Rapsikuoriainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rapsikuoriainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Antropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Alalahko: Erilaisruokaiset Polyphaga
Osalahko: Cucujiformia
Yläheimo: Härömäiset Cucujoidea
Heimo: Kiiltokuoriaiset Nitidulidae
Alaheimo: Meligethinae
Suku: Teriökiillokkaat Meligethes
Laji: aeneus
Kaksiosainen nimi

Meligethes aeneus
(Fabricius, 1775)

Synonyymit

Brassicogethes aeneus

Katso myös

  Rapsikuoriainen Wikispeciesissä
  Rapsikuoriainen Commonsissa

Rapsikuoriainen (Meligethes aeneus) on kiiltokuoriaisten heimoon kuuluva teriökiillokaslaji. Rapsikuoriainen on öljykasvien kuten rypsin ja rapsin pahin tuholainen. Aikuinen rapsikuoriainen on ovaalinmuotoinen, väriltään sinisenmusta ja noin 2,5 mm pitkä kovakuoriainen. Tuntosarvet ovat nuijamaiset. Täysikasvuinen toukka on 4 mm pitkä, valkoisenharmaa, mustapäinen ja tummatäpläinen. Täysikasvuiset toukat pudottautuvat maahan koteloitumaan. Toukkien ravintoa ovat ristikukkaisten kasvien kuten kaalien (Brassica), sinappien (Sinapis) ja öljykasvien nuput. Aikaisessa nuppuvaiheessa tapahtuva syönti vähentää satoa. Aikuiset rapsikuoriaiset syövät kukkien siitepölyä ja kukkien heteitä. Rapsikuoriaiset munivat öljykasvien nuppuihin tavallisesti 1–3 munaa yhteen nuppuun. Rapsikuoriaisen muna on valkoinen ja alle yhden millimetrin mittainen. Öljykasvien kukinnan loputtua rapsikuoriaiset siirtyvät kukka- ja parsakaalin kukintoihin, joihin ne syövät koloja. Keltaiset kukat ja keltaiset pinnat vetävät kuoriaisia puoleensa.

Kesällä päivälämpötilan ylittäessä 12–15 ˚C ensimmäiset rapsikuoriaiset siirtyvät kukkiviin kasvustoihin. Rapsikuoriaisilta suojautumiseen voi käyttää houkutuskasvina esimerkiksi aikaisin keltaisena kukkivaa peltokanankaalia. Keltaisena kukkivat houkutuskaistat houkuttelevat kuoriaiset luokseen, josta ne torjutaan kemiallisesti esimerkiksi pyretroideihin tai neonikotinoideihin kuuluvilla torjunta-aineilla. Rapsikuoriainen talvehtii aikuisena metsän ja pellon karikkeessa ja sillä on vuodessa yksi sukupolvi.

Suomessa rapsikuoriaisen luontaisia vihollisia ovat loispedot kuten rapsikuoriaispistiäinen (Phradis morionellus) ja rapsikuoriaisvainokainen (Diospilus capito).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]