RedOne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
RedOne
RedOne vuonna 2016.
RedOne vuonna 2016.
Henkilötiedot
Syntynyt9. huhtikuuta 1972 (ikä 50)
Tétouan, Marokko
Ammatti lauluntekijä
musiikkituottaja
äänitetuottaja
Muusikko
Taiteilijanimi Nadir Khayat
Aktiivisena 1991–
Tyylilajit pop, eurodance, house
Soittimet kosketinsoitin, kitara ja rumpusettiView and modify data on Wikidata
Levy-yhtiöt 2101 Records
Cash Money Records
Interscope Records
Universal Republic
Island Records
Aiheesta muualla
www.redoneworld.com

Nadir Khayat (arab. نادر الخياط‎; s. 9. huhtikuuta 1972), joka tunnetaan nimellä RedOne, on marokkolais-ruotsalainen kansainvälinen hittien tuottaja, muusikko, laulujentekijä, äänitetuottaja sekä liikemies, joka asuu Yhdysvalloissa.[1][2]

Tuottajana ja lauluntekijänä RedOne on työskennellyt monien artistien, kuten Lady Gagan, Nicki Minajin, Jennifer Lopezin, Pitbullin, Enrique Iglesiasin, Mariah Careyn, RBD:n, Paulina Rubion, Mylène Farmerin, Innan, Alexandra Burken, Ayumi Hamasakin, Austin Mahonen ja ruotsalaislaulaja Maher Zainin kanssa. Hän on sekä sanoittanut että tuottanut useita Billboard-listalla ja kansainvälisesti menestyneitä hittikappaleita.[3] RedOne on perustanut yhteistyössä Universal Music Groupin kanssa oman levy-yhtiön nimeltä 2101 Records.[4] Hänellä on ollut kuusi Grammy-ehdokkuutta, joista kahdesta hän sai palkinnonkin. Vuonna 2009 RedOne oli tuottajana Billboard Hot 100 -singlelistan kärjessä ja lauluntekijänä puolestaan listan kolmannella sijalla.[5] Hän tuottaa musiikkia pop-, dance-, eurodance- ja house-musiikkigenreille.

Hänen tuotantoalbumillansa on monia Billboardin ja kansainvälisiä hittejä, joita hän tuotti ja kirjoitti yhdessä muiden tuottajien kanssa. RedOne on perustanut oman levy-yhtiön nimeltä RedOne Records. Hän oli kymmenkertainen Grammy-ehdokas, mutta voitti niistä kolme. Hän sai myös vuoden tuottaja Grammy-palkinnon, joka on ruotsalainen Grammy Awards -palkinto. Vuonna 2009 hän oli Billboard Hot 100: n ykköstuottaja, sijalla kolme lauluntekijänä ja vuoden BMI-lauluntekijänä. Pääasiassa hän tuottaa pop-, rock-, dance-, eurodance- ja house-tyylilajien musiikkia.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khayat syntyi 10. huhtikuuta 1972 Tetouanissa, Marokossa musikaaliseen perheeseen. Hän kertoi eräässä haastattelussa olevansa perheensä yhdeksästä jäsenestä nuorin. Hän opiskeli 18-vuotiaana, ennen kuin hän muutti pois Marokosta Ruotsiin, 19-vuotiaana luomaan uraansa muusikkona. Hän lauloi ja soitti paikallisissa ruotsalaisissa yhtyeissä vuosina 1991-1995. Hänen kerrotaan muuttaneen Ruotsiin suuren musiikillisen inspiraationsa myötä: muun muassa maailmalla hurjaa suosita saaneet ja menestyneet ruotsalaiset bändit kuten Abba, Europe ja Roxette olivat esimerkkejä hänen musiikillisista esikuvistaan. Hänelle myönnettiin Ruotsissa asuneena myöhemmin Ruotsin kansalaisuus. Oman bändin perustamisensa jälkeen hän päätti muuttaa Hollywoodiin pitkän ponnistelunsa jälkeen muusikkona Ruotsissa, josta hänestä tuli hiljalleen hip-hop-ja pop hittien tuottaja.

Vuosien ponnistelujen jälkeen RedOne sai vihdoin tunnustuksen vuonna 2005. Hän tuotti Darinin ensimmäisen singlen 'Step Up'-nimisen kappaleen, joka saavutti Ruotsin ranking-listan kärjen. RedOne sai myöhemmin Bilal Hajjin usein tekemänsä yhteistyön ansiosta Grammy-palkinnon vuoden skandinaavisesta laulusta. Hän jatkoi tuottamista kanadalaisen laulaja Carl Henryn kanssa. Kappaleista Wish ja Little Mama ansiosta hän sai Juno-palkinnon. Hän työskenteli lisäksi pop-laulaja Britney Spearsin ja säveltäjän Michelle Bellin kanssa vuonna 2005. Hän tuotti kappaleen nimeltä "Money, Love and Happiness."

