Gabi Hakanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kari ”Gabi” Uolevi Hakanen (s. 3. marraskuuta 1962 Jyväskylän maalaiskunta)[1] on Jyväskylästä kotoisin oleva suomalainen äänittäjä, äänilevytuottaja ja muusikko. Musiikkiura alkoi Imatralla 1970-luvun lopulla. Musiikkialalla hän on toiminut päätoimisesti vuodesta 1981 lähtien. Työpaikkoja ovat olleet mm. Musiikki-Fazer 1983–1990 (City Musiikki, Levy Forum) ja Oy EMI Finland Ab (kotimaisen tuotannon päällikkö / A&R manager) 1992–1999 ja 2004–2009. Hakanen perusti Kauko Röyhkän kanssa vuonna 1990 Herodes-levy-yhtiön, jonka artisteja olivat tuolloin mm. Kauko Röyhkä, Tuomari Nurmio, Sir Elwoodin hiljaiset värit, Wilma, Maritta Kuula ja Ali Alikoski.[2] Herodes myytiin EMI:lle vuonna 1992 Hakasen siirryttyä monikansallisen yhtiön A&R-tuottajaksi.

Hakanen on tuottaja-uransa lisäksi soittanut myös useissa suomalaisissa yhtyeissä. Ensimmäinen oma levyttänyt yhtye Stressi sijoittui jaetulle toiselle sijalle Rockin SM-kisoissa vuonna 1980. Stressi-yhtyeen esikuvina toimi musiikillisesti ja tyylillisesti Devo, Kraftwerk ja Gary Numan. Stressi julkaisi urallaan yhden, bändin nimeä kantaneen albumin vuonna 1981 Musiikki-Fazerin Kräk!-levymerkillä. Yhtyeen muita jäseniä olivat mm. Martti Salminen (Zen Cafe, Kauko Röyhkä Combo), Mauri Sumen (EVE, Leningrad Cowboys, elokuvasäveltäjä) ja Jesu Hämäläinen (Pelle Miljoona ja Yö).[3]

Hakanen muutti Helsinkiin vuonna 1983, jolloin hänet pestattiin Musta Paraati -yhtyeeseen. Muita bändejä tai artisteja, joiden kanssa hän on esiintynyt livenä, ovat mm. Jimi Sumen Project, Musta Paraati, Pin Ups, Jari Loisa (ex Siberia), Kauko Röyhkä Combo, Irwin Goodman ja Tapio Liinoja.

Herodes-levy-yhtiön myynnin ja EMI:n tuotantopestin lopettamisen jälkeen Hakanen on ollut perustamassa kahta kotimaista musiikki- ja tuotantoyhtiötä. Vuonna 1999 perustetussa Inkfish Oy -nimisessä tuotantoyhtiössä ja musiikkistudiossa toimii Hakasen lisäksi Rauli Eskolin, Erno Laitinen ja A.W. Yrjänä (CMX). Inkfish Oy on tuottanut musiikkia lähinnä kotimaan markkinoille. Inkfishin tuottamia artisteja ovat mm. CMX, Neljä Ruusua, Tiktak, Happoradio, Herra Ylppö & Ihmiset, Mokoma, Anna Abreu, Tuomari Nurmio, Sir Elwoodin hiljaiset värit, Haloo Helsinki! ja Piru Kange. Toinen yhtiö, jossa Hakanen on nykyään omistajana, on Ratas Music Group Oy. Ratas Music on uudella tavalla toimiva levy- ja musiikkiyhtiö, jossa myös artisteilla on annettu omistusosuus firmasta. Rataksen muina vetäjinä toimii Epe Helenius (ex Poko) ja Wemppa Koivumäki (ex EMI). Ratas Music Oy:n artisteja ovat mm. Agents & Vesa Haaja, Jorma Kääriäinen, Sir Elwoodin hiljaiset värit, Tuomari Nurmio, Olli Lindholm, Ilkka Alanko, The Blanko, Piru Kange ja CMX.

Huhtikuussa 2012 Hakanen otti vastaan Sony Music Finlandin A&R-tuotantojohtajan tehtävät samalla kun Hakasen yhtiökumppani Wemppa Koivumäki otti vastaan Sony Music Finlandin toimitusjohtajan tehtävät. Ratas Music Group Oy jatkaa toimintaansa omana yksikkönä Hakasen ja Koivumäen alaisuudessa.

Musiikkidokumentteja ja -videoita Hakanen alkoi tehdä vuonna 2009. Valmistuneet dokumentit ovat: Esko Salminen - Minä ja Shakespeare (2009), Ilkka Alanko - Poplaulajan työpäivä (2010), Happoradio - Jälkiä 2001 - 2011 (2011), Topi Sorsakoski - Tummansininen sävel (2011), Neljä Ruusua - Haloo dokumentti (2012), Haloo Helsinki! - Maailma on tehty meitä varten kesäkiertue (2012), Tapani Kansa - Suomiviihteen elävä legenda (2013) ja Irina - Mikä mahtaa olla in? (2014). Musiikkivideoita ovat mm. Haloo Helsinki! -yhtyeen "Huuda!", "Maailma on teht meitä varten", "Carpe Diem", "Vieri vesi vieri", "Maailman toisella puolen" ja "Kuule minua", Ilkka Alanko "Kullanhuuhtoja", Irina "Jälki" ja The Blanko "Feel".

Hakanen on toiminut myös monta vuotta ESEK:n äänitejaoston jäsenenä ja varapuheenjohtajana. ESEK:n toiminta muuttui vuoden 2013 alussa MES:ksi (Musiikinedistämissäätiö), jonka puheenjohtajana Hakanen toimii. Vuoden Tuottaja Emma-palkinnon Hakanen sai yhdessä Rauli "Rake" Eskolinin kanssa vuonna 2003 Tiktakin, CMX:n ja Happoradion tuotannoista, 2013 Haloo Helsinki! -yhtyeen Vuoden Pop-albumista "Maailma on tehty meitä varten", sekä 2015 Haloo Helsinki! -yhtyeen Vuoden albumista ja Vuoden Pop-albumista "Kiitos ei ole kirosana".

Hakanen perusti uuden musiikkiyhtiön Vallila Music House Oy:n.[2]

Hänen poikansa Leo Hakanen soittaa kitaraa Haloo Helsinki! -yhtyeessä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]