttui sittemmin Elvis-filmauksessa Dannyksi – josta Presley levytti nimikappaleenkin, joka julkaistiin vasta tähden kuoleman (1977) jälkeen – jonka kautta Sing, You Sinners -muotoon ja lopulta King Creole -muotoon, suomeksi Kitara kainalossa.

Elokuvan kuvaukset aloitettiin 20. tammikuuta 1958 ja päätettiin samana vuonna 10. maaliskuuta. Presley sai lykkäystä kuvausten viimeistelyä varten 60 päivää armeijan alkamisesta, jonka hän suoritti osittain Yhdysvalloissa ja suurimmaksi osin Länsi-Saksassa.

Ohjaajan mielipiteet Elvis Presleystä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elvis Presleyn maine oli vielä tuolloin 1950-luvulla aikuisten keskuudessa erittäin ristiriitainen. Hänen TV-esiintymisensä olivat vuoden katsotuimpia, ja keräsivät ruutujen ääreen lähes koko Yhdysvaltain nuorison. Presleyn lanneliikehdintä ja luoma rock & roll -musiikki saivat vanhemmat ihmiset näkemään punaista, kuten myös King Creolen ohjaajan, Michael Curtizin. Curtiz kertoi kuitenkin myöhemmin, että työskentely Presleyn kanssa oli miellyttävää, ja että tämä osoittautui hyvin kohteliaaksi ja empaattiseksi nuoreksi mieheksi.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnuskappaleen "King Creole" lisäksi elokuvasta on peräisin mm. listaykkönen "Hard Headed Woman".