Johann Christian Fabricius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johann Christian Fabricius

Johann Christian Fabricius (7. tammikuuta 17453. maaliskuuta 1808) oli tanskalainen entomologi ja ekonomisti.

Fabricius syntyi Tønderissa Etelä-Jyllannissa. Hän pääsi 1762 opiskelemaan Kööpenhaminan yliopistoon, ja myöhemmin samana vuonna hän lähti yhdessä ystävänsä ja sukulaisensa Johan Zoëgan kanssa Uppsalaan, missä hän opiskeli kaksi vuotta Carl von Linnén oppilaana.

Fabricius tutki pääasiassa niveljalkaisia ja oli hyönteisten sekä hämähäkkien asiantuntija. Hän kuvasi tieteellisesti kaikkiaan noin 10 000 hyönteislajia. Hän oli aikansa johtava hyönteissystemaatikko ja perusti hyönteisten luokittelun ensisijaisesti niiden suuosien rakenteeseen. Vuodesta 1770 hän oli Kööpenhaminan yliopiston ylimääräinen professori ja vuodesta 1775 lähtien luonnonhistorian ja taloustieteen professori Kielin yliopistossa. Hän vieraili usein Lontoossa tutkimassa sikäläisten hyönteistieteilijöiden kokoelmia ja vietti myöhemmällä iällä paljon aikaa myös Pariisissa.

Fabriciuksen pääteos oli kirjasarja Entomologicae Systematica I-IV (1792–1794). Sen lisäksi hän kirjoitti kirjat Genera Insectorum (1776), Species Insectorum (1781), Mantissa Insectorum (1787) ja Supplementum Entomologiae Systematicae (1798).

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.