Ayumi Hamasaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ayumi Hamasaki
浜崎あゆみ
Ayumi Hamasaki maaliskuussa 2007.
Ayumi Hamasaki maaliskuussa 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt2. lokakuuta 1978 (ikä 45)
Fukuoka, Japani
Muusikko
Taiteilijanimi Ayu, CREA
Laulukielet Japani
Aktiivisena 1998–
Tyylilajit J-pop
Levy-yhtiöt Avex Trax
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
avex.jp/ayu

Ayumi Hamasaki (jap. 浜崎あゆみ, Hamasaki Ayumi, s. 2. lokakuuta 1978 Fukuoka, Japani) on japanilainen j-pop-artisti, sanoittaja, malli ja näyttelijä.

Japanissa hänet tunnetaan myös lempinimellä Ayu, ja hän on säveltänyt musiikkia taiteilijanimellä CREA[1]. Hänestä käytetään myös nimitystä "popmusiikin keisarinna" ("Empress of Pop") johtuen hänen laajasta suosiostaan ja vaikutusvallastaan Japanissa ja koko Aasiassa.

Hamasaki on Japanin ja samalla koko Aasian myydyin sooloartisti. Naisartistina hänellä on hallussaan monia ennätyksiä, muun muassa eniten nro 1 -singlejä ja eniten peräkkäisiä nro 1 sijoja sooloartistilta, ja eniten miljoona kappaletta myyneitä levytyksiä. Hamasaki on ensimmäinen naisartisti, jolla on 8 peräkkäistä listaykköstä debyytistään asti, ja ensimmäinen artisti kokonaisuudessaan joka on onnistunut saamaan kolmenatoista peräkkäisenä vuonna nro. 1 sijan albumilistoilla.

Hänet tunnetaan myös vaikuttavana ja räikeänä live-esiintyjänä, ja muoti-ikonina, jonka tyylillä on ollut laaja vaikutus aasialaiseen pukeutumiseen.

Varhaisvuodet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamasaki varttui äitinsä ja isoäitinsä kasvattamana.[2] Hän hädin tuskin muistaa isäänsä, sillä tämä lähti kotoa, kun Ayumi oli vielä nuori, eikä hän ole kuullut tästä sen jälkeen.[1] Hamasaki aloitti uransa mallina seitsemänvuotiaana, osittain ansaitakseen rahaa perheen elättämiseksi. Uransa edistämiseksi hän muutti Tokioon 14-vuotiaana. Hän näytteli pienen budjetin elokuvissa ja televisiosarjoissa mutta kyllästyi näyttelemiseen.

Hamasaki sai potkut mallitoimistostaan ja lopetti koulunkäynnin 10. luokalla. Hän vietti aikaansa shoppailemalla ja käymällä Velfarre-yökerhossa. Hamasaki tapasi tulevan tuottajansa Max Matsuuran karaoke-ravintolassa. Matsuura sai pitkään taivutella Hamasakia osallistumaan edes laulutunneille, joihin hän lopulta suostui, koska "hänellä ei ollut parempaakaan tekemistä". Hamasaki ei kuitenkaan jaksanut juurikaan käydä laulutunneilla, sillä ne vaikuttivat hänestä koulunkäynniltä.[2] Matsuura sai suostuteltua 17-vuotiaan Hamasakin lähtemään laulutunneille New Yorkiin. Kommunikaatio heidän välillään perustui kirjeenvaihtoon, minkä perusteella Matsuura ehdotti Hamasakille sanoitusten kirjoittamista.[1]

Ura laulajana

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamasakin ensimmäinen virallinen julkaisu nykyiselle levy-yhtiölle Avex Traxille oli single poker face vuonna 1998. Single nousi parhaimmillaan Oriconin listan sijalle 20. Hamasakin suosio kuitenkin kasvoi, ja hänen kolmas singlensä Trust nousi jo yhdeksänneksi. Hän julkaisi vielä kaksi singleä ennen vuonna 1999 julkaistua A Song for XX -debyyttialbumiaan. Albumi toi Hamasakille hänen ensimmäisen sijoituksensa albumilistakärjessä. Ensimmäinen single Hamasakin toiselta levyltä oli Whatever ja singlelistan ykkössija tuli niin ikään samana vuonna singlen Love ~Destiny~ myötä, mutta ensimmäinen platinaa myynyt single Hamasakilta oli Boys & Girls.

Vuonna 2000 julkaistiin kolme samantyylistä singleä, vogue, Far away ja SEASONS, ja Hamasakin kolmas studioalbumi, Duty. Albumin kanssa samaan aikaan julkaistiin single SURREAL ja DVD ayumi hamasaki concert tour 2000 A. Kaikki kolme julkaisua nousivat kukin oman listansa ensimmäisiksi, joten Hamasakista tuli ensimmäinen artisti Japanissa, joka hallitsi samalla viikolla kaikkien kolmen listan kärkisijoja. Albumilta Duty julkaistiin vielä viides single AUDIENCE, mikä jatkoi Surrealin viitoittamaa hieman rockimpaa suuntausta.

Hamasakin ensimmäinen kokoelma-albumi, A BEST, julkaistiin vuonna 2001 tarkoituksellisesti samaan aikaan Hikaru Utadan Distance-albumin kanssa. Distance nousi albumilistan kärkeen julkaisuviikolla, A BEST seuraavalla viikolla. Albumeista tuli vuoden 2001 myydyimpiä albumeita yli neljän miljoonan kappaleen myynneillään. Myöhemmin samana vuonna julkaistiin myös Hamasakin yhdeksäs remix-albumi SUPER EUROBEAT presents ayu-ro mix 2, joka oli Japanin historian toinen albumilistan ykkössijalle noussut remix-albumi.

