Rauli Eskolin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rauli ”Rake” Ilari Eskolin (s. 1969lähde?) on suomalainen tuottaja ja lauluntekijä.[1] Eskolinin tuottamia yhtyeitä ja artisteja ovat muun muassa CMX, Maj Karma, Neljä Ruusua, Anna Abreu, Disco, Hanna Pakarinen, Ilkka Alanko, Herra Ylppö & Ihmiset, Suburban Tribe, Apocalyptica, Day Eleven, Ronya, ja Piru Kange.

Syksyllä 1999 Eskolin perusti yhdessä Gabi Hakasen ja A. W. Yrjänän kanssa Inkfish-tuotantoyhtiön. 1990-luvun alussa hän oli mukana perustamassa Provoice Oy:ta, jonka päätoimialana on äänimainonnan ja musiikin tuottaminen. Hän on ollut myös jäsenenä yhtyeissä Ann Bell Fell ja Campaus[1] 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina.

Eskolin on säveltänyt ja sanoittanut muun muassa hittisinglet "Ivory Tower" (Anna Abreu), "Hard Luck Woman" (Hanna Pakarinen) sekä säveltänyt singlet "Haloo Helsinki!", "Perjantaina", "Jos elämä ois helppoo", "Yksi ilta unohdusta", "Kokeile minua", "Sairastun sinuun", "Maailman toisella puolen" (Leo Hakasen kanssa) ja "Sankaritar" (Tiktak). Eskolinin ja Patric Sarinin yhdessä kirjoittamat singlet "Vinegar" ja "Silent Despair" olivat vuoden 2008 soitetuimpia kappaleita[2]. Vuonna 2009 Anna Abreun "Music Everywhere" oli yksi soitetuimpia kappaleita radioissa. Mariskan kanssa yhdessä tehty tango "Sua kaipaan" voitti Seinäjoen Tangomarkkinoiden sävellyskilpailun vuonna 2010[3]. Vuonna 2011 Eskolin kirjoitti musiikkia Ronja Stanleyn kanssa tämän vuonna 2012 julkaistulle The Key Is the Key -albumille. Albumilta on julkaistu Ronyan ja Eskolinin yhteisbiisit "Annoying" ja "Hyperventilating".

Vuoden 2012 alkupuoliskolla Eskolin äänitti, tuotti ja miksasi Neljä Ruusua -yhtyeen uuden albumin. Samana vuonna hän tuotti äänitti, miksasi ja tuotti yhdessä Gabi Hakasen kanssa Haloo Helsingin! neljännen albumin Maailma On Tehty Meitä Varten, joka on myynyt platinaa. Eskolin vastasi myös albumin jousisovituksista sekä oli mukana osasäveltäjänä useassa kappaleessa, muun muassa "Vapaus Käteen Jää" ja "Huuda". Saman vuonna hän tuotti CMX:n albumin Seitsentahokas, joka myi kultaa.

Eskolin äänitti, miksasi ja tuotti 2013 Apocalypticasta tutun Eicca Toppisen ja hänen silloisen vaimonsa Kirsi Ylijoen bändin, Cherry & The Vipersin, debyyttialbumin, ja kesäkuusta 2013 alkaen käynnistyivät Happoradion Elefantti -albumin sessiot, jotka saatiin päätökseen vuoden vaihteessa. Elefantti on myynyt kultaa.

Alkuvuodesta 2014 Eskolin äänitti, tuotti (yhdessä Gabi Hakasen kanssa) sekä miksasi Haloo Helsinki! -yhtyeen viidennen studioalbumin Kiitos Ei Ole Kirosana. Levyltä on julkaistu ensimmäinen single "Beibi", joka nousi iTunesin, Spotifyn, Latauslistan sekä radiosoittolistan ykköseksi. Hän myös äänitti, miksasi ja tuotti Don Huonojen jo levytettyjen kappaleiden uudet versioinnit We Want More -tosi-TV-ohjelmaan sekä lisäksi kaksi uutta kappaletta.

Eskolin on tehnyt yhteistyötä myös laulaja-lauluntekijä Elviira Niemisen kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rauli Illusion Rake Eskolin. InkFish (Web Archive 2007). Viitattu 24.10.2021.
  2. Vuoden albumi. Yle.
  3. Mariska: Sua kaipaan. Yle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.