Rauli Eskolin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rauli ”Rake” Ilari Eskolin on suomalainen tuottaja ja lauluntekijä.[1] Raken tuottamia yhtyeitä ja artisteja ovat muun muassa CMX, Maj Karma, Neljä Ruusua, Anna Abreu, Disco, Hanna Pakarinen, Ilkka Alanko, Herra Ylppö & Ihmiset, Suburban Tribe, Apocalyptica, Day Eleven, Ronya, ja Piru Kange.

Syksyllä 1999 Rake perusti yhdessä Gabi Hakasen ja A. W. Yrjänän kanssa Inkfish-tuotantoyhtiön. 1990-luvun alussa Rake oli mukana perustamassa Provoice Oy:ta, jonka päätoimialana on äänimainonnan ja musiikin tuottaminen. Rake on ollut myös jäsenenä yhtyeissä Ann Bell Fell ja Campaus[1] 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina.

Rake on säveltänyt ja sanoittanut muun muassa hittisinglet "Ivory Tower" (Anna Abreu), "Hard Luck Woman" (Hanna Pakarinen) sekä säveltänyt singlet "Haloo Helsinki!", "Perjantaina", "Jos elämä ois helppoo", "Yksi ilta unohdusta", "Kokeile minua", "Sairastun sinuun", "Maailman toisella puolen" (Leo Hakasen kanssa) ja "Sankaritar" (Tiktak). Raken ja Patric Sarinin yhdessä kirjoittamat singlet "Vinegar" ja "Silent Despair" olivat vuoden 2008 soitetuimpia kappaleita[2]. Vuonna 2009 Anna Abreun "Music Everywhere" oli yksi soitetuimpia kappaleita radioissa. Mariskan kanssa yhdessä tehty tango "Sua kaipaan" voitti Seinäjoen Tangomarkkinoiden sävellyskilpailun vuonna 2010[3]. Vuonna 2011 Rake on kirjoittanut musiikkia Ronyan kanssa tämän vuonna 2012 julkaistulle "The Key Is the Key" -albumille. Albumilta on julkaistu Ronyan ja Raken yhteisbiisit "Annoying" ja "Hyperventilating".

Vuoden 2012 alkupuoliskolla Rake on äänittänyt, tuottanut ja miksannut Neljä Ruusua -yhtyeelle uuden albumin. Samana vuonna Rake tuotti äänitti, miksasi ja tuotti yhdessä Gabi Hakasen kanssa Haloo Helsingin neljännen albumin "Maailma On Tehty Meitä Varten", joka on myynyt platinaa. Rake vastasi myös albumin jousisovituksista sekä oli mukana osasäveltäjänä useassa kappaleessa, muun muassa "Vapaus Käteen Jää" ja "Huuda". Saman vuonna Rake tuotti CMX:n albumin "Seitsentahokas", joka myi kultaa.

Rake äänitti, miksasi ja tuotti 2013 Apocalypticasta tutun Eicca Toppisen ja hänen vaimonsa Kirsi Ylijoen bändin, Cherry & The Vipersin, debyyttialbumin, ja kesäkuusta 2013 alkaen käynnistyivät Happoradion "Elefantti" -albumin sessiot, jotka saatiin päätökseen vuoden vaihteessa. "Elefantti" on myynyt kultaa.

Alkuvuodesta 2014 Rake Eskolin äänitti, tuotti (yhdessä Gabi Hakasen kanssa) sekä miksasi Haloo Helsinki! -yhtyeen viidennen studioalbumin "Kiitos Ei Ole Kirosana". Levyltä on julkaistu ensimmäinen single "Beibi", joka nousi iTunesin, Spotifyn, Latauslistan sekä radiosoittolistan ykköseksi. Rake myös äänitti, miksasi ja tuotti Don Huonojen jo levytettyjen kappaleiden uudet versioinnit We Want More -tosi-TV-ohjelmaan sekä lisäksi kaksi uutta kappaletta.

Nykyisin Rake keskittyy yhteistyöprojektiin laulaja-lauluntekijä Elviira Niemisen kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rauli Illusion Rake Eskolin. InkFish (Web Archive). Viitattu 28.11.2015.
  2. Vuoden albumi. Yle.
  3. mariska: Sua kaipaan. Yle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.