Vuoden 2002 ensimmäisenä päivänä julkaistiin Hamasakin neljäs studioalbumi I am... ja saman vuoden lopussa viides albumi Rainbow, joka ei kuitenkaan myynyt enää yhtä paljon kuin edelliset albumit. Vuonna 2003 julkaistu toinen kokoelma-albumi A BALLADS on myynyt myös Hamasakin muihin julkaisuihin nähden vähän. Kyseinen albumi sisältää A BEST -kokoelmaan verrattuna vain kaksi uutta kappaletta. Samana vuonna julkaistiin myös Hamasakin kuudes studioalbumi, Memorial address, jota on myös sanottu EP:ksi, sillä se sisältää vain kahdeksan kappaletta. Sen lisäksi, että albumin seitsemästä varsinaisesta kappaleesta on tehty musiikkivideot (kahdeksas, albumin nimiraita, on merkitty bonuskappaleeksi), se oli myös ensimmäinen Hamasakin julkaisu, joka julkaistiin kahtena versiona.

Vuonna 2004 julkaistiin Hamasakin seitsemäs albumi My Story ja seuraavana vuonna kyseisen albumin orkesterisovituksia sisältävä kahdeksas albumi, MY STORY Classical. Hamasakilla oli syksystä 2002[3] kevääseen 2004 oma talk show, Ayu ready?, joka kuitenkin lopetettiin Hamasakin kiireisen aikataulun takia.[4] Vuonna 2006 julkaistiin albumit (miss)understood ja Secret. Samana vuonna Hamasakin 40. singlen (BLUE BIRD) julkaiseminen nosti hänen single-julkaisujensa kokonaismyyntimäärän yli 20 miljoonaan. Samalla hänestä tuli 27:llä Oricon-singlelistan ykkössijallaan eniten single-listan kärkisijoja saavuttanut naisartisti Japanissa.[5]

Vuonna 2007 julkaistiin neljän vuoden tauon jälkeen kaksi kokoelma-albumia ja Hamasakin ensimmäisen digitaalinen single. Hänen yhdestoista albumi, GUILTY, julkaistiin vuoden 2008 alussa ja se on Hamasakin albumeista ensimmäinen, joka ei yltänyt Oricon-albumilistan kärkipaikalle; albumin korkein listasijoitus oli toinen sija. Keväällä 2008 julkaistiin viiden vuoden tauon jälkeen kaksi remix-albumia.

Keväällä 2009 julkaistiin Hamasakin kahdestoista albumi, NEXT LEVEL, ja vuotta myöhemmin kolmastoista studioalbumi, Rock'n'Roll Circus, jota työstettiin suurimmaksi osaksi Isossa-Britanniassa.

FIVE EP-levy, joka julkaistiin 2011, sisälsi kappaleen "Progress", jota käytettiin Tales of Xillia -pelin teemakappaleena.

Hamasakille myönnetyt Japanin kultalevy -palkinnot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taulukon tiedot on kerätty Recording Industry Association of Japanin englanninkielisiltä sivuilta. Hamasaki on voittanut kaikki palkintonsa japanilaisten (engl. domestic, kotimainen) artistien sarjassa.[6]

Vuosi Palkinnot
1999
 • New Artist of the Year
 • Pop Album of the Year (A Song for ΧΧ)
2000
 • Song of the Year (A)
 • Pop Album of the Year (Loveppears)
2001
 • Artist of the Year
 • Song of the Year (SEASONS)
 • Song of the Year (M)
2002
 • Artist of the Year
 • Pop Album of the Year (A BEST)
 • Pop Album of the Year (I am...)
2003
 • Song of the Year (Free & Easy)
 • Song of the Year (A)
 • Song of the Year (Voyage)
 • Rock & Pop Album of the Year (Rainbow)
2004
 • Artist of the Year
 • Rock Album of the Year (A Ballads)
 • Rock Album of the Year (&)
 • Rock Album of the Year (Memorial address)
 • Music Video of the Year (ayumi hamasaki COMPLETE LIVE BOX A)
2005
 • Song of the Year (Moments)
 • Song of the Year (INSPIRE)
 • Music Video of the Year (A museum ~30th single collection live~)
2007
 • The Best 10 Albums ((miss)understood)
 • The Best 10 Albums (Secret)
2008
 • The Best 10 Albums (A BEST 2 -WHITE-)
 • The Best 10 Albums (A BEST 2 -BLACK-)
2009
 • The Best 10 Albums (A COMPLETE ~ALL SINGLES~)
 1. a b c Lisa Takeuchi Cullen: "I have very clear ideas of what I want" (Ayumi Hamasakin Haastattelu) TIME Asia. Arkistoitu 3.4.2002. Viitattu 24.7.2010. (englanniksi)
 2. a b Lisa Takeuchi Cullen: Empress of Pop TIME Asia. Arkistoitu 13.1.2008. Viitattu 17.9.2007. (englanniksi)
 3. ayu ready? Fuji Television Network, Inc. Viitattu 15.10.2007. (japaniksi)[vanhentunut linkki]
 4. ayu ready? Fuji Television Network. Viitattu 16.9.2007. (japaniksi)
 5. "Hamasaki ensimmäinen sooloartisti, joka rikkoo 20 miljoonan myydyn singlen rajan" 27.6.2006. Oricon. Viitattu 25.2.2007. (japaniksi)
 6. The Japan Gold Disc Award Recording Industry Association of Japan (RIAJ). Viitattu 17.11.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]