Vuonna 2006 RedOne tuotti Bamboo-nimisen kappaleen, joka nimettiin FIFA World Cup 2006 tunnuskappaleeksi. Osana virallista World Cup-ohjelman brändiä, promootiokappale ansaitsi hänelle tunnustusta. Kansainvälinen jalkapalloliitto (FIFA) päätti tehdä hänestä johtavan tuottajan ja säveltäjän virallisille vuoden 2006 jalkapallon MM-kisoille, jotka järjestettiin Saksassa.

Hän tuotti mashup-remixin Shakiran ja Wyclef Jeanin laulusta "Hips Do not Lie". Laulu oli rikkonut 1,2 miljardin kuuntelukertaa. Bamboo-kappale oli auttanut suosimaan RedOnea merkittävänä tuottajana maailmanmarkkinoilla. RedOne oli itse väittänyt, ettei sillä ollut mitään vaikutusta, mistä hän totesi: "Se oli hyvä asia minulle henkilökohtaiseksi saavutukseksi, mutta toimimalla tai houkuttelemalla brändejä saadakseni enemmän työtä ei sillä ollut suurta vaikutusta etenkään Yhdysvalloissa. Se avasi muutamia ovia, jotka sulkeutuivat nopeasti heti sen jälkeen.

Bamboon menestyksen jälkeen RedOne päätti siirtyä New Jerseyyn Yhdysvaltoihimän aloittaakseen uraansa. Hän totesi sanoen, että "se on nyt tai ei koskaan". Aluksi hänen yrityksensä epäonnistuu. Hän taisteli saadakseen edes yhden sopimuksen tuotantoon, menettäen kuitenkin kaikki rahansa. Vastoinkäymisistään huolimatta sekä paluustaan Ruotsiin hänen ponnistelunsa herättivät Epic Recordsin toimitusjohtaja Charlie Marchen huomion. Nämä tapahtumat johtivat RedOnen osallistumaan Jennifer Lopezin remixin tekoon ja muutamiin Menudon demoihin; jotka johtivat RedOnen osallistumaan Kat DeLunan ensimmäisen albumin tuotantoon nimeltä 9 Lives. RedOne esitteli Kat DeLunalle tekemäänsä tuotantoa Marchelle, mikä teki häneen suuren vaikutuksen ja pyysi häntä tuottamaan DeLunan albumin kokonaan.

2007 RedOne oli kosketuksessa Lady Gaga Management Companyyn. Yhdessä he kirjoittivat kappaleen nimeltä Boys, Boys, Boys. He tuottivat lisäksi suositut hitit, kuten Poker Face ja Just Dance. RedOne jatkoi yhteistyötä Lady Gagan, Mylene Farmerin, Black Porcelainin, New Kids On The Blockin, Mikan, Akonin, Zander Bleckin, Bradyn, Enrique Iglesiasin, Lionel Richien, Cheetah Girlsin, Tami Chynnin, Flipsyden, Paulina Rubion ja RBD:n kanssa. Vuoden 2010 alussa RedOne työsti uutta versiota Michael Jacksonin kappaleesta 'We Are The World'. Kappale on 'We Are the World-remix versio' alkuperäisestä versiosta, jossa kuullaan lukuisten kuuluisuuksien laulavan, muun muassa Justin Bieber, Céline Dion, Miley Cyrus, Adam Levine ja lukuisia muita laulajia. Muun muassa tällä kappaleella katettiin varat Haitin 2010 tammikuussa tapahtuneeseen traagisen maanjäristyksen turvaamiseen.

Marraskuussa 2011 hän tuotti Ranskassa NRJ-radion kuuluisan Top Schedule Jingle, joka laulettiin jokaisen tunnin alussa. Vuonna 2014 hänet valittiin Jeune Afrique -lehden Top 50 kaikkein aikojen vaikutusvaltaisimpien afrikkalaisten joukkoon".

Vuonna 2015 RedOne julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa nimeltä RedOne Presents. Hän suunnitteli ottavansa mukaan Lady Gagan, Enrique Iglesiasin, Priyanka Chopran, Stevie Wonderin ja Lionel Richien. Samana vuonna hän aloitti tuottamaan kappaleen Live Forever The Band Perrylle. RedOne vahvisti myöhemmin vuonna 2015 kokouksessa olevansa Lady Gagan kappaleiden tuottaja hänen viidennessä albumissa. Hän lopulta päätyi tuottamaan kuitenkin vain yhden kappaleen Lady Gagan Joanne-levylle.

Vuonna 2014 Redone julkaisi hitin Don't You Need Somebody yhteistyössä Enrique Iglesiasin, R. Cityn, Serayahin ja Shaggyn kanssa.

Lokakuun lopulla 2017 hän julkaisi singlen 'Boom Boom', jossa esiintyivät Daddy Yankee, French Montana ja Dinah Jane. Kappale oli ylittänyt 25 miljoonaa katselukertaa 24 tunnissa.

Tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2018 - Matt Terry Original

2018 - Álvaro Soler La Cintura

2018 - Jordan Smith - Please, Love Her Better

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:RedOne
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.