Purppuravyöhyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Purppuravyöhyke
Crimson Tide
Elokuvan virallinen elokuvateatterijuliste
Elokuvan virallinen elokuvateatterijuliste
Ohjaaja Tony Scott
Käsikirjoittaja Richard P. Henrick
Michael Schiffer
Tuottaja Jerry Bruckheimer
Lucas Foster
Mike Moder
Don Simpson
James W. Skotchdopole
Bill Unger
Säveltäjä Alfredo Catalani
Hans Zimmer
Kuvaaja Dariusz Wolski
Leikkaaja Chris Lebenzon
Pääosat Denzel Washington
Gene Hackman
Viggo Mortensen
James Gandolfini
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Touchstone Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 12. maaliskuuta 1995
Kesto 116 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Tuotto 157,4 milj. dollaria (USD)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Purppuravyöhyke (Crimson Tide) on yhdysvaltalainen sukellusvene-elokuva, jonka ensi-ilta oli 12. maaliskuuta 1995. Elokuvan ohjasi Tony Scott, ja sen pääosissa esiintyvät Denzel Washington ja Gene Hackman. Elokuva oli suuri menestys, ja palkittiin Hans Zimmerin säveltämän musiikkinsa ansiosta yhdellä Grammy-palkintolla. Juoni sijoittuu Yhdysvaltain laivaston ydinsukellusveneeseen, joka saa käskyn laukaista ballistisia ydinohjuksia Venäjälle. Aluksen päällikölle ja ensimmäiselle upseerille kuitenkin syntyy erimielisyyksiä, mikä johtaa väkivaltaiseen kapinaan sukellusveneessä.

Al Pacinoa alun perin suunniteltiin kommodori Frank Ramseyn roolia varten, ennen kuin Hackman valittiin. USS Alabaman ohjaamon lavasteita käytettiin myös vuoden 1996 katastrofielokuvassa Independence Day – Maailmojen sota kohtauksessa, joka sijoittui Ohio-luokan sukellusvene USS Georgialle. Oikean USS Alabaman päällikkö Skip Beard tekee cameoroolin elokuvan lopussa.

Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti noin 157,4 miljoonaa dollaria.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuodelle 1995. Venäjällä syttyy sisällissota, jonka aikana Vladimir Radtšenkon johtamat kapinalliset äärinationalistit kaappaavat laivastotukikohdan ja uhkaavat laukaista ydinohjuksia Yhdysvaltoihin ja Japaniin, mikäli Venäjän armeija yrittää hyökätä tukikohtaan. Pahimmissa tapauksessa ohjusten laukaisu saattaisi johtaa jopa kolmanteen maailmansotaan.

Yhdysvaltain hallitus antaa Tyynellämerellä toimivalle Ohio-luokan sukellusveneelle USS Alabamalle käskyn tuhota äärinationalistien miehittämä tukikohta Trident-ydinohjuksin, mikäli kapinalliset alkavat valmistella omia ohjuksiaan laukaisua varten. Pian kuitenkin USS Alabama saa toisen käskyn, mutta viestiyhteys menetetään kapinallisten kaappaaman Akula-luokan sukellusveneen hyökkäyksen takia. Aluksen päällikkö, kommodori Frank Ramsey, haluaisi laukaista ydinohjukset välittömästi, mutta hänen uusi ensimmäinen upseerinsa, komentajakapteeni Ron Hunter, uskoo keskeneräiseksi jääneen viestin saattavan sisältää käskyn ohjusten laukaisun keskeyttämiseksi.

Ramseyn ja Hunterin välille alkaa syntyä erimielisyyksiä, minkä seurauksena Hunter käynnistää kapinan ja pidättää päällikön voidakseen viivyttää ohjusten laukaisua saadakseen koko viestin sisällön selville. Hunter pelkää, että Radtšenko on mahdollisesti antautunut, ja että ydinohjusten laukaisu Venäjälle voisi aiheuttaa tuhoisan ydinsodan. Ramsey kuitenkin käynnistää oman vastakapinansa ja ottaa sukellusveneen komennon takaisin haltuunsa, jolloin USS Alabaman miehistö jakautuu kahtia, osan pysyessä uskollisina Hunterille ja osan Ramseylle. Viime hetkellä aluksen viestintälaitteisto onnistutaan korjaamaan, ja paljastuu, että kapinalliset on kukistettu eikä ohjuslaukaisulle täten ole tarvetta.

Loppukohtauksessa Ramsey ja Hunter joutuvat Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston päämajassa Havaijilla vastuuseen teoistaan. Heidän kohtalostaan määräävät amiraalit päättävät, että Ramseylle myönnetään varhaiseläke ja että Hunter saa "seuraavan vapautuvan päällikkyyden ohjusveneessä". Käytännössä siis USS Alabamassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Denzel Washington    Komentajakapteeni Ron Hunter  
  Gene Hackman    Kommodori Frank Ramsey  
  George Dzundza    Päällikkö  
  Viggo Mortensen    Luutnantti Peter Ince  
  James Gandolfini    Luutnantti Bobby Dougherty  
  Ricky Schroder    Luutnantti Paul Hellerman  
  Rocky Carroll    Luutnantti Darik Westergaurd  
  Matt Craven    Luutnantti Roy Zimmer  
  Danny Nucci    Pursimies Danny Rivetti  
  Lillo Brancato Jr.    Pursimies Russell Vossler  
  Ryan Philippe    Matruusi Grattam  
  Steve Zahn    William Barnes  
  Daniel von Bargen    Vladimir Radtšenko  
  Jason Robards    Amiraali