Quiche (leivonnainen)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Quiche.

Quiche ([kiʃ]) on ranskalaisen keittiön piirakka, jossa on kananmunalla, maidolla tai kermalla hyydytetty täyte taikinakuoressa. Täytteenä käytetään usein lihaa, kasviksia tai juustoa, ja ne sekoitetaan kananmunaseokseen ennen kuin quiche paistetaan.

Quiche Lorraine (suom. ranskalainen kinkkupiirakka tai pelkkä kinkkupiirakka) on luultavasti yleisin variaatio quichesta. Munien ja kerman lisäksi siihen kuuluu pekonia. Juusto ei kuulu alkuperäiseen Lorrainen reseptiin,[1] mutta useimmissa nykyresepteissä on gruyèrejuustoa, jolloin sitä saatetaan kutsua quiche au gruyèreksi tai quiche vosgienneksi. Pekonin sijaan käytetään usein kinkkua. Jos quicheen lisätään sipulia, sitä kutsutaan quiche alsacienneksi. Muualla Euroopassa sitä kutsutaan julienneksi.

Sana quiche tulee Elsass-Lothringenin alueella puhutusta saksan kielen frankkimurteesta, joka on historiallisesti laajalti puhuttu murre alueella. Saksan sana Kuchen, kakku, muuttui ensin muotoon Küche. Lopulta sana muuttui muotoon Kische, joka kirjoitettiin ranskaksi quiche.[2]

Britanniassa quicheja kutsuttiin laajalti flaneiksi 1980-luvulle saakka, mutta nykyään termiä ei juurikaan käytetä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Julia Child: Mastering the Art of French Cooking, s. 147. New York: Knopf Publishing Group, 1967. (englanniksi)
  2. Harper, Douglas: Online Etymology Dictionary etymonline.com. Viitattu 20.11.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]