Johann Christian Fabricius

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Johann Christian Fabricius

Johann Christian Fabricius (7. tammikuuta 17453. maaliskuuta 1808) oli tanskalainen entomologi ja ekonomisti.

Fabricius syntyi Tønderissa, eteläisessä Jyllannissa. Vuonna 1762 hän pääsi opiskelemaan Kööpenhaminan yliopistoon ja myöhemmin samana vuonna lähti yhdessä ystävänsä ja sukulaisensa Johan Zoëgan kanssa Uppsalaan, missä opiskeli kaksi vuotta Carl von Linnén opettamana.

Pääasiassa Fabricius tutki niveljalkaisia ja oli hyönteisten ja hämähäkkien asiantuntija. Hän kuvasi tieteellisesti kaikkiaan noin 10 000 hyönteislajia. Hän oli aikansa johtava hyönteissystemaatikko, ja perusti hyonteisten luokittelun ensi sijassa niiden suuosien rakenteeseen. Vuodesta 1770 hän oli Kööpenhaminan yliopiston ylimääräinen professori ja vuodesta 1775 lähtien luonnonhistorian ja taloustieteen professori Kielin yliopistossa. Hän vieraili usein Lontoossa tutkimassa sikäläisten hyönteistieteilijöiden kokoelmia, ja myöhemmällä iällä vietti paljon aikaa myös Pariisissa.

Hänen päätyönsä oli kirjasarja Entomologicae Systematica I-IV (1792–1794). Tämän lisäksi hän kirjoitti kirjat Genera Insectorum (1776), Species Insectorum (1781), Mantissa Insectorum (1787) ja Supplementum Entomologiae Systematicae (1798).

Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.